MENU

Silent and sticky in de boulderhal

Al enkele jaren bezoek ik klimhallen, maak ik zo nu en dan de stap van binnen naar buiten en ben ik sporadisch in een boulderhal te vinden. De klimsport trekt me enorm, maar ik kan niet zeggen dat ik 'op klimmen' of 'op boulderen' zit. Daar doe ik het eigenlijk net te weinig voor.

Toch trek ik deze zomer de stoute schoenen aan. De klimsport is dit jaar olympisch, ik heb mijn lichaam weer een beetje terug na het krijgen van twee kinderen en na periodes van lockdowns heb ik de behoefte om weer een vaste sportavond te hebben. Voor mijn verjaardag kreeg ik een bouldercursus. Toen afgelopen juni boulderhal Zuidhaven via Insta liet weten de cursussen weer op te starten, had ik helemaal geen excuus meer om te wachten. Gevolg: deze zomer volg ik een basiscursus bouldertechniek.

Door Naomi Persoon, beeld Femke Welvaart

Heel veel boulderen

"Ik klim al een jaar of vijf", geef ik schoorvoetend toe. "Zo af en toe; binnen en buiten, boulderen en klimmen. Ik heb meerdere cursussen gedaan - van indoor toprope tot outdoor multi-pitch - en wekelijks geboulderd met collega's, maar om nou te zeggen dat ik nu efficiënt klim... niet echt nee. Daarom volg ik nu deze cursus. Ik wil werken aan een betere techniek en daardoor beter boulderen." Volgens trainer Wouter ben ik hier aan het goede adres. Met mijn groep van vijf mannen en drie vrouwen in de leeftijd tussen de 20 en 40, en zowel Nederlands- als Engelstalig, sta ik in het rommelige hokje waar we de introductie krijgen, ”Gelukkig zitten we hier maar kort,” verexcuseert Wouter zich, “want we gaan vooral heel veel boulderen!” Hij heeft geen woord teveel gezegd.

Indraaien

Tijdens de eerste training besteden we aandacht aan indraaien, oftewel ervoor zorgen dat je je lichaamsgewicht steeds boven je standbeen houdt. Lange armen, kracht vanuit je benen en vooral... heupen tegen de muur! Ik moet lachen als Wouter voordoet hoe het niet moet, maar weet dat ik me hier vaak genoeg schuldig aan maak. Eerst maar eens heel geconcentreerd aan de slag met dat indraaien. Zo'n zes boulders later voel ik de verzuring al in mijn armen. Indraaien in de overhang is niet niks, maar ik voel dat het met mijn heupen tegen de muur veel beter gaat en ben blij. De eerste opstekers heb ik al binnen.

Met je heulp naar de muur klim je efficiënter

Vallen

Ik kijk naar mijn handen en zie aan de binnenkant blaartjes verschijnen ter hoogte van mijn knokkels. Dit wordt doorbijten. Wouter weet ook dat beginnende boulderaars wat last krijgen van hun gevoelige huid: "Dat komt vanzelf goed als je wat vaker komt", stelt hij ons gerust terwijl hij ons naar de laatste boulder leidt waar we aandacht besteden aan vallen: kin op de borst, voeten, billen, rollen en slaan op de mat. Het voelt onnatuurlijk om bewust van de grepen te vallen, maar is zo fijn om een paar keer te oefenen voordat je 'enge' boulders instapt.

Stil en vast

Aan het begin van de tweede les hebben we het eerst over soorten grepen: randjes/crimpers, slopers, pockets, bakken/jugs, en knijpers/pinchers. We bekijken hoe je ze het best kunt pakken en waar je lichaamsgewicht moet zijn ten opzichte van de greep. Erg handig, want op die manier kun je een route al inlezen en in je hoofd uitpuzzelen voordat je direct gaat staan vechten in de wand. Eenmaal weer in de hal tussen de boulderaars warmen we op via de silent and sticky-methode: geruisloze voetplaatsing en in één keer goed. Eenmaal neergezet, mag je je voet niet meer verplaatsen op de greep. Belangrijk dus om heel geconcentreerd bezig te zijn met je voetenwerk. Naar boven en even geruisloos weer naar beneden.

