MENU

Boulderen in Glees, nu even niet

Corona heeft ervoor gezorgd dat boulderaars de afgelopen tijd niet meer naar Bleau konden gaan. Maar met het prachtige herfstweer wil je toch naar buiten! Wat nu? Glees en Avalonia zijn voor velen de alternatieven geworden.

Boulderen in Glees

De toegang tot Avalonia is gelukkig goed geregeld. Het ligt op een plek die quasi 'niemandsland' is en wordt ook nog eens beheerd door een club. Glees is echter een ander verhaal. Het bosgebied met de blokken ligt tussen 3 kleine dorpen, dorpen waar tot voor kort weinig volk 'van buiten' op bezoek kwam. Het boulderen in Glees is niet officieel verankerd in een overeenkomst. Pas sinds kort is er door het harde werk van enkele enthousiaste boulderaars overleg met grondeigenaren, welwillende lokale ondernemers, jagers en particuliere aanwonenden. Zij staan vrijwel unaniem positief tegenover het boulderen. Dat is fantastisch.

Alles leek tot begin dit jaar soepel te verlopen, de huidige grote aanloop is echter te veel van het goede. Momenteel zijn er tot 200 boulderaars tegelijkertijd in het bos. De parkeerplekken, deels op prive-terrein, zijn overvol. Vrijwel iedereen gedraagt zich voorbeeldig, maar de grote aantallen vormen een probleem.

Het is belangrijk dat de omwonenden rond het gebied de tijd krijgen om te wennen aan boulderen als vaste waarde. De wijze waarop dit nu gebeurt is niet de goede. Te snel, te veel. Vandaar dat de locals vragen om minimaal tot einde van dit jaar van het boulderen in Glees af te zien. Niet omdat boulderaars niet welkom zijn, maar om de toegankelijk van het gebied duurzaam te waarborgen. En te zorgen dat dit zo blijft.

Campers

Campers vormen ook een probleem. Een omgebouwde Transporter of Trafic is het probleem niet, maar de grote jongens wel. Overdwars geparkeerd bezet je flink wat reguliere parkeerplekken en de visuele impact is ook groot. Wederom gaat hier het verhaal op van de 3 kleine dorpjes die gevoelsmatig overlopen dreigen te worden. Even niet met de camper komen dus en al helemaal niet overnachten waar het niet officieel toegestaan is.