MENU

Mooie bergmeren in Europa

Een glinsterend blauw of groen bergmeer is altijd een welkome afwisseling tijdens een wandeling. Vooral de weerspiegeling van bergtoppen in het kraakheldere water is een plaatje dat wij graag tegenkomen. Onderstaande bergmeren zijn zo mooi dat we ze graag met je delen. Welke ga jij bezoeken?

1. Oeschinensee

Boven het Zwitserse plaatsje Kandersteg ligt op 1578 meter hoogte de Oeschinensee. Dit grote felblauwe bergmeer wordt omringd door vier machtige drieduizenders (Blüemlisalp, Oeschinenhorn, Fründenhorn en Doldenhorndie) die het meer vullen met smeltwater. Enkele naaldbomen voegen nog wat groen toe aan het kleurenpalet. Een lust voor het oog! Je bereikt het Oeschinenmeer wandelend vanuit Kandersteg. Of kies ervoor het eerste stuk met de kabelbaan te overbruggen en vervolgens een half uur door dennenbos en alpenweiden met vriendelijke koeien en schapen te wandelen.

Een bezoekje aan het meer is zowel in de zomer als de winter een aanrader. De zomermaanden lenen zich uitstekend voor mooie wandelingen door het gebied. Wandel rond de rand van het meer of volg de panoramaroute bovenlangs, waar je telkens getrakteerd wordt op een nieuw uitzicht. In de zomer is ook de rodelbaan geopend, leuk voor met kinderen. Een duik in het meer mag ook niet ontbreken, met een watertemperatuur van 20 graden in de zomer is het heerlijk afkoelen. De wintermaanden staan in het teken van ijsvissen, skiën, sneeuwschoenwandelen en sleeën op de 3,5 kilometer lange sleebaan.

2. Lago di Braies

Een turquoise bergmeer met een steiger waar pittoreske houten bootjes naast drijven omringd door de steile rotswanden van de Dolomieten. Het Italiaanse Lago di Braies (Pragser Wildsee in het Duits) wordt vaak omschreven als het mooiste meer van de Dolomieten. Hoewel het wellicht waar is, leiden dit soort uitspraken wel tot een grote toeristenstroom. We willen je er daarom op voorbereiden dat het in het hoogseizoen ontzettend druk is met dagjesmensen en tourbussen. Wil je optimaal genieten van dit wonderschone bergmeer, dan is het een aanrader om je wekker te zetten. Tot een uur of 8 ‘s ochtends heb je het meer bijna voor jezelf. Dit is de tijd om mooie foto’s te maken en een wandeling om het meer te maken.

Een rondwandeling van 3,6 kilometer laat je het meer uit alle hoeken zien. Het is een afwisselende route die je via de oever naar een weide leidt om vervolgens het berggebied in te gaan. Met trappetjes beklim je de rotswanden. Onderweg zijn er genoeg plekken om even uit te rusten en foto’s te maken. De wandeling is goed te doen met oudere kinderen. Naast wandelen is varen op dit sprookjesmeer een aanrader. Het is mogelijk een van de houten bootjes te huren en het meer over te varen. Wellicht nog leuker is om een eigen kano of supboard mee te nemen. Dankzij de naastgelegen parkeerplaats wandel je in enkele minuten met je boot of board naar de oever. Zorg wel dat je vroeg aankomt om een plaatsje op de parkeerplaats te bemachtigen.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

3. Meer van Bohinj

Slovenië staat vooral bekend om het Meer van Bled, met het iconische eilandje middenin. Een prachtig meer, maar ook omringd door souvenirwinkels. Kijk daarom eens verder naar het Meer van Bohinj. Dit is een verborgen parel op de rand van Triglav Nationaal Park die Bled zeker evenaart. Hier vind je niets dan groen en blauw, en als je er in de herfst bent een kleurenpalet van warm geel, oranje en rood. Een mooie rondwandeling geeft je een goede indruk van het meer.

Het wandelen wissel je af door bijvoorbeeld te gaan zeilen, kanoën, suppen of varen in een roeibootje. Wil je Lake Bohinj van boven zien, dan pak je de kabelbaan naar de top van Mount Vogel. Het uitzicht vanaf hier is waanzinnig. Voor de echte adrenaline kick is paragliden boven het meer ook een optie. Lake Bohinj is de ideale uitvalsbasis om de rest van de Julische Alpen te verkennen. Wandel bijvoorbeeld naar de Savica Waterval of naar de Mostnica Kloof of bedwing de hoogste top van Slovenië: Mount Triglav.

4. Lac Bleu Val d'Hérens

Het Blauwe Meer ligt op een sprookjesachtige locatie in Val d’Hérens in Zwitserland op 2090 meter hoogte. Je bereikt het meer vanuit La Gouille met een pittige hike in 45 minuten of met een rustigere wandeling vanuit Arolla in 1,5 uur. Wanneer je boven aankomt ben je omringd door een Alpiene setting van rotswanden, lariksen en dennen. Het kan zomaar zijn dat een gems door het vredige landschap springt. Na een fijne wandeling rond het meer vormt het azuurblauwe water van Lac Bleu het perfecte uitzicht voor een mooie picknick. Zet niet alleen je ogen goed open, maar houd ook je oren gespitst. Hoor je gefluit? Dan zijn er marmotten in de buurt! Neem goed de tijd om Lac Bleu in je op te nemen, want dit uitzicht wil je nooit meer vergeten.

5. Grüner See

In het Oostenrijkse Steiermark ligt een bijzonder bergmeer: de Grüner See. Kom je hier in de winter dan staat het meer (grotendeels) droog en kun je wandelen over de wandelpaden op de bodem van het meer. Vanaf de lente gebeurt er iets bijzonders. Door het smeltwater loopt het meer vol en komt het park onder water te staan. Onder water is van alles te zien: bloemetjes, bomen, wandelpaden en zelfs een bankje.

Dankzij de interessante onderwaterwereld was de Grüner See vroeger een populaire plek om te duiken en te snorkelen. Helaas kwamen hier teveel mensen op af en is het sinds 2016 verboden. Maar alsnog is het groene meer een bezoekje waard. Doordat het water kraakhelder is geniet je ook vanaf de kant van dit natuurwonder. Je bereikt het groene meer eenvoudig met de auto. Rijd naar de Car Park Grüner See en wandel vanaf daar een kwartiertje. In voor een langere wandeling? Combineer een rondje om het meer dan zeker met een wandeling naar de Marienklamm, een groene kloof op zo’n uur lopen.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

6. Lac de Gaube

In de Franse Pyreneeën vind je het schitterende Gaube meer. Na een uurtje wandelen door naaldbos vanaf de parkeerplaats bij Cauterets sta je aan de oever van dit turquoise bergmeer. Tijdens de wandeling vanaf de parkeerplaats kom je langs de watervallen van Pont d’Espagne. Een mooie stopplek! De route is ook nog in te korten door een kabelbaan te pakken. Eenmaal aangekomen bij Lac de Gaube kijk je je ogen uit. Op windstille dagen weerspiegelen de bergflanken perfect in het water. Het meer wordt gevoed door de hoogste berg van de Pyreneeën, de Vignemale. De top van deze machtige berg is dan ook te bewonderen vanaf het meer.

7. Lac Blanc Haute Savoie

Boven het Franse stadje Chamonix ligt het bergmeer Blanc op een hoogte van 2352 meter. Vanaf de oever van dit blauwe meer heb je waanzinnig zicht op het Mont Blanc massief en op de Mont Blanc zelf. De witte toppen steken prachtig af tegen het felblauwe water van Lac Blanc. In de zomermaanden kun je een hike maken vanuit de Chamonix vallei of je pakt de kabelbaan en wandelt dan nog twee uur omhoog. Het zal hoe dan ook een pittige tocht worden, maar je wordt hier rijkelijk voor beloond. Ook in de winter is Lac Blanc toegankelijk, maar alleen met ski's via een offpiste route. Goed om te weten: Lac Blanc ligt op de route van de langeafstandswandeling Tour Du Mont Blanc. Tijdens deze 170 kilometer lange wandeling door drie landen krijg je het Mont Blanc massief uit alle hoeken te zien. Wellicht eentje om te onthouden.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht