Na ruim 20 jaar neemt de NKBV het stokje over van Herman Plugge en zorgen ze voor het voortbestaan van de naar hem genoemde Irish Coffee Award. Afgelopen zondag nodigde de NKBV alle prijswinnaars uit om samen met Herman Plugge terug te kijken naar 20 jaar Herman Plugge Irish Coffee Awards.
Zo wordt een mooie traditie in de Nederlandse bergsportwereld voortgezet. De broze gezondheid van Herman Plugge (83), nestor van het Nederlandse expeditieklimmen, heeft hem doen besluiten een punt te zetten achter de traditie in eigen huis. Al ruim twintig jaar was de uitreiking van de award een jaarlijks terugkerende reünie van Nederlandse bergsporters, dat plaatsvond in de woonkamer van Marina en Herman Plugge in Kockengen.
Herman Plugge was een uitstekende alpinist die al in 1967 deelnam aan een expeditie naar de Kaukasus. Daarna volgden er nog vele met als bekendste de expeditie naar de Mount Everest in 1984 waarvan Plugge de leider was. Hij sloot zijn lijst met expedities af in 1986 op de Ararat. Herman is erelid van de NKBV en is een paar jaar geleden onderscheiden met de Lifetime Achievement Award van de NKBV.
‘’De NKBV heeft een expeditieverleden waarop we als vereniging trots mogen zijn. Het is een eer om met de crème de la crème van de Nederlandse klimmers terug te kijken op de afgelopen twintig jaar. Dit zijn echte topsporters”, zei scheidend voorzitter Joachim Driessen in Kasteel Woerden waar de meeste winnaars van de award, evenals de winnaars van de No guts No glory award / Engagement Award, van de afgelopen twintig jaar verzameld waren.
Peter Valkenburg, vanaf eind juni voorzitter van de NKBV en jarenlang lid van de ‘keuzecommissie’ die Herman adviseerde over de uit te reiken prijzen, legde nog eens uit waaraan je moet voldoen om deze trofee te winnen. Felbegeerd, want een grotere eer naast de persoonlijke voldoening, kan een Nederlandse bergsporter niet krijgen. ‘’Er zijn drie aspecten waarnaar de jury kijkt. De techniek, de kennis en kunde van het klimmen zelf. Als tweede het avontuur van een onderneming en de verrassingen die je mogelijk onderweg tegenkomt”, aldus Valkenburg. ‘’En als derde de mate van commitment. Doorgaan tot het gaatje als het er echt om gaat.’’
In twee delen kwamen de prijswinnaars aan de beurt waar zij vijf minuten de tijd kregen om de onderscheiden beklimming te presenteren. Daar tussenin was er aandacht voor de awardwinnaars die niet meer onder ons zijn: Marc Cornelissen en Philip de Roo, Gerard McDonnell, Bas van der Smeede, Marian Machielsen en Martijn Seuren werden herdacht door collega’s die met hen actief zijn geweest.
Als laatsten in een lange rij kwamen Noor van der Veen en Bas Visscher aan het woord over het online platform Grensverleggers waarop zij een overzicht geven van Nederlandse expedities en opmerkelijke alpiene beklimmingen. In Hoogtelijn #2-2022 pagina 13 vertelden zij er al over.
Noor en Bas hadden nog een verrassing in petto voor Herman Plugge. Zij lieten alvast een paar beelden zien van het platform dat eind dit jaar de lucht in moet gaan. Daarop toonden zij oude foto’s van de eerste expeditie van Plugge naar de Kaukasus in 1967. En zo is de cirkel rond. Het stokje van het registreren van Nederlandse expedities waarmee Plugge begon, wordt overgenomen door een nieuwe generatie klimmers die graag leert van eerdere expedities maar waarvan in een aantal gevallen weinig bewaard is gebleven.
Aan het einde van een middag met mooie, persoonlijke en fascinerende verhalen, foto’s en films over ontberingen, geluk, ijselijke kou, afzien en ontlading bij geslaagde beklimmingen en projecten, bracht Plugge een toast uit op alle aanwezigen met een glas Irish Coffee. Niet zelf gebrouwen boven een brandertje in zijn eigen overvolle woonkamer, maar geserveerd op een zonovergoten terras van het 600 jaar oude Kasteel Woerden.