MENU

NSAC bestaat 50 jaar

De Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC) bestaat in 2021 50 jaar. Oud NKBV voorzitter Rob Leopold en de huidige voorzitter Joachim Driessen blikken terug op de club die al jaren toeleverancier is van vele NKBV-leden, instructeurs en tochtleiders.

Het ontstaan van de NSAC

Rob Leopold was voorzitter van de toenmalige de KNAV, later NKBV: "Het moet dus in 1971 zijn geweest, de oprichting van de NSAC. Dat was tijdens mijn eerste nog wat wankele jaar als voorzitter. Hoe zou het toch komen, dat ik me van die oprichting nog maar weinig weet te herinneren? Zeker, het is ook al een halve eeuw geleden en dus hebben de tanden des tijds aan al die herinneringen geknaagd. Of zouden er ook andere redenen zijn, waarom ik niet meer zo goed weet hoe die oprichting toen in haar werk ging?

Rob Leopold in 1971 (links) en nu (rechts)

Roestige Kevers

Misschien wel omdat die oprichting in die tijd een logisch gevolg was van de grote opbloei van de Studenten Alpen Clubs en van de intensivering van hun onderlinge contacten. Hierbij speelde Freyr, de ''Maasrotsen'', een belangrijke rol. Ja, die vrijdagavonden wanneer de gammele busjes, pokdalige Deux Chevaux en roestige Kevers vanuit Nederland op weg waren naar het enige reisdoel in heel België, waar je in het holst van de nacht met grote plunjezakken in je nek en dozen melk en müesli voor je buik over het modderpaadje naar het kampeerterrein glibberde.

Koepel

Freyr, daar ontmoetten de Groningers de Delftenaren en Amsterdammers, daar klommen de Leidenaren met de Utrechters en Rotterdammers. Een koepel boven al dat leven in de studentikoze brouwerij hing al in de lucht en werd in 1971 een feit. Zo konden de Studenten Alpen Clubs via de NSAC gezamenlijk voor hun belangen opkomen en ontstond met de oprichting van de NSAC één gemeenschappelijk aanspreekpunt. En vergeet de NSAC-chalets niet! Aanvankelijk was dat allemaal nog een schuchter begin van wat intussen is uitgegroeid tot een heuse organisatie met uitgebreide zomer- en winterprogramma's. Kortom de NSAC is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke draaischijf voor de Studenten Alpen Clubs en een niet meer weg te denken entiteit binnen de NKBV. Als oude oud-voorzitter van de KNAV uit dat jaar 1971 wens ik de NSAC veel geluk!"

Toeleverancier

"Voor de NKBV is de NSAC al die jaren van onschatbare waarde geweest als toeleverancier van leden en vooral gemotiveerd kader. Niet voor niets hebben veel bestuurders van de NKBV een NSAC verleden, waaronder ikzelf. Zo werd ik in 1986 lid van de ASAC en begon mijn kaderloopbaan als aspirant-voorklimmer (‘advo’) in Sy", zo vertelt huidig NKBV-voorzitter Joachim Driessen.

"Vele weekenden met illegaal kamperen, zoenen in het grotje van de Jeunesse in Freyr, macaroni met harde stukjes van Roos, lange nachten bij het kampvuur op ‘het veldje’ en met Hemelvaart naar ‘Bleau’ zijn mijn herinneringen aan de ASAC. Toen ik in 1996 hoofdinstructeur werd, ben in de NSAC trouw gebleven door jaarlijks een toerskiweek of Alpiene cursus te geven. Ik denk nu zo’n 25 stuks. Daar is ook de term ‘IWAB’ geboren. In bijna iedere cursusweek zit er wel één. Het staat voor Ik Weet Alles Beter. Soms lastig, maar het hoort bij de NSAC. Ik kijk met heel veel plezier terug op al die weken en ik denk dat de NSAC trots mag zijn dat ze zo’n actief zomer- en winterprogramma neer kan zetten.

Huidig NKBV-voorzitter Joachim Driessen tijdens wintercursussen van de NSAC

Opstap

Ik durf te stellen, dat de NSAC ook een mooie en leerzame opstap is voor je loopbaan nadien. Kijk maar eens naar waar al die succesvolle oud-NSAC’ers terecht komen. De meeste voorzitters van de KNAV en later de NKBV hebben een NSAC verleden. Het besturen van de NSAC en het organiseren van klimactiviteiten is bijzonder leerzaam. Het doet een beroep op vele talenten, van enthousiasmeren tot serieus bezig zijn met veiligheid. Ik hoop dat het klimaat op universiteiten zodanig verbetert dat studenten tijd kunnen blijven vrijmaken voor dit soort activiteiten. Het is waardevol voor Nederland en voor de NKBV. Ik denk dat je van het organiseren van het zomerprogramma meer leert dan van een blok calculus. Ik realiseer me mijn gekleurde visie in deze.

VvA

In de verenigingsstructuur is de NSAC een vaste waarde. Vroeger maakte de NSAC onderdeel uit van het KNAV-bestuur, maar tegenwoordig is de NSAC in de vorm van de NKBV Sectie Studenten ruim vertegenwoordigd in onze Vergadering van Afgevaardigden. Ook in het opleidingstraject blaast ze haar partijtje mee. Gelukkig zien we ook steeds meer samenwerking tussen de SAC’s en de regio’s. Studenten, die als instructeur meegaan met jeugdweekenden en regio’s, die de SAC’s op hun beurt helpen met opleiden. Het zijn goede initiatieven, die onze hele vereniging vooruithelpen.

Tot slot vertrouw ik erop dat de NSAC een mooi jubileumjaar heeft, want als iets is wat ze goed kunnen is het organiseren van haar Diës."

Hoogtelijn

Lees in Hoogtelijn 3 een interview met Gerben Siegersma, de huidige preases van de NSAC. Hoogtelijn verschijnt op 4 juni 2021.

Meer informatie over NSAC vind je op hun website.

NSAC