MENU

Winnaars NK Vertical & Downhill bekend

Op 5 juli vond het 9e NK Skyrunning Vertical KM plaats. Ook het eerste NK Skyrunning Downhill, wat op 7 juli plaats vond, is een feit. Het decor van deze wedstrijden? Niets minder dan het Frans-Zwitserse Portes du Soleil, ofwel poorten van de zon, dat zijn naam leent doordat de twaalf dorpen de hele dag zon vangen door de zuidelijke ligging. Portes du Soleil staat bekend als skigebied, maar wanneer de sneeuw smelt, onthult zich een berglandschap dat zich perfect leent voor skyrunning. Het werd een geslaagd kampioenschap over een technisch parcours, waar zowel oudgedienden als nieuwkomers sterke tijden liepen.

NK Vertical

Vorig jaar wist Ewoud Laudy op dezelfde berg met de snelste tijd de titel binnen te slepen. Door een blessure, die hij een week van tevoren opliep, kon hij helaas dit jaar zijn titel niet verdedigen. Nu was het de beurt aan kanshebber Tom van der Plassche die met een zeer sterke tijd de titel voor zich opeiste. Hij had, maar 36m15 nodig om de 920 hoogtemeters in 2.8km te overbruggen, de snelste tijd ooit gelopen op deze Vertical. Peter van der Zon en Niek Raats werden 2de en 3de.

Bij de dames was er een spannende strijd tussen Renée Cardinaals en Renske Dickhout. Uiteindelijk was het Renée die de titel won, ook in de snelste tijd ooit door een dame gelopen op deze Vertical, in 45m45. Renske zat daar kort achter in 46m30. Margot Thuy was 3de.

Naast het NK Skyrunning Vertical was er hetzelfde weekend, voor het eerst, het NK Skyrunning Downhill. Een primeur in het Zwitserse Champéry. Vanaf de top van de Croix de Culet op 1962m hoogte daalden de deelnemers af naar het 930m lager gelegen bergdorp Champéry. Het begin liep technisch over de graad, waarbij zelfs kettingen hangen voor een veilige afdaling, daarna volgen snelle singeltracks naar beneden door het bos.

v.l.n.r: Tom van der Plassche, Peter van der Zon en Niek Raats v.l.n.r: Renée Cardinaals, Renske Dickhout en Margot Thuy

NK Downhill

Renée Cardinaals ging er ook bij de Downhill vandoor met de titel. In 23m01 vloog zij over het parkoers naar beneden en werd daarbij de allereerst kampioene in deze discipline die veel techniek en sterke bovenbenen verlangt. Margot Thuy wist haar 3e plek bij de Vertical om te wisselen voor een 2e plek bij de Downhill. Met een grote glimlach rende ze naar de tweede plek. Sabina Sonius werd 3de.

Bij de heren was het Hanno Zandee die het snelst beneden was. Na 22m15 had hij de 930 hoogtemeters overbrugt. Dat dalen een kunst is die je in de loop der jaren erg goed kunt leren bewees ‘good old’ Mark Groenweg, na 24m57 was hij als 2de beneden en verwees hij Niek Raats naar de 3de plek. Al met al een paar mooie zonnige dagen in de Portes du Soleil. En hoewel er niet zo veel lopers aan de start stonden als bij het eerder in juni gehouden NK Skyrunning Skyrace & Ultra, was het niveau zeer hoog en de sfeer zoals altijd fantastisch.

v.l.n.r: Renée Cardinaals, Margot Thuy en Sabina Sonius
v.l.n.r: Hanno Zandee, Mark Groenweg en Niek Raats

De organisatie was in handen van Alke Staal van Hotel Esprit Montagne. Wil je zelf ook eens meemaken wat het is om in de Portes du Soleil door de bergen te rennen, neem dan eens deel aan de inspiratieweken die georganiseerd worden. Daarbij worden de mooiste paadjes ontdekt met de meest fantastische uitzichten over de bergen van de Portes du Soleil.