MENU

Wandelen vanuit de trein. Welke stations zijn praktisch?

Wandelen in Nederland gaat heel makkelijk vanuit de trein. Het spoornet is dicht, de hoeveelheid stations is groot. Als wandelaar biedt dat de kans om van A naar B te wandelen. Je hoeft dus niet een ‘rondje’ te lopen. Sommige stations liggen zo dicht bij de natuur dat je vanaf de trein zo het bos in loopt. Welke stations zijn hiervoor praktisch? Ik heb een lijst gemaakt met stations waar ik graag vandaan of naartoe wandel. Doordat deze plekken zo goed bereikbaar zijn is het er vaak druk op zondagmiddag. Maar ga je in de ochtend of door de week, dan wandel je hier in alle rust.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Overveen, Zandvoort en Santpoort

Deze stations liggen rondom het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit duingebied ligt niet ver van Haarlem. Het is een gevarieerd natuurgebied, met veel kleine paadjes. Je loopt door bossen, langs kleine meertjes, open duingebied en langs de zee. Mijn favoriet is een wandeling van Overveen, via Strandpaviljoen Parnassia naar Santpoort. Deze wandeling is ook beschreven als NS wandeling

Castricum

De spoorlijn van Amsterdam naar Alkmaar loopt via de westzijde van Castricum. Het station ligt daardoor bijna in de duinen. Je loopt dan ook direct vanaf het perron de natuur van het Noordhollands Duinreservaat in. Dit duingebied loopt door tot Schoorl in het noorden. Rondom Castricum is het relatief vlak met veel bossen. De hogere duinen liggen meer naar het westen, langs het strand.

Hollandsche Rading, Baarn (en Amersfoort)

De Utrechtse Heuvelrug heeft veel mooie bossen om te wandelen. Eén van mijn favorieten is een wandeling naar de Vuursche Boer in Lage Vuursche. Een ouderwets pannenkoekenhuis, met strooppotten op tafel. Lage Vuursche bereik je, al wandelend, vanaf station Hollandsche Rading en vanaf station Baarn. Als je vanuit Baarn doorloopt richting Amersfoort, struin je opeens door de Soesterduinen. Een stuifzandgebied midden in de bossen. Een soort speeltuin voor groot en klein.

Hilversum Noord en Bussum Zuid

Bij Hilversum en Bussum ziet de Utrechtse Heuvelrug er heel anders uit. Vanaf het station loop je een klein stuk door een woonwijk, maar dan sta je opeens op de Bussumerheide. Een enorme open vlakte, die doorkruist wordt door statige bomenlanen en met bossen langs de rand. De ruimte is on-Nederlands groot. Oriënteren doe je door de zendmast bij HIlversum in de gaten te houden. Zonder die toren kun je je gevoel voor noord en zuid hier gemakkelijk kwijtraken.

Driebergen-Zeist

Dit station ligt op de lijn Utrecht-Arnhem en gaat langs de zuidzijde van de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit het station loop je, via Landgoed de Breul, direct de bossen in. De Utrechtse Heuvelrug heeft hier een paar grote heidevelden (Groot Heidestein) en eindeloze bossen. Het is een bijna aaneengesloten natuurgebied dat helemaal doorloopt naar Amersfoort.

Ede-Wageningen

Vanaf Station Ede-Wageningen wandel je zo door bosgebied De Sysselt. In dit bos is het heerlijk dwalen. Aan de noordzijde ligt de Ginkelsche Heide. Weer zo’n groot open veld. Kom je hier door de week, dan kan het zijn, dat de militaire helikopters de rust verstoren. Verder naar het noorden is een monument van de WO2 landingen van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide.

Wolfheze

Iets verder richting Arnhem ligt station Wolfheze. De Wolfhezerbossen, de Wolfhezerheide en de Doorwertscheheide liggen allemaal niet ver van het station. Bijzonder vind ik de Wodanseiken. Dit zijn de oudste eiken die in een bos groeien in Nederland. Oorspronkelijk stonden deze wel in het vrije veld. Daardoor zijn ze flink vertakt en worden ze ook wel de dansende eiken genoemd. Veel schilders hebben ze vastgelegd op het doek.

Rheden

Station Rheden mag niet ontbreken in dit lijstje. De spoorlijn van Arnhem naar Zutphen loopt hier langs het Nationaal Park Veluwezoom. Direct vanuit het station is nog niet het mooiste gebied, hier loop je vlak langs fietsers en auto’s. Maar al snel kom je bij de Posbank. Je wandelt over oude stuwwallen, met af en toe een blik in de IJsselvallei. Een mooie plek om hoogtemeters te maken, want er is hier flink wat hoogteverschil.

Nunspeet

Nunspeet ligt aan de noordzijde van de Veluwe. Vanuit het station loop je zo de bossen in. Er ligt zelfs een bezoekerscentrum vlak naast het station. Voor de allerkleinste bergbeklimmers is er een kabouterpad en een uitkijktoren. Voor een langere wandeling ga je naar het Hulshorsterzand. Een open stuifzand en heidegebied waar je dwaalt door mul zand.

Ommen

Vanuit Ommen loop je de bossen van het Salland in. Bossen met namen als Rechterense Veld, Vilsterse Veld en Giethmensche Veld. Daartussen liggen landgoederen in het Vechtdal. De Vecht kronkelt door het landschap. Langs dit water wandel je helemaal door tot Zwolle. Op een warme dag spring je zo het water in.

Holten

Vanaf Station Holten zie je de Holterberg al liggen. Je loopt hier dan ook vanuit het station makkelijk naartoe. De Holterberg maakt onderdeel uit van de Sallandse Heuvelrug. Een groot gebied met ruige vlaktes en grote bosgebieden.

Mook-Molenhoek

Vanuit station Mook-Molenhoek sta je zo op de Mookerheide. De Mookerheide biedt heidevelden, bossen en een aantal pittige klimmetjes. Wil je meer? Steek dan door naar de heuvels bij Nijmegen-Groesbeek. Dit gebied is bekend door de N70, een wandeling met veel hoogtemeters.

Oisterwijk en Boxtel

Vanaf Oisterwijk en Boxtel is het iets verder wandelen tot je in de natuur bent. Eerst wandel je langs huizen en bedrijven, maar daarna beland je in de Oisterwijkse bossen en Vennen en de Kampina.

Schin op Geul/Valkenburg

Vanuit Station Schin op Geul wandel je direct door het Limburgs Heuvelland. Langs de Geul zelf loopt een doorgaande route waarmee je uitkomt in Valkenburg of de andere kant op richting Gulpen. Het Heuvelland spreidt zich naar alle kanten uit. Het Geuldal zelf is drukker, de heuvels rondom zijn vaak rustiger. Elk café serveert wel een stuk vlaai van de plaatselijke bakker.

Als je naast de trein ook nog gebruik maakt van de bus zijn de wandelmogelijkheden in Nederland eindeloos.