MENU

6 Tips voor micro avonturen

Micro avontuur, micro adventure of een kleine expeditie. Wat is dat eigenlijk? Bovenop een berg in de Alpen of in Schotland voel ik meteen dat ik in de wildernis sta. Ik ben alleen in de natuur en soms zijn de paadjes ronduit spannend. Het voelt meteen als een avontuur omdat ik niet weet wat er verder gaat gebeuren en of ik het ga halen. Dat is avontuur! Op een zandpad over de Veluwe moet je het zelf spannend maken.

Door Joanne Wissink

In dit vlakke Nederland is echt wel mooie natuur te vinden, met ruige gebieden en stille plekken. Een micro avontuur is een manier om een tocht in Nederland ook avontuurlijk te maken. Daar moet je wel je best voor doen. In dit blog geef ik je 6 tips voor je eigen micro avontuur. De wandelingen zijn meteen een mooie opwarmer voor een tocht in de bergen.

Fotocredit: Mini Expedities

Beklim de hoogste top

De hoogste top beklimmen, dat spreekt iedereen aan. In Engeland kun je ‘Munro baggen’. Dan beklim je elke top boven de 3000 voet. Nederland heeft natuurlijk geen echt grote hoogteverschillen. Maar ook met een klein hoogteverschil heb je soms ver uitzicht. Zelf heb ik me tot doel gesteld de 12 hoogste hobbels van Nederland te beklimmen. Voor mij zijn dat de hoogste natuurlijke toppen van de 12 provincies. Je kunt ook de hoogste top in jouw omgeving zoeken. Dat kan een natuurlijke top zijn, maar ook een hoge kerktoren. Enge diepte zijn er niet, maar je kunt wel je training vinden voor de bergen. Ook kleine hoogteverschillen voel je meteen in je benen. Mooie doelen zijn bijvoorbeeld alle duinen boven de 40 meter of alle torens in jouw stad of 10 mooie uitzichttorens van Staatsbosbeheer.

Fotocredit: Mini Expedities

Een duik in het water spettert de pan uit

Ik plan graag een wandeltocht die eindigt bij het strand of een meer. Daar voel ik de ruimte en zie ik de horizon. Dat is niet alleen fijn als het warm is. Bij een woeste storm is het er vaak stiller en ruiger. Als ik er dan toch ben, neem ik vaak een frisse duik. Bij mooi weer, maar ook als het koud is. Niets zo verfrissend voor je lijf en je hoofd om rood en rillend uit het water te komen. Snel die warme kleren aan en beschut in een duinpan voel ik me dan enorm stoer. Ik neem altijd een thermosfles mee voor een kop warme chocolade. Je kunt natuurlijk op veel plaatsen zwemmen. Mijn favorieten zijn: het Nijkerkernauw bij een wandeling in het Horsterwold, de Noordzee bij het beklimmen van de duinen of het Henschotermeer in Den Treek. Maar bij mooi weer is elke sloot goed.

Verzin je eigen pelgrimstocht

Jochem Myjer is van Leiden naar Texel gelopen. Een zelfbedachte pelgrimstocht door de Nederlandse natuur. “Waarom de hele wereld afreizen, terwijl er nog zoveel magische schatten in Nederland te ontdekken zijn?” Bij een pelgrimstocht loop je met een bepaald eigen doel. Het is niet zomaar een wandeling, maar je gaat ergens heen. Het is leuk om je eigen doel te verzinnen en je pelgrimstocht gewoon bij je eigen voordeur te starten. Het liefst is je doel (net te) ver. Zo’n tocht waarbij je bij de start en denkt: ‘Oeps, ga ik het wel halen?’ Juist die uitdaging maakt het spannend en als het lukt extra leuk. Onderweg heb je alle tijd om eens heerlijk het leven te overdenken of zoals hij het zegt: “in het koppie alles op een rijtje te krijgen.” Het doel is heel persoonlijk, maar heeft natuurlijk wel betekenis voor jou. Denk daarbij aan een wandeling naar je geboortehuis of een tocht dwars door Nederland langs al je familieleden of vrienden. Je bepaalt je eigen pelgrimsdoel en de zwaarte daarvan.

Fotocredit: Mini Expedities

Een project in delen

Kies je voor een avontuur, dan kies je voor een groter project. Een tocht die je niet in één keer kunt afronden, die loop je gewoon in delen. Elk deel kan klein en groot zijn. Zo heb je meteen een plan voor elk weekend. Je gaat namelijk gewoon door met je project. Mijn ultieme droom project is Norge på langs. Daarbij loop je heel Noorwegen over van noord naar zuid. In Nederland kan dat natuurlijk ook. Je kunt het Pieterpad volgen, dé route van noord naar zuid. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden voor een eigen project. Misschien zoek je juist Nederland op zijn smalst of kies je voor het oversteken van zoveel mogelijk Waddeneilanden. Je kunt ook de hele grens van Nederland langslopen, vanaf het noordelijke punt bij Nieuw Statenzijl, rondom Limburg, naar de grens bij Cadzand.

Fotocredit: Mini Expedities

Slapen onderweg

Een micro avontuur kan ook zonder, maar het is een stuk leuker mét een avontuurlijke overnachting. De wandeling wordt dan misschien wel bijzaak. Avontuurlijk overnachten kan op heel veel plekken in Nederland. Zelf slaap ik graag in mijn eigen tent bij een camping van Staatsbosbeheer of de NTKC. Maar het hoeft niet zo eenvoudig. Er zijn genoeg leuke adressen midden in de natuur. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de overnachtingen in Cabiners. Dat zijn houten, moderne, eenvoudige hutjes die midden in de natuur staan. Het leukste aan avontuurlijk slapen vind ik het kampvuur dat je kunt stoken. Ik kook graag op het vuur of rooster er marshmellows. Vaak ontmoet ik daar andere mensen die me dan weer inspireren voor nieuwe avonturen.

Fotocredit: Mini Expedities

Hangen in een hangmat

Het ultieme avontuur-gevoel is voor mij schommelen in een hangmat in het bos. Stop een hangmat in je rugzak en voel je Robinson Crusoë. In de bossen, maar ook in de duinen vind je altijd wel twee bomen op de juiste afstand. Ik geniet enorm van een picknick in de hangmat tijdens een wandeling. Stiekem is dit het beste moment van de dag. Ik doe een dutje, ik lees een boek of ik staar naar de lucht. En als er dan iemand langskomt krijg ik vaak commentaar. Jaloers? Echt wel.

Wandelen in de natuur is natuurlijk fijn om te doen. Maar zoek je het avontuur? Probeer dan één van bovenstaande tips.

Meer inspiratie? Ga naar de blogs

Blogs

bergwandelen