In het voorjaar van 2010 reisde een Nederlands expeditieteam naar een relatief onbekend gebied in Nepal, waar op dat moment nog maar weinig geklommen was. De Nederlanders waren het enige team in het gebied en beklommen niet alleen Saribung (6328m), maar maakten ook de 3e en 4e beklimming van Bhrikuti (6361m).
De relatief makkelijke Saribung (6328m) ligt in de Damodarketen, op de grens van Nepal en Mustang. De Saribung wordt vanuit Nepal bereikt door een dal dat toegang geeft tot China. Om deze reden was het dal tot 2006 verboden terrein voor niet alleen buitenlanders, maar voor iedereen die er niet woonde. Sinds de openstelling waren er in 2010 nog maar weinig buitenlanders geweest.
De lastigere Bhrikuti (6361m) is een onderdeel van de Lagula Himal en ligt op het ‘drielandenpunt’ Mustang-Nepal-Tibet. De Lagula Himal is de ‘laatste’ keten in het noorden van de Nepalese Himalaya; vanaf de top van de Bhrikuti kijk je uit over de eindeloze Tibetaanse hoogvlakte. Er werd daar nog zo weinig geklommen dat de Nederlanders verplicht waren om drie Nepalese klimmers in het team op te nemen.
In verschillende combinaties waren de Nederlanders succesvol op zowel Saribung als Bhrikuti. Op 9 mei beklommen Annette, Hans, Robert, Ang Geljen, Puru Sona en Pasang Kaji Sherpa de Saribung (6328 m). Een dag later werd de top bereikt door Ang Geljen, Puru Sona, Monique en Niels.
Hans ondernam ondertussen met Pasang Kaji Sherpa een poging op Pt. 6365, waarvan ze dachten dat het de Kumlun Himal (6365 m) was. Zij draaiden om vanwege slechte sneeuw- en ijscondities. Op 15 mei beklommen zij vervolgens wel de Bhrikuti (6361 m). Daarmee maakten zij de derde beklimming van de berg. Een dag later werden ze gevolgd door Annette, Robert, Niels, Ang Geljen en Puru Sona, die ook de top bereikten.
Het basiskamp voor beide toppen ligt op 5000 meter hoogte. Een vooruitgeschoven basiskamp werd op 5240 meter hoogte ingericht. Van daaruit werd de Bhrikuti gedaan. Voor de Saribung was nóg een hoogtekamp nodig (5640 m).
Aanlooproute. De kale rotsheuvel met daarop – als een middeleeuws visioen – het dorpje Phu (4000 m), een Tibetaans dorp ten noorden van de Annapurna Himal.
Aanlooproute. Vanuit Nar (4243 m), een Tibetaans dorp ten noorden van de Annapurna Himal, heb je een prachtig zicht naar de Kang Guru (6981 m).
Aanlooproute. Tussen Phu (4000 m) en het basiskamp (5000 m).
Het Bhrikuti-basiskamp (5000 m). De Lagula (6899 m) ligt links. Rechts de Chako (6704 m).
Vooruitgeschoven basiskamp (5240 m) voor Saribung en Bhrikuti. De top van de Bhrikuti (6361 m) ligt uiterst rechts. De berg werd beklommen via de opvallende hangende gletsjer. Deze foto is een panorama van twee opnames.
Uitzicht vanuit het hoogtekampje (5640 m) op de Saribung (6328 m).
Het hoogtekamp (5640 m) na de beklimming van Hans van der Meulen, Annette Spelt en Robert Eckhardt. De volgende dag zouden Monique Stuut en Niels Weijsenfeld met Ang Geljen en Puru Sona naar de top van de Saribung (6328) gaan. De Saribung ligt boven het kamp.
Ang Geljen, Puru Sona, Annette Spelt, Pasang Kaji Sherpa en Hans van der Meulen op de top van de Saribung (6328 m). Uitzicht naar het oosten en het zuiden. Deze foto is een panorama van twee opnames.
Tussen het vooruitgeschoven basiskamp (kamp onder de Bhrikuti, 5240 m) en het hoogtekamp onder de Saribung (5640 m). De Saribung is de sneeuwtop in het midden. Deze foto is een panorama van twee opnames.
Hans van der Meulen op de top van de Bhrikuti (6361 m).
Robert Eckhardt en Ang Geljen tijdens de beklimming van de Bhrikuti (6361 m).
Niels Weijsenfeld en Ang Geljen op de topgraat van de Bhrikuti. Van links naar rechts Himlung Himal (7126 m), de driehoekige Nemjung (7140 m), de brede Gyaji Kang (7074 m) en rechts – een beetje in de wolken - Kang Guru (6981 m).
Niels Weijsenfeld en Ang Geljen op de topgraat van de Bhrikuti.
Annette Spelt, Niels Weijsenfeld en Robert Eckhardt op de top van de Bhrikuti (6361 m).
Vul het formulier in en upload de documenten waarmee je dit artikel wilt aanvullen.