MENU

5 redenen om naar Noorwegen te gaan

Noorwegen is een land met veel ruimte, vriendelijke mensen en een berg aan outdoor-activiteiten. Van het wereldberoemde Noorderlicht en ijsberen tot prachtige fjorden en bergen.

Klinkt dit als muziek in je oren? Wie nog niet overtuigd is, vindt in de laatste editie van Hoogtelijn 9 redenen om als bergsporter de Alpen eens om te ruilen voor het noorden. Volgens Hoogtelijn-redacteur Rinske Brand kun je niet anders dan verliefd worden op dit land. “Op slag, of na een paar dagen of weken. Je gaat onherroepelijk voor de bijl.” Zijn de 9 redenen nog niet genoeg om je te overtuigen van dit adembenemende land. Dan hebben we nog 5 extra redenen van onze lezers.

Uitkijkpunten

Frits Pilzecker is fervent liefhebber van Noorwegen. Hij geniet al bijna zijn hele leven van de ongerepte landschappen en ruige bergen. Fritz vertelt: “Altijd feest als de nieuwe editie van Hoogtelijn op de mat ligt. En gelukkig trof ik deze keer een leuk artikel over mijn geliefde outdoor-vakantieland Noorwegen. Daarin stonden 9 redenen om naar Noorwegen te gaan én de uitdagende oproep om met een 10e te komen. Nou, die heb ik zeker. Ik kom ongeveer mijn hele leven al in Noorwegen en heb daar de mooiste wandelingen en toertochten gemaakt. In Noorwegen staan veel traditionele berghutten, vaak van DNT. Maar de laatste jaren komen er ook steeds meer architectonische hoogstandjes bij. Moderne hutten, ook van DNT, fantastische particuliere hutten, mooie vuurplaatsen en prachtige uitkijkpunten. Dit is voor mij een 10e reden om naar Noorwegen te gaan, maar jullie zouden er ook een hele mooie afzonderlijke rapportage van kunnen maken.”

Door het majestueuze landschap, bezaaid met uitzichtpunten en installaties die innovatieve architectuur combineren met het traditionele, geïnspireerd door vormen en kleuren in de natuur. De uitkijkpunten zijn pareltjes op zich, maar gecombineerd met het uitzicht sta je met je mond vol tanden.

Te duur voor studenten en jongeren?

Volgens Kathleen Tan absoluut niet. Ja, Noorwegen is een duur land. Maar met een beetje speurwerk vind je enorme studenten-, jongeren- en naar mijn weten ook ouderenkortingen. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Als lid van de DNT, Den Norske Turistforening, heb je een stapje voor. Ook Kathleen Tan raakt niet uitgepraat over Noorwegen. Zij heeft maar liefst drie extra redenen toegevoegd.

Freek Vonk

Ben je nog jong van geest, maar zegt je leeftijd wat anders? Kathleen heeft nog twee andere redenen om noordwaarts te keren. Het dierenleven. “Op mijn zwerftochten heb ik rendieren, elanden, vossen, dassen, herten, slangen, en zelfs een keer een veelvraat gespot. Op iedere trektocht is er wel ergens één ontmoeting met een bijzonder wezen. De meeste dagen loop je door een maanlandschap, en dan plotseling…! Dat begrijpen de Noren ook niet, dat wij Nederlanders daar zo erg van onder de indruk zijn. Die dieren lopen toch immers overal?”

Puzzelen met woorden

“Een bonusreden? De Noorse taal ziet er regelmatig uit als Nederlands, dat door een kind gespeld is. Halen we straks nog Lunsj op het Sentralstasjon? Ik kan er geen genoeg van krijgen. In augustus ga ik er weer een maand op trektocht. Misschien ga ik wel gewoon helemaal niet meer naar huis. Dan blijf ik in een berghut werken. Zochten ze geen mensen?”

Licht

Noorwegen kenmerkt zich voor hele lange of hele korte dagen. In de zomer gaat de zon nauwelijks onder in Noorwegen. Boven de poolcirkel laat de middernachtzon zich gedurende de zomer vele maanden zien en de lokale bevolking omarmt het met middernachtconcerten, marathons en wandelingen. Ook Marco van Schaik geniet van de lange zomerdagen.

“Naarmate je ’s zomers verder naar het noorden reist, hoe langer de dagen worden. In Midden- en Noord-Noorwegen wordt het in juni en juli niet meer donker. Een bergwandeling in het schijnsel van de middernachtzon is een magische ervaring. Het strijklicht zet de bergen in een rode gloed.” In de winter wisselen de lange dagen zich om voor hele korte. Dit brengt de dansende lichten met zich mee. “Van september tot en met april, de periode waarin het wel echt donker wordt, heb je in heldere nachten kans om het noorderlicht te zien.”

Zoals Rinske al aangaf Noorwegen is een land waar je verliefd op wordt.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen