MENU

Mooie kortere trails in Europa

Wie in de bergen gaat wandelen heeft de keuze uit eindeloos veel trails. Maar welke moet je kiezen? Wij helpen je op weg met mooie kortere routes die je in een aantal dagen tot twee weken kunt wandelen. Ideaal voor een kort tripje naar de bergen.

1. Tour Du Mont Blanc

Vind jij het wat te hoog gegrepen om de Mont Blanc te beklimmen? Dan wandel je er gewoon omheen! De Tour Du Mont Blanc cirkelt rond deze hoogste berg van de Alpen. Tijdens de TMB leg je in 8 tot 11 dagen een rondwandeling van 170 kilometer af door zowel Frankrijk, Italië als Zwitserland. Vanuit de valleien en op bergpassen ervaar je telkens weer een nieuw uitzicht op de Mont Blanc en omliggende gletsjers. De reusachtige besneeuwde toppen van het Mont Blanc massief laten gegarandeerd een onvergetelijke indruk op je achter. Doordat het een rondwandeling is, heb je de mogelijkheid op meerdere plekken te starten. De meest populaire startplek is Chamonix, maar om de drukte te ontlopen start je beter in het Zwitserse Trient.

Het is aan te raden om je plek in de berghutten of B&B’s vooraf te reserveren. De TMB is erg druk bewandeld. Vooral juli en augustus zijn drukke maanden. Een rustigere ervaring krijg je in het randseizoen, in juni of september. Je krijgt dan wel te maken met uitdagingen, zoals sneeuw, waardoor dit seizoen alleen geschikt is voor de ervaren alpinisten. Hoewel je deze hike zeker niet moet onderschatten, is hij toch toegankelijk voor velen. Je kunt zelf kiezen hoe moeilijk je het maakt. Kies voor een hike met bagagetransport of ga de uitdaging aan in de Alpiene versie waarbij je ook nog meerdere toppen trotseert. Welke variant je ook kiest: train vooraf voldoende en raak gewend aan hiken op diverse terreinen en je zal een onvergetelijke ervaring hebben!

2. Gastein Trail

Een trail van 75 kilometer die je in zes dagen door Salzburgerland in Oostenrijk leidt. Je verkent tijdens de trail het 40 kilometer brede Gasteinertal dat omgeven is door de pieken van Nationaal Park Hohe Tauern. Je begint je tocht met een rustige hike door de almweiden, oftewel vlakke bergweides met berghutten en bloemen. Al snel kom je terecht in het ruige Alpiene terrein en ben je omringd door de hoogste toppen van Oostenrijk.

Het opvallendste van deze hike zijn de met gras begroeide berghellingen, een sprookjesachtig gezicht. Wandel over bloemenweides, steek stroompjes over en geniet regelmatig van een waanzinnig uitzicht over het Gasteinertal. Zelfs een hangbrug behoort tot de obstakels onderweg. De Gastein Trail is op technisch gebied niet veeleisend. Een uitstekende conditie volstaat voor een fijne tocht.

Hoewel de hike grotendeels draait om natuur, komen cultuurliefhebbers ook aan hun trekken. De trail leidt langs de drie dorpjes die het Gasteinertal rijk is: Bad Gastein, Dorfgastein en Bad Hofgastein. Deze dorpjes zijn niet alleen ontzettend fotogeniek, maar staan ook bekend om de geneeskrachtige bronnen. Heerlijk om hier een pauze in te lassen en de spieren te laten ontspannen.

3. GR20

De GR20 is een epische trekking waarbij je het onherbergzame eiland Corsica van Noord naar Zuid doorkruist. De gehele route loopt van Calenzana in het noorden naar Conca in het zuiden. In 15 etappes hike je 180 zware kilometers over de bergkam die het eiland in tweeën splitst. Wat je onderweg tegenkomt overtreft alle verwachtingen. Gletsjermeren omgeven door grillige rotsen, steile rotswanden die je met kabels moet beklimmen, de puntige pieken van Aiguilles de Bavella en vele bergtoppen met waanzinnig uitzicht. Ook heb je de optie om met een zijtak van de route de hoogste berg van Corsica te beklimmen: de Monte Cinto van 2706 meter hoog.

De GR20 wordt gezien als een van de meest uitdagende langeafstandstrails van Europa. Maar maak je geen zorgen, met goede voorbereiding doorkruis jij straks ook Île de Beauté. De route wordt als moeilijk ervaren doordat je erg blootgesteld bent aan de elementen en omdat het lastig terrein is om te wandelen. Daarnaast kom je op sommige secties ladders of kabels tegen. Zorg daarom dat je fysiek topfit bent en train zowel conditie, kracht, mobiliteit en stabiliteit. Oefenen met kortere hikes is ook een aanrader. Dit hoeft niet ver weg, in de Ardennen heb je ook trails waar je onderweg te maken krijgt met ijzeren kabels en touwen.

