MENU

Mooie (berg)wandelingen van Gelderland

In de provincie Gelderland liggen een aantal mooie natuurgebieden. Door het werk van gletsjers uit de ijstijd zijn hier relatief veel hoogteverschillen. De ijstijden hebben hier het land als een bulldozer vooruit gestuwd. Doordat de rivieren er vervolgens doorheen sneden, zijn de kenmerkende stuwwallen met alle hoogteverschillen en vergezichten ontstaan. Bergwandelen kun je hier dan ook op de stuwwal van de Veluwe ten noorden van Arnhem en ten zuiden van Nijmegen bij Groesbeek. Ook langs de grote rivieren en het Veluwemeer liggen mooie wandelroutes, bij Tiel in de Betuwe of juist langs het Veluwemeer bij Harderwijk. De laatste twee gebieden hebben alleen hoogteverschillen als je de dijken op en af gaat. Die zijn niet opgenomen in dit blog. Ik ben op zoek gegaan naar zoveel mogelijk hoogtemeters en berggevoel in Gelderland.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

De Posbank

Heuveltje op, heuveltje af over de Veluwe. De Posbank bij Rheden heeft flinke hoogteverschillen. Kleine paadjes kronkelen over de heide, en boven heb je een weids uitzicht. De Posbank is populair, dus hier loop je niet alleen, zeker niet op een mooie zondag. Als je een rustig moment uitkiest geniet je nog steeds in relatieve stilte van het uitzicht dat je hier hebt. Rond de Posbank zijn er talloze paadjes, klein en groot, die geregeld door mul zand lopen. Heerlijk oefenterrein voor een bergtocht. Bovenop ligt het Paviljoen, een modern gebouw, een fijne plek voor een versnapering. De Posbank bereik je vanaf (station) Rheden of de vele parkeerplaatsen rondom.

Signaal Imbosch

Niet ver van de Posbank ligt Signaal Imbosch. Dat is het hoogste punt van de provincie en een bijzondere plek. De top ligt verscholen in het bos. Via kleine paadjes klim je op het kleine topje, om daar een kleine markering te vinden. Ja, dit is het echt het hoogste punt. De bossen rond Signaal Imbosch zijn meestal een stuk rustiger dan de Posbank. Hier heb je de kans om tussen de zwijnen en herten te dwalen. In dit deel van de Veluwe komen minder mensen. Ik start graag mijn wandeling in Rozendaal, naast Velp. Vanaf daar is de tocht naar Signaal Imbosch een flinke tocht met genoeg kuitenbijters. Maar je kunt ook veel dichter bij Signaal Imbosch parkeren.

Ginkelsche Heide en Planken Wambuis

Vanuit Ede zit je snel op de Ginkelsche Heide. Deze grote vlakte was het landingsgebied voor de parachutisten tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Als je er nu rondloopt, kun je er niks bij voorstellen dat hier midden in de nacht parachutisten uit vliegtuigen sprongen en meteen aangevallen werden. Hoewel, af en toe vliegen hier helicopters over van het leger. Maar verder speur je vooral de horizon af naar runderen, herten of konijntjes. De grafheuvels in het midden van de heide liggen iets hoger, dus je pakt nog net wat hoogtemeters mee. Loop vooral door naar de Planken Wambuis, een mooi ruig gebied.

Otterlo-Hoenderloo

Midden op de Veluwe liggen Otterlo en Hoenderloo. Daartussen ligt het Nationaal Park Hoge Veluwe. Druk bezocht natuurlijk, al is het maar vanwege de gratis fietsen die je kunt gebruiken om het hele park te doorkruisen. De combinatie van cultuur en natuur maakt het gebied bijzonder. Ik combineer een wandeling vaak met een bezoek aan het Kröller Müllermuseum of stippel mijn route uit langs Jachtslot Hubertus. Er zijn veel drukke, bredere paden, maar er zijn ook genoeg leuke kleine paadjes die minder belopen zijn. In het Nationaal Park kun je op een aantal plaatsen op de witte fietsen stappen. Maak dus gerust een lange wandeling. Op de terugweg neem je de fiets.

Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

Het Kootwijkerzand is een enorme woestijn te midden van de bossen. Radio Kootwijk is een goed uitgangspunt om het Kootwijkerzand te doorkruisen. Het is een gek betonnen gebouw, dat overal bovenuit steekt. Oorspronkelijk gebruikt om telegrafisch contact met Nederlands-Indië te houden. Als je wandelt in dit gebied lijkt het een soort tempel of Sphinx. De grote vlakte eromheen maakt het helemaal tot een buitenaardse verschijning. Over het Kootwijkerzand kun je eindeloos struinen. Het mulle zand loopt zwaarder dan je denkt. Goede plek dus voor een training. Hoogtemeters kun je nog maken op de uitkijktoren. Met zijn 13,5 meter niet echt hoog, maar je hebt wel mooi uitzicht over de vlakte.

Lochemse Berg

Niet op de Veluwe, maar in de Achterhoek, ligt de Lochemse Berg. Niet alleen de Lochemse Berg zelf is leuk om te bedwingen, het hele gebied tussen Lochem, Zutphen en Vorden is een fijn wandelgebied. Het landschap bestaat uit landgoederen, bos en open velden. Aan de noordzijde stroomt de Berkel.

Nijmegen

De stuwwallen van Nijmegen vormen een groot contrast met de Ooijpolder langs de Waal. Zowel in het bos op de heuvels, als aan de oevers van de rivier, is het mooi wandelen. De bossen bieden genoeg hoogteverschillen. Het uitzicht op dat heel andere landschap daar beneden is elke keer weer een verrassing. Het hele bosgebied tussen Nijmegen en Groesbeek is een fijne speeltuin, extra mooi in de herfst. In de Ooijpolder zijn ook verschillende wandelroutes, zowel binnen- als buitendijks. Bijvoorbeeld van Oortjeshekken rond de Bizonbaai.