MENU

Alpiene week in Oostenrijk met Regio Rijnland

Voor de twaalfde keer op rij vertrok Regio Rijnland voor een alpiene week, dit keer met een bestemming niet ver van de Lienzer Dolomiten in Oostenrijk. Rotsklimmen, klettersteigen en wandelen: het was allemaal mogelijk. Marie-José vertelt!

Tekst: Marie-José Wijntjes. Foto's: Sid Houtman, Erik Kleiss en Frank Deltrap

Wie wil wat?

Op zaterdagavond om 20:00 uur begint het voorstellingsrondje. “Vertel even kort wie je bent en wat je hier graag zou willen doen!” De vijfendertig antwoorden zijn gemakkelijk samen te vatten: klimmen, klettersteigen, wandelen, huttentochten maken, de Großglockner of de Großvenediger op. Fietsen en gewoon een fijne, gezellige tijd hebben worden ook genoemd. En dat alles is hier mogelijk!

Voorstelrondje

Onze camping ligt vlakbij het dorp Ainet, in het dal van de Isel, slechts zeven kilometer ten noorden van Lienz. Het dal biedt een overvloed aan fiets- en wandelpaden. In het zuiden kun je vanuit de Karlsbaderhütte de Lienzer Dolomiten verkennen, een waar paradijs voor klimmers en klettersteigers. In het noordoosten leiden de paden naar de Hochschoberhütte, de Lienzerhütte en de Wangenitzseehütte, met uitdagende bergwandelroutes en pasovergangen. Naar het noorden vind je de routes naar de Erzhertog Johannhütte en de Neue Pragerhütte, die toegang bieden tot de vergletsjerde toppen van de Großglockner en de Großvenediger.

De meesten van ons kennen elkaar al van het klimmen in de Regio, maar er zijn ook nieuwkomers bij. Speciaal voor hen is er een aanspreekpunt om ervoor te zorgen dat ze goed worden geïntroduceerd bij de 'oude garde' en om hen te koppelen aan mensen die dezelfde activiteiten willen ondernemen. Na het voorstellingsrondje zie je overal groepjes mensen overleggen en plannen maken voor de komende activiteiten. Het aanspreekpunt blijft eenzaam achter die avond: iedereen neemt zelf initiatief en er is geen sprake van terughoudendheid of verlegenheid.

Schuilen onder de overkapping

Op zondagmiddag is het drukkend warm als groepjes terugkomen van het klettersteigen in de Pirknerklamm en de Glanitzenklamm, of van het rotsklimmen bij de Tristachersee. Ze komen precies op tijd terug, want in de verte klinkt al gerommel. Hoelang zal het duren voordat het onweer hier is? De tijd gaat voorbij … Totdat het begint te waaien en het onweer met volle kracht losbarst, met hagelstenen zo groot als bonken. Mensen zoeken hun toevlucht onder de overkapping van het buitenterras van het campingrestaurant: zal die het houden? De dikke zeilen worden flink door de wind gegeseld. Later blijkt dat er zoveel scheurtjes in zitten dat ze volledig vervangen moeten worden. Eindstand: drie verzopen tentjes.

Pirknerklamm Regio Rijnland

Na een nacht in de auto voor sommigen, begint de volgende dag met het drogen van spullen. Kleren en handdoeken wapperen over scheerlijnen, het volleybalnet en het hek tussen de camping en het maisveld. Tentjes worden verplaatst naar hoger gelegen delen van de camping.

Nieuwe routes verkennen

Na het drogen van kleren en het verplaatsen van tentjes waaiert iedereen weer uit. Sommigen trekken naar de Karlsbaderhütte om de Seekofel Klettersteig te doen, terwijl anderen kiezen voor de Madonnensteig op de Grote en Kleine Gamswiesenspitze. Vanaf de topgraat van de Madonnensteig hoef je alleen maar even over de rand te kijken om de klimroute aan de noordoostkant van de Kleine Gamswiesenspitze te zien, waar twee van onze groep de Gamsplatte beklimmen.

Gamsplatte

In de namiddag oefenen acht man, verdeeld over twee touwgroepen, spletenbergingstechnieken op de grasvelden van de camping. Ze bereiden zich voor op hun tocht naar de Neue Pragerhütte, waar ze dinsdag naartoe gaan om woensdag een poging te wagen de Großvenediger te beklimmen. Helaas dwingt slecht weer hen later om deze toppoging af te blazen.

Diezelfde woensdag weet een dapper duo vanuit de Hochschoberhütte wel de toppen van de Hochschober en de Prijakt te bereiken. Zoals haast traditie lijkt tijdens een alpiene week, raakt een van hen onderweg de zolen van zijn klimschoenen kwijt. Met wat lijm en ducttape lukt het gelukkig om veilig weer beneden te komen.

Hochschober

Nacht onder de sterren

Onder ons zijn ook liefhebbers van bivakkeren. Deze week besluiten acht personen een nacht door te brengen in de buurt van de Lavantspitze, waar ze slapen onder de fonkelende sterren en genieten van de zonsopgang de volgende ochtend. Een koe komt nieuwsgierig staan kijken, gefascineerd door hoe mensen zich aankleden.

Bivak

Over de hangbrug

Met de Gästekarte, die iedereen op de camping ontvangt, kun je gratis gebruik maken van de bussen in het dal. Zo kun je bijvoorbeeld naar Matrei reizen of verder naar het eindpunt in Hinterbichel. Daar start (of eindigt) de Iseltrail, een ruim 70 kilometer lange route die langs het water naar het oosten loopt en later naar het zuiden afbuigt. Op het meest indrukwekkende punt, waar de Isel steil in een diep ravijn stort, is een hangbrug gebouwd. Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht op dit natuurgeweld.

Bonte avond

Op vrijdag sluiten we de week feestelijk af op het terras van het campingrestaurant. Hoewel de menukaart beperkt is, biedt het betaalbare menu genoeg keuze voor alle campinggasten. Ons gezelschap besluit de gereserveerde tafels spontaan om te vormen tot één lange tafel voor 32 personen. Natuurlijk is het onmogelijk om een persoonlijk gesprek te voeren met zoveel mensen om je heen. Toch weet één man, S.H., die aan de wieg stond van de alpiene week van onze Regio, de aandacht van iedereen te trekken voor een toespraak. Hij bedankt de organisatie uitvoerig, prijst hen de hemel in, en reikt een authentieke Tiroler Zirbenschnaps uit. Proost op een geslaagde week en op naar volgend jaar!

Doe mee aan activiteiten in jouw Regio!

Doe mee aan activiteiten in jouw Regio!

Elke NKBV-Regio biedt een leuk en divers aanbod aan activiteiten. Of het nu gaat om klimweekenden en -cursussen, wandelingen, gezellige BBQ's, of boulderuitjes, er is voor ieder wat wils. In de activiteitenagenda kun je vinden wat er allemaal te doen is in jouw Regio.

Bekijk alle activiteiten