MENU

Spectaculaire passen in overvloed bij Boulder 2

Op 20 november was Radium Boulders in Maastricht het strijdtoneel voor de tweede nationale boulderwedstrijd. De dynamische passen waren er in overvloed.

Het is een typische herfstdag die ietwat fris aanvoelt. Zodra je de hal binnenstapt, hangen de heren al aan de muur om op te warmen in de isolatie. Vanuit het café van Radium Boulders krijg je een voorproefje van de klimkunsten die ze in petto hebben. Dat belooft veel goeds. Maar hoewel een juichend uit zijn dak gaand publiek ontbreekt, zingen er toch luide aanmoedigingen door de hal van de aanwezige vrijwilligers en coaches.

Het volledig Duitse routebouwteam bestaande uit Manuel Wiegel, Jonas Winter en Tobias Wählen hebben de dagen voor de competitie hard gewerkt om een uitdagende set erin te schroeven. Alle deelnemers, 39 heren en 14 dames, zetten alles op alles om een finale plek te bemachtigen.

Kwalificaties: Een hoop bekende gezichten

Zowel oude favorieten als nieuwe bekenden zijn er allemaal bij. Bij de dames is jong klimtalent goed aanwezig: Amber Schiffeleers, Lisa Klem en Edith Savenije, allemaal sterke dames onder de 18. Bij de heren lopen de finalisten van Boulder 1 ook rond: Mischa Radt, Mark Brand, Paul Brand, Abel Mensink en Nigel Armino. De routebouwers hebben vijf uitdagende flash boulders gebouwd. Van zware overhang waar je buikspieren worden getest tot verschillende boulders waar je gedurfd naar de muur moet rennen. Mischa Radt werd met vier flashes eerste, maar Mark Brand zat hem op de hielen. Gevolgd door Nigel Armino, Paul Brand, Don van Laere en Abel Mensink. Zij klimmen de vijf boulders met weinig pogingen en weten hun plek in de finale veilig te stellen.

Voor de vrouwen was de set aan de makkelijke kant; gefocust op voetwerk. De line-up voor de finale bij de dames bestaat uit Amber Schiffeleers, Lynn van der Meer, Lisa Klem, Eva Vink, Ysa Rakestraw en Edith Savenij.

Aan de bak

Na een seintje van de jury rennen de twaalf finalisten naar voren, en begint het inlezen. Ze puzzelen in hun hoofd en maken denkbeeldig passen met hun handen in de lucht. De finalisten proberen alles snel in te prenten, want de tijd loopt.

De dames beginnen op een dynamische plaatboulder waar je de beginpas in rent om vervolgens je balans te gebruiken om dicht bij de muur te blijven en jezelf verder omhoog te werken. De eindgreep oogt ver. Ook bij de deelnemers is er enige twijfel voordat ze naar de eindgreep springen. Het vraagt bij veel dames om meerdere pogingen. Dit is andere koek dan de kwalificatieboulders. Amber Schiffeleers is de eerste die de route topt. Een goed en uitdagend begin van de finaleboulders.

Ook finale boulder 2 bij de dames is lastig, de route draait om lichaamsspanning en je lichaam door verschillende bochten loodsen. Lynn is de enige die de route weet te toppen. Voor Lisa Klem werkt haar lengte halverwege de route in haar nadeel. De derde finale boulder vraagt om vertrouwen. Na de beginpas gaat de boulder over in een spagaat waar je in de hoek wordt geduwd. De boulder vereist delicaat voetwerk en een combinatie van momentum en je evenwicht in de strijd te gooien. Eva Vink glipt er net bij de laatste pas uit. Lynn, Lisa en Amber weten de route alle drie te toppen. De laatste boulder is de makkelijkste van het stel, maar dat zegt ook niet alles. Lynn en Lisa weten de boulder in een keer te overmeesteren.

Dames top 3 van Boulder 2

1

Lynn van der Meer

2

Lisa Klem

3

Amber Schiffeleers

Dynamiek

Net als bij de dames rennen de heren de eerste finale boulder in. Het lijkt of er een voetgreep mist, maar de heren gebruiken de muur om zichzelf verder omhoog te manoeuvreren en vervolgens de kleine randjes te gebruiken om bij de eindgreep te komen. Abel Mensink weet met enige moeite de boulder op zijn tweede poging als eerste te toppen. Totdat Don het podium betreedt en de route flasht. Ook Mischa Radt weet de boulder te flashen. De eerste finale boulder vraagt bij de rest van de heren voor meerdere pogingen. Bij de heren is de tweede finale boulder een showstopper. De route begint met kleine randjes die plaatsmaken voor grote modules waar je zonder handige manoeuvres en kracht snel uit valt. De startpositie is horizontaal waar je door middel van een toehook de weg naar boven vindt. Daar houden de teentjes en hakjes nog niet op. Ook in de rest van de route zijn ze van belang om lichaamsspanning te behouden. Alleen de zone wordt bereikt door de deelnemers.

Allez en kom op's

De derde finale boulder vereist goede inleeskunsten en concentratie van de boulderaars. De delicate modules vragen om precisie, afblokken en de perfecte lichaamsbewegingen om aan de minuscule plekken te blijven hangen. Alleen Don weet deze route bij zijn eerste poging te toppen. In de laatste boulder komen Nigel Armino en Mark Brand niet voorbij de eerste pas. Het inspringen van deze route vereist uitermate veel balans. De rest van de deelnemers weet alleen de zone te behalen. De welbekende allez en kom op’s vliegen in het rond bij de aanwezigen terwijl ze de klimmers aanmoedigen tijdens deze uitdagende boulder.

Heren top 3 van Boulder 2

1

Don van Laere

2

Mischa Radt

3

Abel Mensink

Check de volledige uitslag van het fantastische Boulder 2.

Volgende wedstrijden

Over twee weken zien we de senioren weer bij Sterk Spoor in Utrecht voor de derde nationale boulder wedstrijd. Aankomend weekend staan de wedstrijden van de jeugd op de planning. Op 27 november komt Jeugd JAB in actie bij Boulderhal de Campus en op 28 november gooit Jeugd CDE hun klimvaardigheden in de strijd bij Monk Rotterdam.

Terug naar overzicht