MENU

De leukste, oudste en langste klettersteigs in Wallis

Meer dan 40 vierduizenders heeft Wallis. Daarmee is dit kanton in het zuiden van Zwitserland een paradijs voor bergbeklimmers. Maar ook het aanbod aan klettersteigs in Wallis, ook wel via ferrata’s genoemd, is groot: van een avontuurlijk parcours voor beginners of een klettersteig met spectaculaire kabelhangbrug tot uitdagende, alpiene via ferrata’s op verticale rotswanden. Ontdek de oudste, leukste, langste en meest uitdagende klettersteigs van Zwitserland.

De langste klettersteig van Zwitserland: de Daubenhorn-klettersteig in Leukerbad

De regio Leukerbad in het noorden van Wallis is een waar bergsportparadijs. Je kunt hier kiezen uit onder meer vijf klettersteigs, zowel voor beginners als voor meer ervaren mensen. Heb jij voldoende ervaring? Dan mag je de Daubenhorn-klettersteig in Leukerbad zeker niet missen. Het is de langste klettersteig van Zwitserland, die tevens als extreem moeilijk (K5-6) geclassificeerd is. De route loopt bijna volledig langs verticale rotswanden. Om het beklimmen van deze steile rotsen van de Daubenhorn (2941 m.) mogelijk te maken, werden in de jaren 90 vele hulpmiddelen gemonteerd: 216 meter aan ladders en meer dan 2000 meter staalkabels.

Onderweg heeft de Daubenhorn-klettersteig een aantal hoogtepunten voor je in petto, waaronder een 100 meter lange natuurlijke grot. In de winter denderen de lawines hier doorheen richting het dal. In de zomer is de grot toegankelijk en is er een prachtige waterval te zien. Ook het uitzicht op de Walliser Alpen is fenomenaal. Hou je van avontuur? Kies dan het bovenste deel voor de variant 'Via Konst', een spectaculaire en geëxponeerde passage langs een imposante rotswand. Na ongeveer 8 uur en 1000 hoogtemeters bereik je de 2941 meter hoge top van de Daubenhorn.

Erlebnisklettersteig Gemmi in Leukerbad

Op de historische Gemmipas vind je de Erlebnisklettersteig Gemmi. De naam zegt het al, echt een belevenis! Deze unieke route is namelijk niet zomaar een klettersteig. Terwijl je langs de wand en onder het bergrestaurant Wildstrubel en het bergstation van de Gemmi kabelbaan klimt en klautert kom je onderweg ook nog eens leuke en afwisselende elementen van een klimpark tegen. Zoals een indrukwekkende trouwbrug van 65 meter lang en een 20 meter hoge ladder die 540° draait. Onderschat 'm niet, deze klettersteig heeft een moeilijkheidsgraad van K3-4 en duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Je kunt hier, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen half mei en eind oktober terecht. Uiteraard met de nodige ervaring en de juiste uitrusting.

De oudste klettersteig: de Albinenleitern in Leukerbad

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar deze klettersteig bestaat al sinds 1781! Het wordt ook wel de oudste klettersteig van Zwitserland genoemd. Eentje met geschiedenis dus. De 8 ladders op deze route verbinden al eeuwenlang de dorpjes Albinen en Leukerbad met elkaar en werden vroeger voornamelijk gebruikt om goederen te transporteren. Tegenwoordig kun je de Albinenleiternsteig in 2 uur wandelen. Maar let op, deze wandeling is alleen geschikt wanneer je geen hoogtevrees hebt. De ladders overbruggen namelijk een hoogte van ongeveer 100 meter. Voor je bij de Albinenladders aankomt wandel je eerst door het prachtige Lochwald. Na de ladders loop je door het bos, over velden en weiden via het kleine gehuchtje Dorben richting Albinen. Een idyllisch en charmant bergdorp waar je nog authentieke Walliser boerderijen en schuren uit de 17e en 18e eeuw kunt bewonderen. Het is moeilijk voor te stellen dat de meerderheid van de inwoners voor de 20e eeuw zelfvoorzienend was. Pas in 1960 is er een toegangsweg aangelegd. Voor de terugweg heb je drie mogelijkheden. Dezelfde weg terug, via de Torentalp of via de meer avontuurlijke afdaling, de Wolfstritt.

