MENU

ViaBerna: langeafstandswandeling dwars door Bern

Mysterieuze moerassen, lieflijke heuvels, ruige bergen, nauwe kloven en mooie alpenweides. Op de langeafstandswandeling ViaBerna in Zwitserland wandel je door het gevarieerde landschap van het kanton Bern. In 300 kilometer en 20 etappes loop je van Bellelay in de Berner Jura door het Mittelland tot de Sustenpass in het Berner Oberland.

300 km in 20 etappes

De ViaBerna is een relatief nieuwe langeafstandswandeling, uitgestippeld in 2022, en laat je het afwisselende landschap van het kanton Bern ontdekken. De route van 300 km is opgedeeld in 20 etappes. Je kunt ze alle 20 achter elkaar lopen, maar er natuurlijk ook voor kiezen om ze in delen te lopen.

ViaBerna Etappe 1 - Juralandschaft © Berner Wanderwege

Feiten & cijfers

  • Startpunt: Bellelay
  • Eindpunt: Sustenpass
  • Stijgen: 13600m
  • Dalen: 12400m
  • Afstand: 300 km
  • Etappes: 20
  • Markering: In beide richtingen

Berner Jura

  • Etappe 1 t/m 5

De eerste vijf etappes, van Bellelay naar Biel, lopen door de Berner Jura. Het lieflijke Jura-gebied, een middelgebergte, strekt zich uit langs beide kanten van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, en loopt dus ook een stuk door in het kanton Bern. Hier wandel je door het glooiende gedeelte van het kanton. Het aantal hoogtemeters is hier minder dan tijdens de latere etappes in het Berner Oberland.

Aan het begin heb je een mooi uitzicht op het Franse gedeelte van de Jura. En sta je bijvoorbeeld vlakbij Biel op de Mont Sujet, dan word je beloond met een fantastisch uitzicht op de Alpen. Je wandelt door idyllische landschappen, maar bijvoorbeeld ook langs het grootste windpark van Zwitserland, door rotskloven als de Combe Grède en het Taubenloch en door de kleine stadjes St. Imier en Tramelan, die bekend staan om de horloges.

ViaBerna - Etappe 7 Oltigenau © Berner Wanderwege

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Mittelland

  • Etappes 6 t/m 11

Etappe 6 start in de tweetalige stad Biel (Frans en Duits) en loop je tot en met etappe 10 door het Mittelland naar Thun. De hoogtemeters zijn hier nog niet zo heel uitdagend omdat deze etappes voor een groot deel langs de rivier de Aare lopen. Terwijl je etappe na etappe verder wandelt kom je langs lieflijke meren en rivierlandschappen en doorkruis je een aantal mooie stadjes, zoals het middeleeuwse Aarberg met een eigen houten, overdekte brug, net als in Luzern. Maar ook Bern, hoofdstad van Zwitserland en volgens de 18e-eeuwse schrijver Goethe “de mooiste stad die we ooit gezien hebben”, en niet te vergeten het pittoreske Thun.

Onderweg ontdek je ook allerlei bijzonderheden, zoals bouwwerken van bevers, het berenpark in Bern, oude bruggen, een Keltische vestingsmuur uit de 1e of 2e eeuw of het stadje Petinesca uit de Romeinse tijd. Als je in Thun aankomt en het weer laat het toe, neem dan even een duik in de Aare in het rivierbad Schwäbis. Ook het 12e-eeuwse kasteel dat oprijst uit de stad, is zeer de moeite waard. Het biedt een prachtige blik op de Thunersee en de Alpen.

ViaBerna Etappe 19 - Engstlensee © Berner Wandewege

Berner Oberland

  • Etappes 11 t/m 20

Etappe 11 vertrekt vanuit Thun, en vanaf deze stad krijg je vanzelf te maken met meer hoogtemeters. Hier begint het Berner Oberland namelijk al. Tijdens elke etappe word je omringd door schitterende bergen, en indrukwekkende uitzichten over bekende toppen zoals de Eiger, Mönch en Jungfrau of op de mooie Thunersee en Brienzersee. Je beklimt diverse passen en daalt weer af naar lieflijke dalen. Drie keer kom je in U-vormige dalen die zijn uitgesleten door gletsjers in de ijstijd.

Diverse keren eindigt de etappe in een afgelegen bergdorpje, zoals Saxeten, Isenfluh en Gadmen. Maar je komt ook langs historische plekken die vroeger al grote aantallen toeristen trokken, zoals het Berghaus op de Schynige Platte, en de hotels in Rosenlaui en op de Engstlenalp.

Onderweg kom je langs adembenemende bergmeertjes en kun je genieten van de afwisselende flora en fauna. Langs een pad waar boeren vroeger met hun lastdieren overheen trokken, bereik je in de laatste etappe tenslotte de Sustenpass (2.259 m). Hier ligt de grens tussen de kantons Bern en Uri, hier eindigt ook de ViaBerna.

Moeilijkheid

Omdat de route nogal gevarieerd is, ook wat betreft het aantal hoogtemeters, verschilt de moeilijkheidsgraad per wandeldag. In totaal stijg je tijdens de 20 etappes zo'n 13600 meter, en daal je 12400 meter af, maar waar de ene etappe als kenmerk 'makkelijk' heeft, kan een volgende als 'moeilijk' te boek staan.

Op de website van het Berner Oberland kun je van tevoren alles lezen over de etappes, ook hoe moeilijk ze zijn en wat je onderweg kunt verwachten. Je vindt hier tips voor fijne pauzeplekjes onderweg, overnachtingsmogelijkheden en transport. Mocht je niet te veel bagage willen meenemen, dan is het mogelijk om deze te laten vervoeren door Eurotrek.

ViaBerna - Etappe 15 Schynige Platte, Oberberghorn © Berner Wandewege Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je de meest geschikte treinverbindingen makkelijk opzoeken via de website van de SBB. Hier kun je ook kaartjes kopen of een Travel Pass voor meerdere dagen.

Bewegwijzering

Bewegwijzering

Onderweg zul je het pad makkelijk kunnen vinden, want de ViaBerna heeft een uitstekende bewegwijzering. De routebordjes – met groene vlakjes op gele wegwijzers, zoals ook bij andere meerdaagse routes in Zwitserland – herken je aan routenummer 38. Je kunt de route beide kanten uit lopen, de bewegwijzering gaat twee richtingen uit. Aan het begin van elke etappe vind je uitgebreide informatie over de route van die dag. Je kunt ook de Switzerland Mobility-app op je telefoon zetten zodat je alle gps-routes direct bij de hand hebt.

Leading Quality Trail

De ViaBerna is een Leading Quality Trail (LQT). Dit is een keurmerk van de Europese Wandelvereniging voor routes die voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Heeft een route dit keurmerk, dan kun je er vanuit gaan dat alles goed geregeld is: de route biedt niet alleen mooie natuur, maar ook veelzijdige gastronomie met regionale producten, goed gemarkeerde paden, vervoer, een mogelijkheid om je bagage te laten vervoeren, goed onderhouden websites. Er zijn nu 21 routes in Europa met een LQT-label, de ViaBerna is de eerste in Zwitserland.

Ontdek de ViaBernaAlles over bergwandelen