MENU

Database

Expeditie Himachal Pradesh van Expeditie Academie I

2015
Najaar

Bergen: Gangstang (6162m), Nainghar Choti (6094m)

India
Himachal Pradesh
✓ Top behaald

  • Team
    Jurgen Mesman, Dennis van Hoek, Marianne van der Steen, Roy Delahaije, Danny Schoch, Court Haegens, Martijn Schell (NKBV Expeditie Academie I)
  • Resultaten
    Niet geslaagde pogingen op Gangstang en Nainghar vanwege condities en weer. Nieuwe, korte ijsroute op Thirot Shivling (subtop van Gangstang) door Danny Schoch en Marianne van der Steen. De Martijn Seuren Memorial Ridge (5600m) werd geopend door Jurgen Mesman, Court Haegens, Danny Schoch en Martijn Schell. Dennis van Hoek en Marianne van der Steen openden twee rotsroutes lager in het dal.
  • Stijl
    Alpiene stijl

Tegenslag en succes voor Expeditie Academie I

In 2014 stelde de NKBV voor het eerst een Expeditie Academie-team samen. Na een voorbereiding van een jaar, waarin ook het verdrietige ongeval van deelnemer Martijn Seuren te betreuren was, reisde het jonge team onder begeleiding van coaches naar India, met als doel de 6162 meter hoge Gangstang in de Himachal Pradesh.

Over de Expeditie Academie

De Expeditie Academie is een project van de NKBV en leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Met als kroon op de opleiding: een expeditie in een van de ‘Greater Ranges’ in de wereld.

Gangstang en de Thirot vallei

De Gangstang ligt in de Thirot vallei in de Indiase Himachal Pradesh. Dit onder alpinisten vrij onbekende dal werd een paar jaar eerder bezocht door een team onder leiding van de Schotse berggids Martin Moran. Zij beklommen toen met succes de 6162 meter hoge Gangsthng. In de vallei liggen naast de nog onbeklommen noordwestgraat en noordwand van Gangstang nog een aantal andere mooie doelen voor de Expeditie Academie, waaronder de onbeklommen Ninghar Choti (6094 meter) en talrijke onbeklommen granieten torens en de al eerder beklommen Thirot Shivling (5324 meter).

Verloop van de expeditie

Eenmaal in basiskamp kan het team beginnen met de acclimatisatie en worden verschillende routes geklommen en geprobeerd. Marianne en Danny klimmen een nieuwe, korte ijsroute op Thirot Shivling (een subtop van Gangstang) en er worden verschillende rotsroutes geprobeerd. Tijdens de eerste acclimatisatie hebben Danny en Court voor zover bekend een "onbeklommen" top beklommen. Het zou volgens Court wel kunnen dat deze top eerder al was beklommen.

Lawinegevaar

Helaas: net als het team goed en wel is ‘opgewarmd’ slaat het weer om en sneeuwt het dagen aaneen. Door de heftige sneeuwval neemt het lawinegevaar exponentieel toe. Nadat het is opgeklaard doen twee teams pogingen om Gangstang en de Nainghar Choti te beklimmen, maar beiden draaien om vanwege het lawinegevaar. De week daarna was het prachtig weer, maar helaas bleef het lawinegevaar te hoog om te klimmen.

Martijn Seuren Memorial Ridge

Na deze tegenvaller komt er toch nog succes. In de laatste dagen van de trip zijn door het team twee routes geklommen. Jurgen, Danny, Martijn en Court klommen in een 16 uur durende trip een graat naar een 5.600 meter hoge top en noemden de route naar hun overleden klimmaat: de Martijn Seuren Memorial Ridge. Dennis en Marianne klommen een route van 8 lengtes op een rotswand lager in het dal.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen