MENU

Senioren bouldercompetitie gestart

Na de jeugdboulderaars afgelopen weekend, is ook voor de senioren het nationale boulderseizoen gestart. Met op zaterdag 2 februari: Boulder1

Door Anouk van Hoof

Deze eerste wedstrijd vindt plaats bij Monk Rotterdam. Vanwege het grote aantal deelnemers bij de heren (49) heeft de organisatie besloten om de herenkwalificatie en de dameskwalificatie niet gelijktijdig, maar na elkaar te laten plaatsvinden. Door een boulderstage in Frankrijk zijn er een paar grote afwezigen onder de deelnemers, waaronder regerend Nederlands kampioen Don van Laere en voormalig Nederlands kampioenen Tim Reuser en Julia Meijer. Genoeg kansen dus voor de rest om een plekje in de finale te bemachtigen.

Bekende namen

Bij de heren moeten minimaal 6 boulders getopt worden om door te gaan naar de finale; bij de dames zijn 4 tops voldoende. Bij de dames zien we enkele bekende namen onder de finalisten; Nikki van Bergen, Lynn van der Meer, Tiba Vroom en Vera Zijlstra zijn er alle 4 in geslaagd om zich te plaatsen. Ook Marieke Berends en Alise Zvigule, die beide ook al vaker in een finale hebben gestaan, hebben deze keer weer een finaleplek bemachtigd. Bij de heren zien we Nederlands teamleden Mark Brand en Leto Cavé terug. Elko Schellingerhout, sinds dit jaar assistent trainer/coach van het Nederlands team, laat zien dat hij zelf ook nog aardig kan klimmen door zich als eerste te plaatsen voor de finale. Het rijtje finalisten wordt verder aangevuld met Nigel Armino, Robin Donders en Julian Konig.

Inlezen

In de middag is het tijd voor de finale. Het publiek zit al vroeg klaar, terwijl de bouwers, onder leiding van hoofdroutebouwer Timo Tak, nog de laatste hand leggen aan de finaleboulders. Vervolgens worden de klimmers door speaker Truong Ngo naar voren geroepen en kan het inlezen beginnen. Tijdens het inlezen valt op dat zowel bij de dames als bij de heren enkele vragen worden gesteld aan de juryleden. Nadat alle onduidelijkheden zijn opgehelderd en het inlezen is afgelopen, kan de wedstrijd beginnen. Je kan zien dat de klimmers er zin in hebben!

Brievenbusjes

Bij de eerste damesboulder, die voornamelijk bestaat uit “brievenbusjes”, komt het neer op precisie. Een aantal dames komt dicht bij de top, maar het venijn van deze boulder zit in de staart, en de eindvolume fixeren blijkt voor iedereen toch net iets te moeilijk. Omdat iedereen de bonus in de eerste poging had gefixeerd, zorgt deze boulder dus jammer genoeg niet voor onderscheid tussen de deelnemers. Dames 2 is een fysieke boulder in een flinke overhang. De eerste dames stranden allemaal bij dezelfde zijwaartse pas. Na een aantal pogingen lukt het Lynn toch om hier voorbij te klimmen, om vervolgens net binnen de tijd te toppen. Ze wordt daarna overtroffen door zowel Vera als Tiba, die beide de boulder flashen en hiermee laten zien hoe sterk ze zijn. De derde boulder is een typische plaatboulder. Vrijwel alle dames hebben er moeite mee. Nikki lukt het als eerste om de bonus te fixeren, maar net als de toeschouwers lijkt ze vervolgens te denken: “en hoe nu verder?”. Het publiek gaat uit zijn dak als Tiba hierna de boulder met schijnbaar gemak flasht. Ze neemt hiermee meteen afstand van Vera in het klassement. Dames 4 zorgt zowel bij het publiek als de klimmers voor een kleine teleurstelling aangezien niemand erin slaagt te toppen of de bonus te fixeren. Het podium wordt dus uiteindelijk gevormd door Lynn van der Meer op de derde plaats, Vera Zijlstra op twee en Tiba Vroom als terechte winnares.

Dames top-3 Boulder 1

1 Tiba Vroom
2 Vera Zijlstra
3 Lynn van der Meer

Verschillende tactiek

Bij de heren mag Leto het spits afbijten. Hij zorgt meteen voor een spannend moment door de boulder precies op de vier-minuten-piep te toppen. Dat het ook sneller kan blijkt wel wanneer vervolgens 3 heren (Julian, Robin en Elko) erin slagen om deze boulder te flashen. De tweede boulder voor de heren is een plaatboulder. Grappig om te zien dat de finalisten verschillende manieren vinden om deze boulder te klimmen. Zowel Leto, Julian als Mark slagen erin de boulder te toppen in de tweede poging. Als laatste betreedt Elko het toneel. Heel rustig en beheerst baant hij zich een weg naar boven om uiteindelijk de boulder te flashen. Boulder 3 is een lastige boulder met grote slopers. De eerste klimmers weten zich er geen raad mee. Als het Julian vervolgens na vele pogingen en een slimme toe hook lukt om de bonus te fixeren, gaat het publiek uit zijn dak. Julian geniet hier zichtbaar van. Meer dan een bonus zit er ook voor Mark en Elko niet in. De laatste boulder voor de heren zit in een flinke overhang. Iedereen slaagt erin de bonus te fixeren, maar helaas blijft het daarbij. Elko doet nog een verwoede poging om de wedstrijd in stijl af te sluiten, ook al klimt hij al buiten de tijd, maar jammer genoeg wordt het publiek niet meer getrakteerd op een top. Hiermee is de eindstand bij de heren besloten. Mark Brand wordt derde, Julian Konig tweede en de winst van Boulder 1 gaat naar Elko Schellingerhout.

Heren top-3 Boulder 1

1 Elko Schellingerhout
2 Julian Konig
3 Mark Brand

Check de volledige uitslag.