MENU

Op zoek naar het verleden, het hier-en-nu en de toekomst

Onderzoek en wetenschap spelen een grote rol in de bergen. Geologen, archeologen, geomorfologen en andere wetenschappers zoeken ieder in hun eigen vakgebied naar sporen in het landschap die ons meer vertellen over vroeger, nu en de toekomst.

Wetenschap & onderzoek

Zonder wetenschap geen expedities. Om onderzoek te doen trokken al in de vroege 18e eeuw teams met wetenschappers, dragers en koks de bergen in. Zo waren het geen alpinisten die klommen om het klimmen, maar biologen, geologen, morfologen, of cartografen die – vaak bijgestaan door alpinisten – als eersten op de hoogste toppen stonden.

En nog steeds spelen onderzoek en wetenschap een grote rol in de bergen. De medische wetenschap helpt ons om op grote hoogte te functioneren. En om meer te snappen van de wereld, het landschap, de geschiedenis en de gevolgen van klimaatverandering kijken onderzoekers naar factoren als sedimentafzettingen, de loop van rivieren, landschapsverandering en artefacten die ze vinden in het ijs van smeltende gletsjers. Hoogtelijn doet een greep uit het onderzoek dat we vandaag de dag in de bergen doen.

Ga terug in de tijd

Hoogtelijn liep met de Nederlandse archeoloog Marcel Cornelissen en zijn vrouw Regula Gubler naar een vindplaats bij de Untere Stremlücke naast de Brunnifirn op de grens van de Zwitserse kantons Graubünden en Uri. Marcel vindt in de werkplaats uit de middensteentijd een stuk hertengewei op een grote hoop afval van bergkristal. Bij deze vondst springen er verschillende vragen naar boven: 'Hoe is het hier terecht gekomen?', 'Wat doet het op een werkplaats uit de middensteentijd?' en 'Hoe is het hert aan zijn einde gekomen?'. Peter Daalder, hoofdredacteur van Hoogtelijn, schetst een beeld. Hoe denk jij dat het hertengewei op die plek terecht is gekomen?

Terug in de tijd

Bergen van nu

Herken gesteente in het hier-en-nu

De klim- en bergsport is onlosmakelijk verbonden met gesteente en basiskennis van de verschillende gesteenten en hoe ze gevormd werden, is leuk om onder de knie te hebben. Er is een grote kans dat je daarna zelf in de rots meer details herkent, zoals een stuk koraal wat in de rots zit.

Ontdek gesteente

Veranderend berglandschap

Klimaatveranderingen gaan hand in hand met veranderingen in het landschap. Ook geograaf Arnaud Temme heeft ervaring uit eerste hand met deze veranderingen. Enkele jaren terug klom hij, volgens een oude klimgids, een veilige route. In een actuelere klimgids werd de klimroute afgeraden. Door nieuwe en oude klimgidsen met elkaar te vergeleken ontdekte Arnaud veranderingen in het landschap.

Vroeger betrad Arnaud de bergen volgens eigen zeggen als ex-middelmatig alpinist, ex-legendarisch slechte skiër, ex-hoofd-instructeur, ex-jong, maar nu als professor geomorfologie en bodemkunde. Waar de meesten een ongerepte natuur zien, kijkt hij met een professionele blik naar hetzelfde landschap. Van steenslag door het krimpen van het ooit grote sneeuwveld in de wand, instortingen met brede en vlakke valleibodems als resultaat, tot terugtrekkende gletsjers die nieuw land blootstellen. Duizenden jaren landschapsontwikkeling vormden dit landschap. Wandel in Hoogtelijn samen met Arnaud door de Alpen en neem een kijkje door zijn bril.

Professionele en persoonlijke bergliefde

In de toekomst

Handig voor je toekomstige bergavontuur

Vrijwel elke kampeerder weet dat de tent altijd open moet staan ​​tijdens het koken. Maar wat als het te koud of te winderig is? De rits van de tent is snel helemaal dicht getrokken om de kou te ontlopen. Het is belangrijk om te weten welke risico's hand in hand gaan met bepaalde beslissingen en hoe je deze risico's kunt beperken. In Hoogtelijn doen we een boekje open over de risico's en hoe je ze kunt beperken. Zodat je in de toekomst met beperkt risico het onopgemerkte en onopvallende gas, koolstofmonoxide, kunt vermijden.

Verstikkingsgevaar