In het verborgen Griekse klimparadijs Manikia werd van 12 tot en met 14 mei de Petzl RocTrip georganiseerd. Tijdens het driedaagse evenement kwamen bezoekers en Petzl-atleten bijeen om te klimmen en workshops te volgen. Daarbij was er veel aandacht voor het Manikia Project, de organisatie die zorgt voor de (her)behaking en het onderhoud van het klimgebied.
Tekst: Eva van Wijck , Beeld: Werner van Steen
Zet een grote groep klimmers uit allerlei verschillende landen bij elkaar in één klimgebied, en er ontstaat een sfeer die wat wegheeft van een festival – eentje met bovengemiddeld fitte bezoekers. Alhoewel Petzl de RocTrip om de milieu-impact alleen in Europa heeft gepromoot, waren er bezoekers van over de hele wereld aanwezig: van Nieuw-Zeeland tot Libanon, en uiteraard uit Nederland en België. Ook waren er zo’n twintig genodigde Petzl-atleten, onder wie grote namen als Sasha DiGiulian en Chris Sharma.
Het terrein waar het evenement plaatsvond, ook wel het basecamp, is een uitgestrekt veld in het midden van de vallei. Zoals het een festival betaamt, waren meerdere plaatsen ingericht om te zitten, samen te komen en te eten. Ook was er een podium waarop ’s avonds films van de atleten werden getoond en een band livemuziek speelde. Middenin het basecamp stond de kenmerkende zilveren Petzl-bus te glimmen, met daarin een filmcrew die dag en nacht aan het werk was om dagelijks het televisieprogramma voor de trip te monteren.
Het evenement stond uiteraard in teken van klimmen. Daarnaast waren er tal van andere mogelijkheden om de omgeving te leren kennen, klim-gerelateerde activiteiten te ondernemen en medeklimmers te ontmoeten. De Petzl-atleten waren namelijk niet alleen aanwezig om zelf te klimmen, maar gaven ook workshops aan de bezoekers van de RocTrip. Om te voorkomen dat de klimmers zich enkel voor een workshop inschreven bij hun favoriete atleet, is van tevoren niet bekendgemaakt wie welke workshop begeleidde. Het was dus een verrassing wie de klimmers alles zou leren over het behaken van routes (Edu Marin, Charlotte Durif en Dani Andrada) of een introductie zou geven in het multi-pitchklimmen (Nico Favresse, Sasha DiGiulian, Cédric Lachat, Conrad Anker, Said Belhaj, Charlotte Durif, Sean Villanueva, Iker en Eneko Pou).
Zowel voor onervaren buitenklimmers als voor doorgewinterde bergbezoekers waren er workshops op niveau. Een van de workshops was de beginnerscursus single-pitchklimmen, gegeven door de Duitse atlete Martina Demmel. Samen met lokale berggids Nikos bracht zij de deelnemers alle ins en outs bij voor de beginnende rotsklimmer. Na een korte informatiesessie over de theorie en benodigde materialen om te single-pitchen, trokken de klimmers naar de bergwand om daar hun vers opgedane kennis in de praktijk te brengen. De combinatie van atlete Martina, die klimtips gaf, en Nikos, die ervoor zorgde dat alles volgens het boekje verliep, bleek zeer geschikt om alle klimmers een ontspannen en leerzame dag te bezorgen.
Ook werd er een workshop gegeven door de Belgische Anak Verhoeven. Zij verzorgde twee dagen lang de clinic single-pitchklimmen voor gevorderden en experts. Verhoeven: “Hoewel de dagen lang en in de volle zon waren, heb ik ontzettend genoten van het geven van de clinics. Ik vond het erg leuk om mijn ervaringen te kunnen delen.” Voorafgaand aan de trip zelf was Anak al een paar dagen gaan klimmen voor het Creative Onsight Project, waarvoor ze samen met een aantal andere Petzl-atleten en twee videografen een korte klimfilm produceerden. “Het was heel fijn om in zo’n ontspannen sfeer creatief bezig te zijn. Tussen het werken door heb ik ook zeker kunnen genieten van de natuur en het landschap. Naast de omgeving en de klimstijl, spreekt ook de authentieke cultuur van Manikia me aan. Doordat het klimgebied nog niet zo bekend is, is het niet toeristisch – de bewoners zijn erg oprecht.”
Wie iets anders wilde dan klimmen, kon terecht bij een van de andere sportieve workshops, zoals een overnachting in een portalegde of een introductie in canyoning. In de laatstgenoemde workshop leerden een Griekse en een Franse gids de deelnemers alles over abseils, slides en ziplines. Met de zon op de canyon en een stevig wetsuit aan, was het water heerlijk verfrissend. De cursus bood een ideale afwisseling tussen ontspannen dobbermomenten en uitdagende adrenalinepieken. Voor de geïnteresseerden: afhankelijk van de waterstand is het rondom Manikia van maart tot september mogelijk om te canyonen.
Na een lange dag klimmen en workshops zijn de films van het Creative Onsight Project een uitstekende toevlucht voor wat ontspanning. De Petzl-atleten werden voor dit project verdeeld over vier teams, die ieder met een camera- en montageploeg een korte film maakten. De onderwerpen van de films waren vrij voor eigen interpretatie en de teams wisten hun creativiteit op verrassende wijze tot uiting te brengen. Zo kwam de beroemde alpinist Conrad Anker met zijn sluike blonde lokken als Griekse god voorbij, zittend op een rots aan zee en voorzien van een toga en bloemenkrans. Het muzikale klimduo Nicolas Favresse en Sean Villanueva, dat samen met Cédric Lachat en Charlotte Durif in een team zat, produceerde een komische klimfilm waarin uiteraard hun muziek een rol speelde. Op de derde dag vond op datzelfde podium de afsluiting plaats: een spetterend feest, waarbij een traditionele Griekse band optrad en verschillende Petzl-atleten achter de draaitafel stonden.