MENU

Duurzame Bergsportdag

Elk jaar gaan we de uitdaging aan de Bergsportdag duurzaam te organiseren. De keuzes die we maken zijn zo verantwoord mogelijk. Dat doen we zo.

Op naar een duurzame Bergsportdag..

Klimmen en bergsporten is fantastisch. Geen enkele sport is zo verbonden met de natuur als de onze. Waar je ook klimt, welke tocht je ook maakt, de natuur speelt altijd een grote rol. Als bergsporters hebben we een grote verantwoordelijkheid om deze te behouden en te beschermen. We zijn ons ervan bewust dat reizen naar de bergen impliciet altijd een duurzaamheidsimpact heeft. We proberen deze impact te minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken. Dit begint al bij het organiseren van de Bergsportdag.

Een van de keuzes die we hebben gemaakt is om zo PET-free mogelijk te zijn, dit betekent dat je geen plastic flesjes hoeft te kopen. Je kunt de hele dag door gratis biologische limonade tappen. Bij de tappunten vind je kartonnen bekers, maar neem vooral je NKBV dopper mee. Je kunt deze ook op de Bergsportdag aanschaffen. De tappunten staan overal verspreid, daardoor hoef je geen frisdrank meer te kopen en kunnen we de dag PET-free organiseren.

Recycle je oude outdoorkleding en klimspullen

De technische uitrusting die je als buitensporter gebruikt is gemaakt van een samenraapsel van verschillend materiaal. Er wordt het meest gebruik gemaakt van synthetische stoffen, met als bronmateriaal aardolie. Omdat deze grondstof niet oneindig is, is het hergebruiken van deze waardevolle synthetische vezels een goede oplossing.

lees hier meer over

Foto: Blue LOOP Originals

Neem je oude slaapzakken en spijkerbroeken mee!

Wist je dat je ook je oude spijkerbroeken mee kunt nemen naar de Bergsportdag? Blue LOOP Originals zal deze hergebruiken en er T-shirts van maken. Het bedrijf ontfermt zich over bepaalde reststromen met als doel zoveel mogelijk terug te laten komen in zinvolle producten. Zo lanceren ze dit voorjaar met Bever zachte t-shirts gemaakt van jeansafval, tencel en fijne lamswol.

Heb je nog een oude slaapzak liggen? Neem deze mee en Sheltersuit zal deze verwerken tot een pak voor daklozen. Tijdens de Bergsportdag kun je al je oude outdoorkleding en klimspullen in de Bever NKBV tonnen gooien bij de stand van Bever en de NKBV-duurzaamheidsstand.

Foto: Blue LOOP Originals

Groene Locatie

We organiseren de Bergsportdag in het NBC Congrescentrum, dat is een bewuste keuze voor een groene locatie. Het NBC doet er alles aan om het evenement zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben zij zonnepanelen, een no waste policy, doen zij aan pro-actieve afvalscheiding en gebruiken zij koffiebekers van gerecycled karton.

Bever APK, onderhoud van je materialen

Twijfel je of je schoenen nog een jaartje meekunnen? Je hardshell nog goed waterdicht is? Laat de experts van Bever er dan naar kijken. Zij checken gratis of je A t/m D schoenen, (dons)jas, broek en tas nog mee kunnen op je volgende avontuur. Ook als je die producten niet bij Bever gekocht hebt. Klein onderhoud gebeurt op de dag zelf, groot onderhoud wordt wordt ingenomen en op een ander moment gedaan. Jouw ingenomen item haal je vervolgens op bij de Bever-winkel naar keuze. Wel zo duurzaam!

Kom met het OV naar de Bergsportdag

De Bergsportdag is goed bereikbaar met het OV, zo reis je ook duurzaam. Vanaf Utrecht Centraal pak je tram 60 of 61 naar Nieuwegein en stap je uit bij de halte Zuilenstein, recht voor de deur van het NBC. We adviseren iedereen met het OV te komen, ook omdat het aantal parkeerplaatsen beperkt is.

Duurzaamheidspartner Nikwax op de Bergsportdag

NKBV partner Nikwax is ook aanwezig op de Bergsportdag. Je vind ze in de Grand Hall waar je met korting Nikwax producten koopt. productspecialist Tim Pickering geeft om 12.45 uur een lezing over de wetenschap achter warm en droog blijven met schone chemie en hoe Nikwax je kleding op zijn best kan houden.

lees meer

100% klimaatneutraal

De Bergsportdag wordt 100% klimaatneutraal georganiseerd. Na afloop van het evenement maken we samen met de Climate Neutral Group een berekening van de CO2 voetafdruk en compenseren we deze.

Doe mee en ga bewust de bergen in!