MENU

Wandelroute kiezen of een eigen avontuur verzinnen?

Een mooie nieuwe wandeling vinden is soms nog een hele klus. Terwijl het zo leuk is om steeds weer een nieuwe plek te ontdekken. Maar voor je het weet zit je eindeloos te googelen en in boekjes te turen in plaats van dat je lekker buiten stapt. Er zijn in Nederland heel veel uitgestippelde routes. Lange-afstandswandeling, paaltjesroutes, NS-wandelingen, groene wissels, Trage tochten, knapzakroutes, klompenpaden, teveel om op te noemen. Toch verzin ik graag mijn eigen avontuur en route.

Het grote voordeel? Als het er links leuker uitziet dan rechts, dan ga ik gewoon links. Bij een uitgezette route is het vaak lastig om weer op het juiste pad te komen. Zelf uitzoeken kost wel meer tijd. Hoe je dat doet en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Uitzoeken van de route

Het is duidelijk, als je een route uit een boekje haalt, ben je snel klaar om te gaan. Maar ook online kun je heel veel vinden. Je hoeft niet meteen zelf een hele nieuwe route uit te pluizen. Er zijn allerlei verschillende sites waarop je routes kunt vinden. Denk aan Natuurmonumenten, Wandelnet, NKBV en Staatsbosbeheer. De keuze is enorm. Dat kan ook het probleem zijn. Want hoe vind je nou de leukste route? Nee, dan is een boekje of een folder soms handiger. Dat is makkelijker kiezen, waardoor je snel op pad bent.

Wandeling op kaart-mobiel

Als je ervoor kiest een eigen route te maken, plan dan je wandeling eerst online. Thuis plan je de wandeling. Met een gewone kaart, maar handiger is om je wandeling te tekenen in een wandelapp, bijvoorbeeld routeyou. Daarna uploaden op je telefoon, gps of je hardloophorloge. Je volgt de route dan heel makkelijk. Nog veel eenvoudiger dan als je paaltjes volgt. Zelf een route inplannen heeft een klein risico. Je kunt iets op een kaart nog zo mooi plannen, in het echt blijkt het soms helemaal anders. Soms staat er opeens een hek, is een pad overwoekerd met brandnetels of zag je dat slootje over het hoofd op de computer. Maar ja, dat maakt je eigen route ook tot een avontuur.

Minder mensen, meer rust

Er zijn zoveel leuke routes online, dat het je kan duizelen. Trage tochten, klompenpaden, lange-afstandswandelingen en nog veel meer. Wat mij altijd opvalt als ik een eigen route loop, is de rust die ik vind. Soms volg ik een stuk bestaande route en daar is het dan vaak veel drukker. Ook de rondjes die starten vanaf een parkeerplaats zijn drukker belopen, dan de stukken die wat verder weg liggen of geen onderdeel uitmaken van een rondje. Dit is wat mij betreft dan ook de grootste reden om het zelf te bedenken: de rust.

Aanpassen naar eigen smaak

Een uitgezette route die je volgt heeft een bepaalde lengte en loopt over bepaalde paden. Veel paaltjeswandelingen volgen de wat makkelijker begaanbare paden. Deze zijn vaak breder, rechter en dus saaier. Hoe kleiner het paadje is, hoe blijer ik word. Grote reden dus om mijn eigen route te kiezen. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker kunt uitwijken als je wilt. Korter of langer maken is eenvoudiger omdat je zelf de tocht hebt uitgezet. Je weet zelf het best, hoe het net even anders kan.

Degelijke voorbereiding

Ik ben een groot fan van zelf een route plannen. het belangrijkste is wel om je echt goed voor te bereiden. Ook in Nederland neem ik een goede topografische kaart mee. Deze kun je gratis online vinden en uitprinten. Ik vind ze via: Open Topo. Routes teken ik vaak van tevoren in via Routeyou. Gebruik bijvoorbeeld de routeplanner van NKBV: Tochtenwiki. Daarnaast gebruik ik TopoGPS, enz.

Ontdekken en (ver)dwalen

Het wandelen van je eigen route maakt dat je je een beetje een ontdekkingsreiziger voelt. Het gaat minder om het doel waarheen je op weg bent, maar meer om de leuke paadjes. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon te starten zonder route en lukraak door een bosgebied te dwalen. Na een tijdje kijk je dan op je mobiel en voer je het punt in waar je naar toe terug wilt. Of je zoekt het op op een topografische kaart. Zomaar dwalen geeft je de voldoening dat je het zelf allemaal hebt ontdekt. Zo voelt dat. Terwijl je anders toch iemand anders naloopt.

Struinen

Elke Nederland krijgt van jongs af aan ingeprent om op te paden te blijven. Toch is er niets zo leuk als zomaar te struinen. Bij struinen is er geen route om te volgen, maar dwaal je lukraak door de natuur. In veel natuurgebieden in Nederland mag dit niet, maar er zijn gebieden die hier wel geschikt voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan stuifzandgebieden, zoals het Kootwijkerzand. Struinen is de ultieme manier om je eigen avontuur te maken.

Zelf aan de slag?

Kies een bestaande route in de Tochtenwiki, of nog beter: verzin er zelf één!

Tochtenwiki