CATALAANSE PYRENEEëN

Verrassend veel aanbod voor bergwandelaars en klimmers
Bij bergwandel- en klimvakanties denken veel Nederlanders nu niet direct aan de Catalaanse Pyreneeën. Het aanbod in deze regio in het noordoosten van Spanje is echter verrassend compleet: van meerdaagse huttentochten en culinaire uitstapjes in pittoreske bergdorpjes tot via ferrata, sportklimmen, boulderen, ijsklimmen en zelfs ontzagwekkend hoge big walls.

Spectaculaire uitzichten vanaf de Catalaanse 3000-ers
Waar in andere streken de 4000 metergrens een soort magische grens lijkt, geldt voor de Catalaanse Pyreneeën dat de hoogste pieken net boven de 3000 meter uitsteken. De hoogste piek is met 3143 meter de Pica d’Estats: omringd door vele andere pieken die eveneens de magische grens van ‘tres mil’ (drieduizend) meter overstijgen. Enkele van de mooiste – en tevens goed gemarkeerde – meerdaagse huttentochten lopen door hetzelfde gebied, waaronder de Porta del Cel en de Muntanyes de Llibertat, maar ook de wereldberoemde GR-11 passeert met diens wit-rode markeringen dwars door de streek.

Van eenvoudige via ferrata tot ontzagwekkende bigwall
Verspreid over de gehele Catalaanse Pyreneeën zijn er vele honderden klimroutes en via ferrata routes te vinden. Het aanbod bestaat uit routes voor alle niveaus: van eenvoudige via ferrata routes voor het hele gezin tot complexe klimroutes die meerdere touwlengtes vereisen. Niet vreemd dus dat zelfs nationale klimteams in de Catalaanse (Pre-)Pyreneeën een plek hebben gevonden om het hele jaar door te kunnen trainen.

Langs kabbelende beekjes en imposante kloosters
Wie houdt van afwisselende meerdaagse (berg)wandeltochten kan zijn hart ophalen. Het prachtige Nationale Park Aigüestortes y Estany de Sant Maurici in het westen befaamd vanwege de ontelbare kabbelende beekjes, watervallen en spiegelende bergmeertjes. In het uiterste oosten kijk je vanaf het imposante klooster van Sant Pere de Rodes hoe de rotsen van de Pyreneeën overgaan in de Middellandse Zee. Maar tussen die twee uitersten zijn er een groot aantal berghutten, routes en uiteraard nog vele andere natuurparken te vinden.

Cultuur en gastronomie om van te genieten
Het zijn echter niet alleen de vele kloosters die voor de nodige culturele afwisseling zorgen in het gebied. Meerdaagse wandeltochten die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen zoals de Camí dels Bons Homes en de Muntanyes de Llibertat geven het bergwandelen een veel diepere betekenis dan enkel genieten van de frisse lucht en de prachtige natuur. Evenals de lokale gastronomie, niet alleen in de pittoreske bergdorpjes maar ook in de berghutten en zogenaamde casas rurales waar de gasten nog echt in de watten worden gelegd, maakt de ervaring van de (berg)wandel- of klimvakantie compleet. 

Meer info op de website van de Catalaanse Pyreneeën

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?