MENU

Bergmeren in Nederland

Bergmeren zijn de plek bij uitstek om een pauze in te lassen tijdens een wandeling in de bergen. Het water is helder, waardoor je de bodem ziet. Vaak is het als een spiegel zo glad en zie je alle bergtoppen twee keer. Dat doet het altijd goed op de foto. En het frisse water is ook lekker koel op een warme zomer dag. Vaak genoeg neem ik even een duik in het ijskoude water.

In Nederland hebben we geen bergen, dus ook geen bergmeren, toch? Wel zijn er eindeloos veel rivieren, wielen, zandafgravingen, recreatieplassen en grote meren. Toch zijn er een aantal meren in Nederland die wat mij betreft bergkwaliteit bezitten. Die zijn trouwens niet allemaal puur natuur.

Door Joanne Wissink

‘t Wed

Bij Overveen in de duinen ligt ‘t Wed. Elke dag in de vroegte stampt hier wel een zwemmer het water in om baantjes te trekken in dit duinmeertje. Het ligt niet ver van de bewoonde wereld, dus het is er al snel druk. Rondom het meer gaan de duinen steil omhoog. Naast zwemmers vind je hier vaak andere sporters die trainen door stuifzand het hoge duin op en kinderen die van de duinen rollen. Iets verderop bij Bloemendaal, ligt verscholen in de bossen de Oosterplas. Ook hier kun je goed zwemmen en wandelen. Op de site van Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je info zoeken: in sommige periodes kun je last krijgen van zwemmersjeuk.

Foto's door Mini Expedities

De Oldemeijer

In Boswachterij Hardenberg in Overijssel ligt een natuurgebied waar alles samenkomt. In het vechtdal vind je de rivier, bossen, vennen, zandverstuivingen, heides en zelfs een beetje hoogteverschil. In De Oldemeijer kun je heerlijk zwemmen. Het meer is rondom omzoomd door bomen. In de Boswachterij zijn meerdere wandelingen mogelijk. Naast kortere rondjes die alleen door de boswachterij gaan, kun je ook langere tochten maken, zoals bijvoorbeeld een wandeling door buurtschap Rheeze, Boswachterij Hardenberg en De Rheezerbelten. En na afloopt neem je natuurlijk een duik in dit ‘bergmeer’.

Henschotermeer

Dit meer ligt verstopt op de Utrechtse Heuvelrug en is een populaire recreatieplas. Van april tot en met september betaal je toegang om het meer te bezoeken. En op mooie dagen is het er uiteraard ook druk. Ik kom hier het liefste buiten de zomerperiode. Dan zie je vooral wandelaars of hardlopers rondom en is het helemaal niet zo druk. De plas zelf ligt naast Den Treek, een groot bosgebied, dat onderdeel uitmaakt van de Utrechtse Heuvelrug. Hier wandel je door eindeloze bossen over grote lanen en kleine struinpaadjes. Vroeger was hier een grote zandverstuiving. Die werd afgedekt met plaggen en heide om de omgeving te beschermen tegen het zand. Door het planten van bomen is het natuurgebied ontstaan dat het nu is. Pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden bomen gekapt en zand afgegraven om de stellingen van de Grebbelinie te bouwen. Et voila, een plas bleef over.

Meertjes in Drenthe

Drenthe is misschien niet de eerste plek die bij je opkomt als je denkt aan water. En toch liggen hier in de bossen prachtige bergmeren verstopt. Juist in dit bosrijke deel van het land is het een cadeautje om opeens op een open plek in het bos te komen. De Ieberenplas en ‘t Loomeer lijken wel bountystranden. Beide zijn recreatieterreinen van Staatsbosbeheer. Je kunt hier prachtig wandelen door Boswachterij van Sleenerzand, Grolloo en Schoonloo. Het zijn aangeplante bossen opgedeeld in vakken met nummers. Toch is het allerminst saai wandelen door de afwisseling met heide, vennetjes en kunstmatige meren. De meren zijn ontstaan door zandwinning. Kwelwater zorgt voor continue toevoer van vers water. In Drenthe vind je meer van dit soort meertjes.

Landgoed Vilsteren

Een meertje bij een natuurkampeerterrein, wat wil je nog meer? Landgoed Vilsteren is een groot landgoed. Het dorp Vilsteren ligt op het landgoed, net als de camping. Vilsteren is oorspronkelijk als esdorp aangelegd, met grazende schapen op woeste velden. Verschillende eigenaren hebben het landschap steeds weer wat veranderd, met hoogteverschillen, waterpartijen en nieuwe paadjes. Landgoed Vilsteren is ook echt in bedrijf, het heeft inkomsten uit houtkap, de gebouwen, de camping en landbouw. De mensen in dienst onderhouden het landgoed. Het is een spectaculair gebied, waar je heerlijk kunt rondwandelen. Het meertje ligt verstopt in het bos. Het water is misschien niet zo helder als een echt bergmeertje, maar spiegelen doet het wel. Als je een nachtje blijft slapen kun je ‘s ochtends als je je tentje uitkomt, meteen een frisse duik nemen.

Bosmeer Heidestein

In de bossen van Zeist vind je Heidestein en Bornia. Als je vanaf het station komt wandel je al snel over Landgoed De Breul. Een mooi park met rhododendrons en een vijver. Even verderop wordt het bos wilder. In dit bos van het Utrechts Landschap ligt ook een groot heideveld. De schapen grazen hier het gras en de kleine boompjes weg, zodat de heide open blijft. Dit gebied is fokgebied voor de Drentse Heideschaap. Het enige schaap met hoorns in Nederland. Verstopt in het bos liggen overblijfselen van landgoederen. Midden in het bos ligt een sprookjesachtig meertje. Het water ligt diep, de heuvels zijn hoog met kronkelpaadjes, die zelfs door een tunneltje gaan. In het midden van het meertje ligt een idyllisch onbewoond eiland. Het liefst zou ik daar een nachtje blijven slapen. Dat kan trouwens wel in het oude Theehuis Heidestein, een prachtig klein huisje dat over het meer waakt en nu als vakantiewoning wordt verhuurd.

Oisterwijkse vennen

Een gebied vol prachtige bergmeertjes vind je bij Oisterwijk. De Oistewijkse Bossen en Vennen is een uitgestrekt bosgebied, waarbij je het ene na het andere mooie meertje kunt ontdekken. Door de afwisseling van bos, heide en vennen zijn er overal doorkijkjes en word je steeds verrast. Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen ik het Goorven ontdekte, een pareltje dat er uitspringt. Goor betekent hier natuurlijk niet vies, maar moeras. Het meer is ontstaan door het uitsteken van turf. Niet alleen in dit Vennengebied is het fijn wandelen, je kunt direct doorsteken naar de Kampina.