Naar de top van de Mittaghorn in Saas-Fee/Saastal

In Saas-Fee/Saastal vind je klettersteigs met verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kun je er prima eentje vinden die bij jouw ervaring en conditie past. Op elke klettersteig ontdek je het Saastal vanuit een ander perspectief. Maar één ding hebben alle routes gemeen: onderweg krijg je vele prachtige vergezichten te zien.

Wil je een berg van 3000 meter beklimmen met een klettersteig die ook voor de minder ervaren klimmer geschikt is? Dat kan in het Saastal. Met de SaastalCard kun je vanaf 1 overnachting gratis gebruikmaken van de liften en de bus. Zo kom je zonder extra kosten met de Alpin Express-gondel bij het startpunt ‘Morenia’. Deze route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad (K2-K3). Na 4,5 kilometer en 570 hoogtemeters word je op de Mittaghorn beloond met een adembenemend uitzicht op de gletsjer aan de andere kant van het dal en de 4000 meter hoge bergtoppen Allalinhorn, Alphubel en Weissmies. Met een beetje geluk zie je ook nog steenbokken!

Spectaculaire klettersteig Gabi in Brig Simplon

De zuidkant van Simplon staat bekend om de steile rotswanden met uitdagende klimroutes. Maar vanuit Gabi, vlakbij Simplon Dorf, kun je ook een klettersteig met moeilijkheidsgraad T3/T4 doen en daarmee een bergtop bereiken: de klettersteig Gabi. De route begint bij de ingang van de grindgroeve in Gabi. Via een loopbrug van staalkabels, die eerst over de wegtunnel en dan door het bos gaat, bereik je een grote rotswand. Daar begint de klim van meer dan 180 meter hoogte, op een bijna loodrechte rotswand. Om ervoor te zorgen dat het niet te moeilijk is, hebben de bouwers veel metalen hulpmiddelen gemonteerd: meer dan 700 beugels en pinnen. De hele klettersteig is 750 meter lang en telt 250 hoogtemeters. Reken op ongeveer 2,5 uur, inclusief de wandeling van de top terug naar Gabi.

Klettersteig Eggishorn in de Aletsch Arena

Spannende traverses en pittige verticale passages: de middelzware (K2-K3) klettersteig Eggishorn is een unieke ervaring, waar je wel de nodige behendigheid en conditie voor nodig hebt. Na een ritje met de gondel naar 2869 meter start de klettersteig bij het uitzichtpunt Eggishorn. Het is dus vanaf het allereerste moment genieten geblazen! De route heeft secties in steil, rotsachtig terrein, maar is daar door ladders, touwen, kettingen en ijzeren stijgbeugels goed beklimbaar gemaakt. Onderweg kom je verschillende soorten hangbruggen tegen, waarvan de langste maar liefst 40 meter is. Na ongeveer 2 uur en 305 hoogtemeters bereik je de Eggishorn. De bergtop is het beste uitzichtpunt op de 20 kilometer lange Aletschgletsjer en vele bergen van meer dan 4000 meter hoogte, zoals de Jungfrau, Aletschhorn en zelfs Matterhorn.

Bergpanorama's bij de Mont-Fort in Nendaz

Stel je eens voor: je staat op 3.330 meter hoogte, voor je strekt zich een overweldigend panorama van Alpentoppen zoals de Matterhorn, de Mont Blanc en de Grand Combin uit. Dan bevind je je bij de Mont-Fort in Nendaz op een zonneterras boven het Rhônedal in Zwitserland.

Op 3330 meter hoogte vind je een uitzichtplatform, een zipline, een bar en een zwarte skipiste in de winter. De Mont-Fort is zowel in de winter als in de zomer vanuit Siviez gemakkelijk te bereiken met de stoeltjeslift Tortin en vervolgens de kabelbanen Les Gentianes en Mont-Fort. Op het uitzichtplatform kun je uren kijken naar het adembenemende uitgezicht op de Berner, Walliser en Waadtländer Alpen. Hou je van meer spanning? Dan kun je daarna met de zipline met meer dan 100 kilometer per uur over de Tortin Gletscher vliegen. Laat je dit liever aan je voorbij gaan, bestel dan een heerlijke, traditionele kaasfondue in de Bar Igloo en laat je het indrukwekkende bergpanorama vanaf het zonnige terras op je inwerken.

Ontdek Wallis

Ben je geïnspireerd geraakt en sta je te trappelen om Wallis te gaan ontdekken? Kijk dan op de website van de plaatselijke VVV voor overnachtingen en activiteiten:

Meer informatie

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie