MENU

EU Cup Ice Climbing - GEANNULEERD

Op 12 december 2020 organiseren de NKBV en Sportcentrum Olympos in Utrecht een Europa Cup Ice Climbing op de drytoolwand van klimmuur Kalymnos.

Eerste internationale ijsklimwedstrijd

Dit is de eerste internationale ijsklimwedstrijd in Nederland ooit. De wedstrijd is onderdeel van een serie van zes UIAA EU Cups die start in Bern (SUI) en eindigt in Oulu (FIN). Het Open Petzl NK IJsklimmen 2020 is onderdeel van deze EU Cup. Concreet betekent dit dat we één wedstrijd organiseren en twee uitslagen opmaken waarbij voor het NK de buitenlandse deelnemers uit de uitslag worden verwijderd.

Voor Nederlandse deelnemers is het een mooie kans om een keer in een internationaal deelnemersveld te klimmen én daarnaast hopen we ook ijsklimmers uit landen te interesseren die normaliter niet aan de EU Cups deelnemen omdat dit de eerste wedstrijd in West-Europa is.

Spectaculair om naar te kijken

Ijsklimwedstrijden vinden hoofdzakelijk plaats op drytoolwanden omdat in deze vorm de wedstrijdroutes technisch moeilijker te maken zijn dan pure ijsklimroutes. Daarnaast zijn de routes beter constant te houden tijdens de wedstrijd en kan de wedstrijd doorgaan zonder vorst. Het gebrek aan ijsklimroutes in Nederland is dus geen enkel bezwaar voor het houden van een EU Cup Ice Climbing. De wedstrijden zijn behoorlijk spectaculair om naar te kijken. De atleten hangen vaak letterlijk aan het uiterste puntje van hun bijl waarbij een minieme verkeerde beweging tot een val kan leiden. De wedstrijd bestaat uit een voorronde met twee flash voorklimroutes en een onsight finale. Wil je meer te weten komen over ijsklimwedstrijden kijk dan op https://www.theuiaa.org/ice-climbing/

Meer informatie over de EU Cup Ice Climbing in Utrecht volgt later maar zet de datum alvast in je agenda!