MENU

NKBV ondersteunt DAV en OeAV protest tegen uitbreiding skigebied Tirol

In Oostenrijk zijn er plannen om het skigebied van het Pitztal met het skigebied in Sölden te verbinden. Dat zou een mega-uitbreiding van beide gebieden betekenen, maar ook een flinke knauw voor de gletsjer bij de gebieden. De NKBV sluit zich daarom aan bij het protest tegen deze uitbreiding.

Nieuw skigebied

Met drie gondelbanen en een extra kabelbaanstation bij de bij toerskiërs geliefde Braunschweiger Hütte, zou het nieuwe skigebied met 64 hectare skipistes worden aangelegd rond de Linker Fernerkogel. Daarvoor moet zo'n 750.000 m3 steen worden opgeblazen en de gletsjer afgegraven. Zo verbindt men dan het gletsjergebied van het skigebied bij Sölden; de Rettenbach- en Tiefenbachgletser met het Pitztal. Zo'n 95% van de pistes zou over de gletsjers lopen.

lees meer

Stellingname

Omdat het landschap in grote mate wordt aangetast door de aanleg van het gebied, hebben de Oostenrijkse en de Duitse alpenvereniging zich uitgesproken tegen de uitbreiding. De NKBV steunt dit protest. Behalve dat het alpiene landschap zo verandert, is de uitbreiding ook negatief voor het toerskitoerisme, dat nu veel gebruik maakt van de Braunschweiger Hütte. Ook het zomertoerisme krijgt naar alle waarschijnlijkheid te lijden onder de uitbreiding omdat de dan aangelegde pistes voor bijna geen andere bergsportactiviteit meer gebruikt kunnen worden. Tot slot zijn de alpenverenigingen bang voor een te grote verkeersdrukte aan beide kanten van het megaskigebied en de impact daarvan op het milieu.

download het protest

NKBV en duurzaamheid

Geen enkele sport is zowel in de winter als in de zomer verbonden met de natuur als de klim- en bergsport. Welke tocht je ook maakt, de natuur speelt altijd een grote rol. Als bergsporters hebben we een grote verantwoordelijkheid om deze te behouden en te beschermen. We zijn ons ervan bewust dat reizen naar de bergen impliciet altijd een duurzaamheidsimpact heeft. We proberen deze impact minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken. Zo kunnen jonge en toekomstige generaties evenveel plezier hebben van de bergen als jij. Doe mee en ga bewust de bergen in.

Meer over duurzame keuzes