Als je gewend bent om de bergen in de zomer te beklimmen, is de kans groot dat je de winterse bergen ook wilt verkennen. Winterklimmen biedt namelijk een geheel andere ervaring: de hagelwitte sneeuwvelden, het magische winterlicht en de serene stilte in de bergen. Bergsport in de zomer is echt iets anders dan in de winter, met activiteiten als winteralpinisme, toerskiën, sneeuwschoenwandelen en ijsklimmen. In de winter heb je namelijk te maken met een ander seizoen, lawinegevaar en koude weersomstandigheden. Dus hoe pak je bergsporten in de winter op een slimme manier aan? We helpen je graag op weg naar een onvergetelijk winteravontuur, zodat je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter de bergen kunt ontdekken!
Heb je nog geen ervaring met bergsporten in de winter? Dan is het belangrijk om een cursus te volgen om de basisvaardigheden en kennis op te doen. Zo bereid je je goed voor om zelfstandig op pad te kunnen gaan.
Tijdens een basiscursus ijsklimmen leer je verschillende stijgijzertechnieken, hoe je ijsbijlen gebruikt, hoe je standplaatsen maakt in ijs en hoe je ijsboren plaatst als tussenzekering. Na deze cursus kun je een eenvoudige tweede- of derdegraads route doen.
Kun je skiën en ben je nieuwsgierig naar toerskiën? Dan is het verstandig om een introductiecursus toerskiën te volgen. Hier leer je onder andere werken met stijgvellen, het veilig gebruiken van een lawinepieper en -sonde, en het plannen van een toerskitocht. Ook krijg je belangrijke vaardigheden mee voor het navigeren door winterlandschappen en het inschatten van lawinegevaar.
Een lawinekunde-workshop is essentieel voor iedereen die in de winter de sneeuw in de bergen opzoekt, omdat het je helpt de gevaren van het winterlandschap beter te begrijpen en te vermijden.
In de winter is de juiste kleding erg belangrijk voor een comfortabel en veilig avontuur. Waar je in de zomer met lichte kleding vaak al voldoende bent beschermd, heb je in de winter net iets meer nodig. Daarom is een laagjessysteem in de winter extra belangrijk. Hierbij kun je eenvoudig laagjes kleding aan- of uittrekken afhankelijk van de omstandigheden. Een ademende basislaag is essentieel om vocht van je lichaam af te voeren, een goede isolatielaag houdt je warm en een waterdichte buitenlaag beschermt je tegen de sneeuw die bijna altijd smelt op je kleding.
Ben je op zoek naar een basislaag die je veelzijdig kunt gebruiken? Dan is de Rab Syncrino Base LS Tee een goede keuze omdat deze zowel ademend als geurwerend is.
Voor de isolatielaag kun je een jas zoals de Rab Microlight Alpine Jacket of de Rab Xenair Alpine Insulated Jacket overwegen. Beide bieden een goede balans van warmte, ademend vermogen en bewegingsvrijheid.
De Microlight is ideaal als je niet zeker weet hoe koud het zal zijn en op zoek bent naar een veelzijdige isolatielaag, terwijl de Xenair beter geschikt is voor activiteiten in vochtige omgevingen.
Maar vergeet ook je handen en voeten niet! Deze worden vaak als eerste koud, dus waterdichte handschoenen, warme sokken en geïsoleerde bergschoenen zijn essentieel om niet te verkleumen.
Je hoofd verdient evenveel aandacht; een bivakmuts kan bij extreme kou of harde wind het verschil maken tussen comfort en ongemak. De juiste kleding zorgt ervoor dat je je altijd flexibel kunt aanpassen aan het veranderende weer in de bergen, zodat jij je aandacht kunt richten op het optimaal genieten van je wintertocht.
Wintertochten vereisen minstens zoveel voorbereiding als tochten in de zomer. Het is extra belangrijk om je uitrusting grondig samen te stellen en te controleren. Zijn bijvoorbeeld je stijgijzers scherp, correct afgesteld op je schoenen en zitten alle onderdelen goed vast? Heb je de batterijen van je lawinepieper vervangen voordat je op pad gaat, gecheckt of de software nog up-to-date is en een teamcheck uitgevoerd voordat jullie vertrekken?
Ook is het voor deze essentiële uitrustingsstukken een goed idee om reserveonderdelen mee te nemen. Denk bij bovenstaande voorbeelden aan een reservepunt (plus gereedschap!) voor je stijgijzers en reservebatterijen voor je lawinepieper.
Het is bovendien belangrijk om het weerbericht en de lokale lawine-informatie te raadplegen voordat je vertrekt. In de bergen kunnen de omstandigheden snel veranderen. Wanneer je meerdere dagen op pad bent, blijf dan continu de lawine-informatie controleren en wees bereid om je plannen aan te passen.
Daarnaast is het aan te raden om naast een kaart ook een kompas en GPS bij je te hebben om tijdens slecht zicht te kunnen oriënteren. Oefen van tevoren met navigeren, zodat je weet wat je moet doen als je het zicht verliest. Deel altijd je plannen met iemand thuis, zodat zij weten waar je bent.
Heb je de basiskennis en vaardigheden opgedaan? Dan is de winterse bergwereld klaar om ontdekt te worden! De eerste keer dat je zelfstandig in de winter klimt of gaat toerskiën, is het verstandig om met ervaren tochtgenoten op pad te gaan. Zij kunnen je helpen bij het verder ontwikkelen van je vaardigheden en zorgen voor een veilige omgeving waarin je je zelfvertrouwen kunt opbouwen.
Naast het verder ontwikkelen van je technieken, is het altijd van belang dat je uitrusting blijft controleren. Check elke avond je essentiële uitrustingsstukken, zeker de items die je die dag intensief hebt gebruikt. Dit kan niet alleen je tocht comfortabeler maken, maar ook je veiligheid garanderen. Is alles in orde? Dan kun je de bergen met vertrouwen trotseren.