Happy (and a tiny bit sad) to announce that the WCH Innsbruck will mark the end of my competition career.
Met deze tekst en een toepasselijke foto verraste Jorg Verhoeven (33) zijn duizenden volgers op Instagram vlak voor de start van de WK sportklimmen 2018. Zo kondigt hij het einde aan van een carrière die het grootste deel van zijn leven heeft geduurd. Nederlands beste klimmer ooit, heeft vorige week zijn laatste wedstrijd geklommen. We blikken terug op zijn prachtige carrière met 28 podiumplaatsen en in 2007 de winnaar van het wereldbeker klassement Lead. Jorg bedankt!
Bijna de helft van zijn leven - 16 jaar om precies te zijn – nam hij deel aan het World Cup circuit. Hij begon zijn internationale klimcarrière in 1999 met een zesde plaats bij een EYC Lead in Imst. Een jaar later keert hij terug naar Imst om er zijn eerste internationale overwinning te behalen in Lead. In 2002 wordt hij Wereld Jeugdkampioen Lead in de Jongens A categorie in Canteleu (FRA). Als junior herhaalt hij deze prestatie in 2004 door opnieuw Wereld Jeugdkampioen Lead te worden bij de junioren in Edinburgh (GBR). In deze jaren is Jorg ook al actief in het World Cup Lead circuit waarin hij in 2005 zijn eerste zege boekt in Valence.
Jorg gaat vervolgens ook boulderen en daarin breekt hij ook snel door tot de wereldtop. In 2007 behaalt hij zijn eerste boulder podiumplaats door tweede worden bij de World Cup Boulder in Hall (AUT). Ondertussen blijft hij zich focussen op Lead wat hem in 2008 de overwinning in het wereldbeker klassement oplevert. Na 2008 behaalt hij nog meerdere podiumplaatsen bij World Cups in zowel Lead als Boulder met in 2012 zijn laatste overwinning bij de World Cup Lead in Imst. De plaats waar hij ook zijn eerste internationale overwinning in de wacht sleepte. In 2016 stond hij voor het laatst op het podium met een bronzen plak bij de World Cup Boulder in Meiringen (SUI).
Jorg Verhoeven sluit zijn internationale loopbaan als wedstrijdklimmer nu af bij het WK Sportklimmen in zijn woonplaats Innsbruck waar hij een 11e plaats behaalde in de discipline Lead. Een baanbrekende carrière die Nederlandse begrippen te boven gaat en ook internationaal alle respect verdient. Denk aan 1996, Richard Krajicek op Wimbledon, dat niveau, maar dan over een veel langere tijd.
Jorg zelf heeft wel eens gezegd dat hij geen bijzonder groot talent heeft, maar iedereen die de jonge Jorg Verhoeven in het wedstrijdcircuit heeft zien klimmen weet dat hij zichzelf daarmee tekort doet. Als junior maakte de klimmer uit Abcoude snel duidelijk dat hij als wedstrijdklimmer een enorm potentieel had. Medaille op medaille haalde hij voor Nederland binnen en soms betrapten we ons op de gedachte dat het misschien wel normaal en vanzelfsprekend was. Maar dat is het natuurlijk niet: in ons relatief kleine klimland lopen genoeg talenten rond, maar geen van allen hebben ze een vergelijkbaar constante carrière weten op te bouwen.
ls Jorg misschien niet het grootste klimtalent was, dan compenseerde hij dat met een gedegen en professionele benadering van de sport. En de relativering van zijn eigen talent past wel bij het ‘down to earth’ beeld dat hij graag van zichzelf laat zien: een beetje gezonde zelfspot is Jorg gelukkig niet vreemd. En dat is niet een houding van ‘doe maar gewoon, want dan doe je al gek genoeg’. Als dat zijn uitgangspunt was geweest had hij nooit op jonge leeftijd de stap gezet om in Oostenrijk te gaan wonen. Het land waar hij zich definitief heeft gevestigd en een leven met zijn Katha – Katharina Saurwein – heeft opgebouwd. Jorg droomt groot, wat ook blijkt uit zijn vrije beklimming van The Nose in Yosemite en ‘Project-9b‘, waarmee hij begin dit jaar begon. Hoeveel lef is er voor nodig om zo’n ambitieus plan te delen met de hele klimgemeenschap?
Jorg Verhoeven en Dirk Mol op het WK 2004 in China. Foto: Reindert Lenselink
Jorg is altijd een wat a-typische wedstrijdklimmer geweest. Fysiek, omdat hij over het algemeen wat langer was dan de kleine en tanige klimmers die de leadcompetitie domineerden. Maar ook door zijn bredere blik op de klimsport viel hij op. Niet alleen combineerde hij lead, boulder en het betere buitenklimmen. Na een worldcup kon hij ook rustig met zijn maatje David Lama stoom afblazen door een lange alpiene graad te klimmen. Iets wat weinig andere klimmers uit het circuit hem na doen. Altijd maakte hij duidelijk dat hij van veel meer houdt dan van wedstrijdklimmen alleen. De liefde voor de bergsport in de brede zin van het woord heeft hij van huis uit meegekregen. Wie denkt dat hij daarmee niet alles uit carrière heeft gehaald snapt niet dat Jorg zijn eigen weg moest gaan. En dat hij die uitlaatklep nodig had om zo lang op topniveau te blijven presteren.
En nu stopt Jorg Verhoeven met wedstrijden, wat ongetwijfeld veel stress wegneemt. Hij kan zich concentreren op zijn project 9b. En dat na een super geslaagd optreden op de WK in zijn eigen Innsbruck: zijn halve finaleplek bij lead had met iets meer geluk een finaleplek kunnen opleveren. Gelukkig is het niet het einde van zijn klimcarrière. Terecht roemde Charlie Boscoe, de vaste wedstrijdcommentator, Jorg als één van de veelzijdigste klimmers uit het circuit. Wij rekenen erop dat Jorg nog heel veel mooie avonturen gaat beleven en ons daarvan laat meegenieten. En dat hij de komende jaren een dark horse zal zijn tijdens sportklimevenementen. Gelukkig heeft hij al aangegeven dat hij bij het Nederlands team betrokken wil blijven. Rest ons hem heel hartelijk te danken voor alles wat hij voor het Nederlandse wedstrijdklimmen heeft betekend.
Bekijk de rankinglijst van Jorg Verhoeven op IFSC.
Volg Jorg op Instagram, via Facebook en via de website project-9b.com
Tekst: Ico Kloppenburg, redactie Hoogtelijn