MENU

De stem van de bergen hoor je in deze bergfilms

Van 1 tot 6 november brengt het Dutch Mountain Film Festival de bergen een stukje dichter bij. Het thema van dit jaar: Echo. Een echo klinkt niet alleen als het stil is in de bergen. Maar ook geschiedenis en actualiteit kunnen echo's laten weerklinken. Sommige films confronteren ons met de gevolgen van keuzes in het verleden en anderen laten ons de reizen van avonturiers en bergbeklimmers zien. Wij tippen onze must-see films van de DMFF.

DMFF#12 Trailer from Dutch Mountain Film Festival on Vimeo.

naar het evenement

Adam Ondra: Pushing the Limits

Adam Ondra: Pushing the Limits biedt een bijzonder intieme kijk op de carrière van een man die één is met zijn passie en de klimwereld al jaren versteld laat staan met zijn klimprestaties. Adam Ondra is een virtuoos die keer op keer ‘s werelds uitdagendste rotsen en klimwanden trotseert. Een verlegen sporticoon wiens verlangen om te klimmen stukje bij beetje is veranderd in een verplichting om te winnen. In de film zie je hoe Adam zich voorbereid op het debuut van de klimsport op de Olympische Spelen in Tokio. Dit alles terwijl het publiek toekijkt en de invloed van de commerciële druk en media toeneemt. Iedereen verwacht een spektakel.

De film is op 6 november om 16:00 te zien in de Apollo Kino & Bar. De film wordt samen met Clean Mountains vertoond.

Between Summits

‘Ik hing vijftien meter boven de grond toen het touw losschoot’, vertelt Hein Noortman op indringende wijze in de camera. Bij een klimoefening in 2016 brak hij bijna al zijn botten, zijn gezicht moest worden gereconstrueerd en toen hij na vijf weken uit een coma ontwaakte was hij zijn geur- en zichtvermogen kwijt. De film volgt Hein tijdens zijn revalidatie en zijn voorbereiding voor een expeditie naar Mount Damavand (5671 meter) in Iran, waarbij hij vooral zijn balans extra moet trainen. Je ervaart een schitterend menselijk portret over hoop, optimisme en doorzettingsvermogen.

De film is op 5 november om 13:00 te zien in de Royal Theater. Deze film wordt in één blok vertoond samen met de films Elisabeth en House of the Gods.

Midair en Höherausch

Een halve seconde bij iedere val. 50 vallen per sessie. 6 keer per week. 12 jaar lang. Dan begeef je je één dag en één nacht in de lucht. In de zeer korte film Midair neemt Britse regisseur Louis-Jack je in vogelvlucht mee waarom een paar Britse jongeren zich keer op keer aangetrokken voelen tot boulderen. De pijn, de huid die je verliest, al die uren eindeloos oefenen en trainen vervagen. Deze film wordt samen getoond met Höhenrausch, waar de medische wetenschap van nu tegenover de eeuwenoude bergen wordt gezet. In deze documentaire volg je een groep bergbeklimmers die zich in de hoogste hut van de Alpen, de Capanna Regina Margherita op 4554 meter, onderwerpen aan een wetenschappelijk onderzoek naar hoogteziekte.

Na de film vindt er een Q&A plaats met Prof. Dr. med. Thomas Küpper, expert op het gebied van hoogtegeneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis RWTH Aken.

De films zijn achtereenvolgend te zien op 2 november om 20:15 in de Apollo Kino & Bar.

Le Sommet des Dieux

Een bijzondere toevoeging aan de lijst van films en wellicht een iets minder voor de hand liggende keuze is Le Sommet des Dieux. Een animatiefilm. Een verhaal dat begint bij de vraag: waren George Mallory en Andrew Irvine in 1924 de eersten die de top van Mount Everest haalden? Een onderwerp wat al jaren veel speculatie oplevert. Het fototoestel waarmee zij zichzelf op de top van Mount Everest fotografeerden moet de waarheid onthullen. Zeventig jaar later herkent de jonge Japanse verslaggever Fukamachi het apparaat in de handen van Habu Jôji, een mysterieuze bergbeklimmer die in 1985 van de radar verdween. Je wordt in deze film op indringende wijze meegenomen op de manier hoe de mens zijn toevlucht zoekt in de natuur.

De film is op 5 november te zien om 19:00 in de Royal Theater. De film wordt samen met Onder Water vertoond.

My Phantom

Een wildcard op het Dutch Mountain Film Festival. De 1600 meter lange uitdagende alpiene ijsroute Phantom Direct werd in 1985 voor het eerst beklommen. Een enkeling zette deze prestatie voort. De ijsroute is pas één keer door een vrouwenteam beklommen. Line van den Berg en Fay Manners wisten dit eind januari 2022 voor elkaar te krijgen. Deze route is grotendeels het decor van de film My Phantom. De film volgt het gefilmde dagboek van Line over de zoektocht naar de 'perfecte' vrouwelijke klimpartner om de passie voor de bergen mee te delen. Maar je ziet Line ook worstelen met het zijn van een atleet in een door mannen gedomineerde sport. Gaat deze zoektocht echt om het vinden van die ene partner, of om het vinden van haar eigen plek in de samenleving?

De film is op 6 november om 14:00 te zien in de Royal Theater.

The Last Mountain

Toen de Britse alpinist Alison Hargreaves in 1995 op K2 (8.611 meter) stierf, was haar zoon Tom slechts 6 jaar oud. Een kwart eeuw later kwam Tom om tijdens zijn poging van Nanga Parbat (8126 meter). Amper honderdvijftig kilometer verderop. Twee fatale beklimmingen in één familie. Een verwrongen toeval dat alleen het ondoorgrondelijke mechaniek van de natuur kon opzwepen. Alison en Tom lieten een man/vader en dochter/zus achter. The Last Mountain onderzoekt de leegte die de twee bergbeklimmers in hun kielzog achterlieten. Een aangrijpend en op sommige momenten moeilijk verhaal. Puttend uit een intiem familiearchief vertelt deze documentaire het onvergetelijke verhaal van een familie die leefde en bereid was te sterven voor de liefde van het beklimmen van ‘s werelds hoogste pieken.

De film is op 6 november om 17:00 te zien in de Royal Theater.

Into the Ice

Naar ijs moet je luisteren. Het vertelt een verhaal. Tussen muren van sneeuw en ijs valt alles weg. ‘Into the Ice’ neemt je mee op een ontdekkingstocht naar én binnenin een enorme ijsmassa in Groenland. Drie glaciologen gaan op expeditie met een doel voor ogen; achter een van het grootste raadsel van onze toekomst komen: hoeveel tijd hebben we nog? ‘Het ijs verbergt een belangrijk geheim over onze toekomst. Als het ijs smelt heeft het enorme impact op het leven op Aarde. En alleen het ijs kan vertellen hoe en wanneer dit gebeurt.’, volgens Regisseur Lars Henrik Ostenfeld.

De film is te zien op 3 november om 20:15 in de Apollo Kino & Bar.