Als je topfit bent, is de GR20 een trail waar je ontzettend van gaat genieten. Je hebt verder ook geen uitdaging om de weg te vinden want het pad is uitstekend bewegwijzerd. Bij de berghutten onderweg tank je bij van je lange dag en kun je overnachten. In de drukke maanden juli en augustus kan het voorkomen dat de hutten vol zijn. Daarom is het verstandig om op tijd te reserveren of voor de zekerheid een tent mee te nemen die je opzet op de kampeerterreinen naast de hutten.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

4. Alte Via 1

De Dolomieten zijn voor velen een geliefde wandelbestemming. Niet gek, want er voeren vele mooie hikes door dit indrukwekkende kalksteengebergte. Een daarvan is de bekende en relatief eenvoudige Alte Via 1, een 120 kilometer lange trail door de Dolomieten van Noord naar Zuid. De hike volbreng je gemiddeld in 8 tot 12 dagen. De startplek van de Alte Via is meteen al een feestje. Je begint namelijk bij het bergmeer Lago di Braies dat omgeven is door toppen en dennenbossen. Vanuit hier wordt het alleen maar beter. Via afwisselend terrein van Alpenweiden en rotsachtige bodem hike je langs de hoogtepunten van de Dolomieten.

Enkele ervaringen zullen je eindeloos bijblijven waaronder het uitzicht op de Cortina Vallei en de top van Monte Pelmo. Ook kom je langs het klimmerswalhalla Cinque Torri waar je wellicht een langere pauze wil inlassen om te gaan rotsklimmen. Al met al is de Alte Via een trail met panoramische vergezichten en soms spannende passages. De Dolomieten staan bekend om de via ferrata. Bij de Alte Via heb je meerdere keren de keuze om de tocht met via ferrata te voltooien. Zeker doen als je er comfortabel mee bent, want dit geeft je tocht een extra avontuurlijke dimensie. Oefen in een klimpark in Nederland of de Ardennen om vertrouwd te raken met het systeem.

5. Kitzbüheler Alpen Trail (KAT Walk)

De Kitzbüheler Alpen Trail, ook wel de KAT Walk, leidt je door de prachtige Kitzbüheler Alpen in de Oostenrijkse regio Tirol. Een combinatie van schitterende vergezichten, Tiroolse gastvrijheid en gematigd moeilijke paden maken dit tot een toegankelijke en gezellige trail. Jij kiest zelf of je 76 of 106 kilometer wil hiken, dit staat gelijk aan 5 of 6 etappes. Deze keuze maakt de trail perfect voor de beginnende hiker. Goed om te weten: de KAT Walk is tegenwoordig ook in de winter te lopen. Hierbij hike je 60 kilometer door besneeuwde valleien, een echt winterwonderland!

Zowel de KAT Walk XXL (106 km) als de compacte versie (76 km) leiden je over uitgestrekte Alpenweides langs de indrukwekkende Kitzbüheler Horn en geven zicht op 360 graden panorama’s. Onderweg heb je bij sommige veeleisende etappes de optie om een kabelbaan te pakken. Ook heb je de keuze om in berghutten te overnachten of in luxe hotels met douche. Om de Kitzbüheler Alpen Trail met plezier te lopen is een basisconditie en tredzekerheid vereist, maar bergkennis is niet nodig. Dit maakt de route voor vele mensen toegankelijk, waaronder voor oudere mensen en families met oudere kinderen.

6. Bärentrek

De Bärentrek in Berner Oberland is een tocht die het hart van elke bergliefhebber sneller doet kloppen. De trek is onderdeel van de langere Via Alpina trek door Zwitserland. De Bärentrek heeft alles wat je verlangt: van lieflijke Alpenweides tot pittoreske bergdorpjes, de iconische Eiger, Jungfrau en Mönch en imposante gletsjers. Dit alles kom je tegen op de 132 kilometer lange trail van Meiringen naar Lenk. Je wandelt hier gemiddeld 8 dagen over met overnachtingen in hotels of berghutten. De naam Bärentrek is wellicht wat misleidend, je treft geen letterlijke beren aan op de weg. Deze komen inmiddels niet meer voor in Berner Oberland. Wel heb je kans om gemzen, steenbokken of marmotten tegen te komen.

Hike deze route alleen in hoogzomer, van half juli tot half september. De steile bergpassen kunnen erg gevaarlijk zijn wanneer ze bedekt zijn met sneeuw. Houd er rekening mee dat er aan het begin en eind van het seizoen nog sneeuwvelden kunnen liggen. Hier moet je goed op voorbereid zijn. Neem voor de zekerheid stijgijzers mee. De trail is verder niet technisch, maar je moet wel tredzeker zijn en geen hoogtevrees hebben. De passen die overgestoken moeten worden zijn soms erg steil en hoog, met een duizelingwekkende afgrond.

Raak je niet uitgewandeld en wil je meer weten over het lopen van een langeafstandswandeling? Kijk voor meer informatie over voorbereiding, planning, materiaal en trails op thru-hiking.com.

Terug naar overzicht