MENU

Emigreren naar de bergen

Voor veel NKBV'ers is het een droom. Emigreren naar de bergen. Sanne de Jong deed het en deelt haar verhaal.

“Nee”, dat was mijn standaard antwoord als iemand mij vroeg of ik niet beter kon verhuizen naar de bergen. Deze vraag werd mij erg vaak gesteld, aangezien ik sinds mijn 18e meer tijd in de bergen doorbracht, dan in Nederland. Dit was echter alleen in de winter zo. In de zomer was ik vaak te vinden op het strand om te surfen of in Amsterdam waar ik me echt thuis voelde. Jarenlang reisde ik heen en weer tussen Amsterdam en de bergen, geen trip was te veel voor mij. Ook niet als ik van de ene reis net thuiskwam en vervolgens met mijn natte schone was in de auto alweer doorreed naar een andere bestemming. Niks was te gek, want skiën was het liefste wat ik deed/doe.

Ik vertrek

Jarenlang was dit mijn leven. Een heerlijk leven in Amsterdam met vrienden en familie en mijn leven in de bergen waar het skiën centraal stond. Samen met mijn vriend Boaz creëerde we zelf ons droomhuis in Amsterdam en kon ik mijn werk, Chicky Clinics, goed combineren met veel skiën. Ondanks dit alles, voelde het alsof mijn leven toch nog niet compleet was. Er ontbrak iets. Ondertussen werd het leven in Nederland steeds drukker en werden de nachten die we doorhaalden in de auto om weer verse poeder te kunnen rijden zwaarder. Toen mijn vriend na de zoveelste aflevering Ik vertrek zei dat het hem ook wel iets leek en dat we maar eens serieus naar een pand moesten gaan kijken, was ik door het dolle heen! De kogel was door de kerk, wij zouden gaan verhuizen naar de bergen.

Het pand

De beslissing nemen is één, er ook daadwerkelijk komen is een tweede. Je kunt wel besluiten om in de bergen te gaan wonen, maar er moet natuurlijk ook geld binnenkomen om van te kunnen leven. Het was een lang traject, een traject met ups en downs. Nadat we hadden besloten welk dal het moest worden voor ons, moesten we op zoek naar een geschikt pand. Die hadden we gelukkig al snel gevonden, maar de financiering van dit pand heeft ons bijna een jaar gekost. Het positieve van dit jaar was dat we goed konden bedenken wat we nou daadwerkelijk wouden en hoe we ons bedrijf wilden inrichten. Aan de andere kant staat je leven een beetje “on-hold”. Ik deed mee aan freeride wedstrijden, maar dat werd een te groot risico, want ik kon natuurlijk niet geblesseerd een emigratie/verbouwing ingaan. Chicky Clinics stond ook on-hold en in de zomer verruilde we het strand voor korte tripjes naar de bergen om met de banken in gesprek te gaan. Natuurlijk niet alleen voor mij, maar ook voor Boaz. Alles draaide om dit nieuwe project en de financiering daarvan. Ondertussen loop je rond met de gedachte dat je wellicht al heel snel gaat emigreren naar Oostenrijk. Of niet. Onzekerheid was daar, maar de wil om naar de bergen te verhuizen gelukkig ook.

Kleinwalsertal

Ons doorzettingsvermogen heeft ons gebracht waar we nu zijn. We wonen in Baad, een liefelijk bergdorpje in het prachtige Kleinwalsertal. Na een grote verbouwing runnen we daar de KWT Lodge sinds december 2017. We hebben onze eigen draai gegeven aan de lodge en geprobeerd om ons te onderscheiden van de andere accommodaties binnen het dal. Een modern, maar sfeervol interieur in combinatie met een concept in de huiselijke sferen. Baad ligt gunstig ten aanzien van de skiliften en is het vertrekpunt voor de vele tourski-routes die je hier hebt. In de zomer vertrekken hier diverse hiking trails en mountainbike routes en heb je meerdere mogelijkheden op het gebied van outdoor.

Thuis

Ons doel om meer buiten te kunnen leven komt steeds dichterbij. Uiteraard is het flink veel tijd en energie investeren in een nieuw bedrijf, net zoals je dat in Nederland ook zou hebben als je een nieuw bedrijf opstart. Maar de tijd die we kunnen buiten brengen is voor ons honderd keer beter! Je hoeft hier enkel de deur uit te stappen en je stapt binnen in een hele mooie grote speeltuin, zowel zomers als ‘s winters. Zodra we ook maar even de tijd hebben gaan we touren, trailrunnen, skien, hiken of mountainbiken. Surfen doen we in de tussenseizoenen als we gesloten zijn, maar er is hier zoveel leuks te doen en te ontdekken, dat ik het ook niet eens echt mis. Sinds afgelopen zomer hebben we ook een dochter en we vinden het geweldig dat zij in deze mooie omgeving mag opgroeien. Ook met haar proberen we zoveel mogelijk tijd buiten te spenderen. De buitenlucht in de bergen is goud waard, daar kan geen strand of Amsterdam tegenop. In de bergen hebben wij ons nieuwe thuis gevonden, een droom die is uitgekomen!

Terug naar overzicht

Sanne de Jong deed wat veel van ons wel dromen, maar niet doen. Ze emigreerde naar Oostenrijk voor een leven in de bergen.