MENU

Bergwandelen in Bern

Kies je voor een beroemde bergtop of laat je je verrassen door onbekendere bestemmingen? In het Zwitserse kanton Bern wandel je langs bergmeren, door rustige dalen, bedwing je beroemde bergtoppen en slaap je in pittoreske dorpjes. Er is zoveel keuze dat wij de mooiste wandeltips voor je op een rjj hebben gezet.

Wandelen door UNESCO-werelderfgoed

Als er één gebied is dat als inspiratiebron voor menig schrijver heeft gediend dan is het de Jungfrauregio wel. Johan Wolfgang von Goethe en Lord Byron schreven er gedichten en zelfs J.R.R. Tolkien, de schrijver van The Lord of the Rings, vond er inspiratie voor zijn films toen hij daar wandelde. Hier eindigen de wandelingen vaak bij een bergmeer, zoals de Grauseeli en de Gelmersee. Je wandelt door idyllische dalen zoals het Urbachtal of vanuit Innertkirchen door het schilderachtige Gental waar je langs watervallen en rotspartijen naar de Engstlenalp.

Daar waar je een van de hoogste bergen van Zwitserland vindt, zijn er natuurlijk ook alpiene tochten door het hooggebergte. De Jungfrau is met 4.158m de hoogste berg van het wereldberoemde drietal Eiger, Mönch en Jungfrau. In 2001 werd de berg zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Via verschillende routes kun je deze iconische berg bedwingen. Zo is er een pittige tocht door sneeuwvelden en met beklimmingen vanaf de Jungfraujoch naar de top.

Een andere tocht brengt je naar de top van de Sustenhorn. Er zijn verschillende mogelijkheden: van een pittige dagtocht naar de Gwächtenhorn en Sustenhorn vanuit Hotel Steingletscher tot een meer ontspannen tweedaagse tocht met tussenstop bij de Tierberglihütte. Voor de meer avontuurlijke bergbeklimmers is er de mogelijkheid om door afgelegen en wild terrein naar de Chli Sustenhorn te wandelen.

meer wandeltips

Van ommetje tot bergwandeling

Wanneer je op de kaart de Thunersee en de Brienzersee zoekt, dan ligt Interlaken daar precies tussenin. Het ligt middenin het unieke hoogalpiene landschap omringd door de Eiger, Mönch en Jungfrau. Tussen de glooiende hellingen en steile bergflanken vind je prachtige bergwandelingen om het gebied te ontdekken. De routes zijn duidelijk bewegwijzerd en beginnen meestal midden in het alpenlandschap, en nemen je vervolgens mee door idyllische alpenweiden en groene bossen. Boven de boomgrens stuit je op een typisch landschap van bergweiden en rotspartijen. De meeste routes in de bergen zijn pittig en vereisen een goede basisconditie. Eenmaal boven wordt jouw inspanning altijd beloond met een prachtig 360-graden-panorama.

Naar de top van de Bällehöchst

De bergwandeling naar de 2.095m hoge Bällehöchst is een van de mooiste wandelroutes in dit gebied. Vanuit het bergdorp Saxeten loop je naar de flank van de Sulegg en vervolgens naar de top van de Bällehöchst. De route is 15 km lang en duurt ca. 6 uur Er zijn maar weinig plekken waar je de diversiteit van de Voor-Alpen en de enorme hoogteverschillen beter kunt ervaren. De Niederhorn, Hohgant, Schrattenflue en Brienzergrat liggen aan je voeten en in de verte zie je het Meer van Brienz en het oostelijke deel van het Meer van Thun glinsteren. In het zuiden schitteren de Jungfrau en de bergen in het achterste Lauterbrunnendal. Dit is het uitzicht waar je het voor doet.

Doe je het liever wat rustige aan dan kun je heerlijk langs de oevers van het Meer van Brienz wandelen. Of je neemt een van de liften bij de Stockhorn, Niederhorn, Brienzer Rothorn en de Niesen, waar je vervolgens op je gemak een ommetje kunt maken en van het uitzicht kunt genieten.

Meer informatie

4 x Adelboden-Lenk-Kandersteg

Passen, bergkammen en toppen. Hoe zekerder en comfortabeler je bent met hoogtes, hoe meer keuze aan bergtochten je hier hebt.

De Äugi-Lowa Weg

Een echte highlight is de Äugi-Lowa Weg. Deze uitdagende wandelroute van ca. 8,8 km duurt ongeveer 4 uur en is alleen geschikt voor zeer ervaren bergwandelaars zonder hoogtevrees. Via het bergpad wandel je eerst naar de berg Luegli en daarna over de smalle Bummeregrat. Na de bergkam volgt een steil en rotsig zigzagpad, dat op moeilijke stukken van ijzeren treden voorzien is. Op de Ammertenspitz bereik je het hoogste punt van de route. Hier heb je een sensationeel uitzicht over het eeuwige ijs van de gletsjers en de eindeloze hoeveelheid bergtoppen van de Zwitserse Alpen. Daarna start de afdaling naar de eindbestemming van de wandeling: de Engstligenalp, een hoogvlakte, dat al sinds 1996 tot de cultuurlandschappen van nationaal belang behoort.

Stukje Via Alpina

Als je een fervent bergwandelaar bent, dan heb je vast weleens van de Via Alpina gehoord. Deze route is een echte klassieker die dwars door de noordelijke Alpen van Zwitserland loopt. Drie van de in totaal 20 etappes vind je hier in de regio. Het zijn etappe 13, 14 en 15. Ze variëren in tijd van 4,5 tot 7,5 uur en je wandelt langs hoogtepunten als de Hohtürli, de Oeschinensee en de Hahnenmoospass. Dus heb je geen tijd voor de hele Via Alpina? Dan zijn deze 3 etappes perfect voor een 4-daagse tocht.

Gemoedelijk

Ben je op zoek naar wat eenvoudigere wandelroutes? Wandel dan bijvoorbeeld naar de Heuberg aan de Oeschinensee. Deze rondwandeling wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste in het Berner Oberland. Vanaf het hoogste punt zie je niet alleen het meer in volle glorie liggen, maar ook de Blüemlisalp- und Doldenhorngruppe. Of wandel naar de top van Gällihorn. Na een korte klim vanaf het bergstation Sunnbüel bereik je het hoogste punt, waar je een prachtig uitzicht op het Kandertal, het Gasteretal, richting de Gemmi en het Ueschenetal hebt.

Alpiene tochten

Mag het voor jou nog wel wat avontuurlijker en uitdagender zijn? Dan kun je ook een alpiene tocht maken. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag twee spectaculaire bergtoppen in Kandersteg beklimmen: via de Gitzigrat naar de grandioze Balmhorn op 3698 meter en vervolgens met een spectaculaire traverse verder naar de Altels op 3629 meter.

Meer wandeltips

Ontdek Bern

Kun je niet wachten om het Berner Oberland zelf te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

MEER INFORMATIE

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie