MENU

Jeugdig finalistenveld tijdens zuidelijk Boulder 3

De derde boulderwedstrijd van het seizoen vindt dit jaar plaats in Radium Boulders in Maastricht. Ondanks de afstand zijn toch flink wat klimmers afgereisd naar het zuiden van het land. Tim Reuser is afwezig, maar voor de rest zien we veel bekende gezichten.

Door Anouk van Hoof

Onder de finalisten zijn ook dit keer weer veel leden van Jong Oranje en het Nederlands Team. Wat bij de dames verder opvalt is de jonge leeftijd van de finalisten. Vier van de zes klimsters doen ook nog bij de jeugd mee. Een knappe prestatie om dan bij de senioren door te dringen tot de finale.

Dynamische opstelling

De finalisten bij de dames zijn, in volgorde van kwalificatie: Amber Schiffeleers, Mette van Liempd, Sabina van Essen, Lisa Klem, Tiba Vroom en Lynn van der Meer. Bij de heren hebben zich voor de finale geplaatst: Elko Schellingerhout, Hidde Bakker, Remmelt Dirksen, Mark Brand, Mischa Radt en Don van Laere.

Radium Boulders heeft gekozen voor een dynamische opstelling van de finaleboulders. Twee boulders bevinden zich aan de ene kant van het gangpad en twee boulders aan de andere kant van het gangpad. Het publiek en de juryleden zitten er tussenin en verplaatsen zich na elke boulder zodat iedereen alles goed kan zien. De bouwers hebben voor deze finale hun trukendoos opengetrokken en het aanwezig publiek wordt dan ook getrakteerd op een mooie show.

Puzzelen in boulder 1

De eerste boulder bij de dames begint met enkele volumes met daarop een paar lastige grepen geschroefd. Het lijkt verleidelijk om rechtdoor omhoog te klimmen, maar al snel komen de meeste dames erachter dat laag blijven en omdraaien de truc is. Sabina, Lisa en Lynn slagen erin de zonegreep te fixeren. Dit blijkt uiteindelijk het hoogst haalbare te zijn voor deze boulder.

Elko begint bij de heren als eerste in boulder 1. Hij heeft moeite om de juiste startpositie te vinden en probeert van alles uit. Met minder dan een minuut op de klok heeft hij ineens de oplossing gevonden: inspringen en met de rechtervoet meteen een toe hook leggen. Het vergt kracht en coördinatie, maar het werkt wel! Hij maakt het vervolgens nog spannend door net binnen de tijd de boulder te toppen. De crux van deze boulder is echt de instap. Iedereen heeft uiteindelijk het trucje door en klimt vervolgens de boulder uit.

Springen

Ook dames 2 begint met volumes. Halverwege de boulder moeten de dames springen naar een klein greepje bovenop een volume. Vooral de kleinere klimsters komen daarbij met de voeten los. En ook bij de eindgreep maakt bijna iedereen een zwaai. De dames lijken er geen moeite mee te hebben en iedereen noteert een top.

Bij de heren gaat het minder makkelijk. De start bestaat uit twee driehoekige volumes op schouderhoogte. Treetjes zijn afwezig. En dus is het zaak in te springen en flink uit te duwen. Sterke schouders, balans en lenigheid zijn hierbij essentieel. Als het de klimmers lukt om op de twee startvolumes te klimmen dan moeten ze vervolgens via twee minuscule randjes en ieniemienie treetjes naar een eindgreep springen. Remmelt, Mischa en Mark slagen hierin, waarbij Mark besluit de treetjes te laten voor wat ze zijn en gewoon vanaf de volumes naar de eindgreep te springen.

Overhang

De derde damesboulder begint meteen heel krachtig. De dames moeten min of meer het dak in springen en zich horizontaal door de flinke overhang werken. Sterke buikspieren zijn hier een vereiste. De eerste crux is het opvangen van een behoorlijke zwaai bij een zijwaartse pas. Lukt dat, dan moeten ze vervolgens via enkele sloperachtige randen omhoog klimmen naar de eindgreep. Lynn en Lisa komen een heel eind, maar uiteindelijk lukt het alleen Sabina en Tiba om de boulder te toppen.

Heren 3 heeft wel wat weg van een route. Via diverse kleine randjes zigzagt de boulder omhoog. Voor Hidde zijn dit soort kleine randjes in combinatie met de flinke overhang net een stapje te ver. De overige klimmers hebben er minder moeite mee en flashen de boulder.

Beslissende laatste boulder

Bij het beginnen van de vierde en laatste boulder is de wedstrijd nog alles behalve beslist. Bij de dames hebben Tiba en Sabina beide 2 tops, maar ze worden op de voet gevolgd door de overige dames die allemaal 1 top hebben. Bij de heren gaan Mark, Remmelt en Mischa gelijk op met ieder 3 tops. Dat belooft een spannende laatste boulder te worden.

Dames 4 is een soort ren-boulder. Aan een goede greep moeten de dames flink afzetten om vervolgens zijwaarts over 3 volumes naar een zijgreep te “rennen”. Sabina en Amber doen beide ontzettend hun best en komen steeds dichterbij, maar uiteindelijk blijft de zijgreep voor hen net iets te ver weg. De overige dames lukt het na een aantal pogingen wel om de zijgreep te fixeren, waarna Lynn en Tiba de boulder vervolgens ook toppen. Hiermee pakt Tiba, net als bij boulder 2, de winst. Het zilver is voor Lynn en Sabina neemt toch nog het brons mee naar huis.

De laatste herenboulder is een hele zware. Het idee is om uit te duwen op volumes en vervolgens naar 2 grote gele grepen te springen. Mischa komt dicht in de buurt, maar uiteindelijk is het alleen Mark die het lukt. Bij de tweede competitiewedstrijd viel hij net buiten het podium, maar nu neemt hij revanche door de winst te pakken. Het zilver is voor Remmelt en de bronzen medaille gaat naar Mischa.

Laatste nationale wedstrijd

De vierde en laatste boulderwedstrijd van het seizoen is op 22 februari in Monk Eindhoven. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, want hier wordt bepaald wie de competitie wint en welke klimmers zich plaatsen voor het NK Boulder 2020. Bovendien is deze wedstrijd door de NKBV aangewezen als officieel meetmoment waarbij klimmers die geen onderdeel zijn van het Nederlands Team toch een startbewijs kunnen verdienen voor een internationale wedstrijd.

nk boulder 2020