Pockets en crimpers zijn soorten grepen die op verschillende manieren gebruikt

Knee, heel, toe

Iedereen warm? Tijd om de kneebar te oefenen; met de knie zo geklemd achter een greep dat je eraan kunt hangen. Handdoekje ertussen voor de mensen met een korte broek en doorklimmen naar de heelhook positie. Daar zet je je hak achter een greep (nooit achter een bak/jug!), buig je je knie en trek je aan je hak zodat je lichaam richting die hak beweegt. Dan volgt een paar grepen verder de toehook, waarbij je met je teen achter een greep haakt als tegengewicht voor een beweging richting bijvoorbeeld topgreep, waar je nauwelijks aan kunt hangen, maar die je wel met twee handen moet pakken. Allemaal geweest? Mooi! Dan snel nog een silent and sticky-oefening op ieniemieniegreepjes en wrijving. Oef....

Heelhook, met je hak trekken aan een greep

Projecten

In de derde en laatste les komen we dan eindelijk toe aan waar het allemaal om draait bij boulderen. Projecten! Oplossingen zoeken voor boulders die je in eerste instantie niet kunt klimmen omdat ze net te moeilijk zijn. Door ze in stukjes op te delen en steeds een nieuw stukje op te lossen, verspil je niet teveel energie en kun je aan het eind alle oplossingen aan elkaar plakken en de boulder toppen. Mijn oog valt op een mintgroene boulder met 'bollen', grepen die als pukkels uit de muur komen en die deel uitmaken van een boulder waarin balans key is. Dat ligt mij wel. Bij zo'n balansboulder word je niet heel moe van de krachtsinspanning, maar moet je wel heel geconcentreerd te werk gaan met perfecte voetplaatsing en gewichtsverplaatsing.

Tijd

Deze mint boulder blijkt voor meer mensen een grote uitdaging. Stap voor stap komen we gezamenlijk dichter bij de top. Mijn cursusgenoot topt! Ik blijf nog even doormodderen. Buigen, andere kant op, voetwissel, overstapje, rechterhand, matchen, door met mijn rechtervoet, nog een bolletje verder. Nog drie grepen tot de top, maar Wouter komt al langs: "Tijd is om!" De tijd vliegt als je zo geconcentreerd bezig bent. Daarom zijn mensen altijd zo'n 1,5-2 uur bezig in de hal. Ik wil nog door, maar we zitten vast aan een tijdslot. Hopelijk zit de boulder er volgende week nog in.

Een mint route in Zuidhaven vraagt vaak om balans op bolvormige grepen

Aan de slag

Eenmaal thuis grijp ik naar mijn agenda. Wanneer kan ik weer gaan? Die vrijdag ben ik weer te vinden in de hal. Eerst even opwarmen. Wat silent and sticky oefenen, beetje heen en weer op makkelijke boulders en vervolgens snel weer naar die ene mint. Hij lukt niet, maar de dinsdag erop ben ik er ook weer. Nog een paar keer proberen... Ik tik de laatste greep aan, weet hem niet te fixeren, maar nu heb ik hem wel helemaal door!

De week erop ga ik met mijn collega. Hij zit op het mintniveau en ik kan niet wachten hem mijn nemesis te laten zien. Maar verrek! De boulders zijn vervangen, ik heb er net te lang over gedaan. Gelukkig duurt het niet lang voordat ik een nieuwe uitdaging heb gevonden. Ik check gelijk maar even in Toplogger of deze er ook binnenkort uit wordt gehaald, maar zie dat deze pas over een paar weken aan de beurt is. Mooi, een nieuw project.

Thuis plan ik meteen een volgende sessie. Nu begrijp ik ook waar silent and sticky op slaat, want raak ik stilletjes niet een beetje verknocht aan deze sport? Ik zit op boulderen!