MENU

5 bergwandeltochten voor gezinnen

Voor kinderen zijn de bergen een onvergetelijk avontuur: je trekt over alpenweides met nieuwsgierige koeien en komt langs mysterieuze meertjes, beekjes en watervallen. Je klautert via smalle paadjes door kloven en over rotsformaties en spot als je geluk hebt aan de horizon een marmot of gems. En overal waar je kijkt heb je een grandioos uitzicht op het berglandschap, en de miniatuurautootjes in de vallei. Genoeg te doen en te zien dus, maar welke bergwandeltocht is het meest geschikt voor het gezin? In samenwerking met SNP Natuurreizen zetten wij er vijf voor je op een rij.

© Coen Weesjes

1. Huttentocht mét gids rond de Bischofsmütze in Oostenrijk

  • Duur: 3 dagen
  • Leeftijd: 10+
  • Slapen: in authentieke hutten

Van een meerdaagse huttentocht voor het hele gezin mag je verwachten dat de landschappen afwisselend zijn en er onderweg genoeg te doen is. Deze huttentocht van drie dagen door het Oostenrijkse Dachsteingebergte is er zo één: het avontuur speelt zich af rondom de hoogste berg van de Gosaukamm, de Bischofsmütze, waarbij je de ene keer over vredige groene almen wandelt, dan weer door de koele, met dierengeluiden gevulde bossen of over rotsachtig terrein waarbij je soms de hulp nodig hebt van stalen kabels verankerd in de rotsen. Een andere hulplijn tijdens deze spannende wandeltocht naar de Hofpürglhütte en de Gablonzerhütte – waar je op grote hoogte slaapt onder een fonkelende sterrenhemel – is een ervaren Nederlandse berggids. Die kent het indrukwekkende Dachsteingebergte als zijn broekzak en laat je de mooiste plekjes zien, maar leert je ook hoe je een betere bergwandelaar kunt worden.

Bekijk deze huttentocht

© Christian Vorhofer

2. Bergwandelen vanuit eco-hotel op het Miemingerplateau in Oostenrijk

  • Duur: 8 dagen
  • Alle leeftijden

Ben je er nog niet helemaal zeker van of een berghuttentocht iets voor jullie gezin is, en zou je graag eerst een 'testrit' willen maken? Tijdens deze wandelvakantie voor gezinnen in het betrekkelijk onbekende Miemingerplateau, in Tirol, staat een minitrek op het programma waarbij je aan het einde van de wandeldag de nacht doorbrengt in een hut. Je kunt kiezen uit twee routes: een spannende route via een bergpas, of een makkelijke variant. De overige dagen verblijven jullie in een CO2-neutraal, gezinsvriendelijk hotel dat gezonde maaltijden serveert en zorgt dat er elke dag avontuur op het programma staat: schatzoeken met GPS, mountainbiken, bootje varen, overnachten in het hooi, een bergtop beklimmen, abseilen en rijden op de rug van een pony, of koeien melken. Wie er ook van harte welkom is? De hond.

Bekijk deze minitrek

3. Grächen, kindvriendelijk dorp in het Zwitserse Wallis

  • Duur: 5 dagen
  • Alle leeftijden

In het door zonnestralen overgoten hart van de Walliser Alpen, omringd door de machtige toppen van de Weisshorn en de Matterhorn, hoeft niets, maar mág alles. Na de check-in in de accommodatie in het bergdorpje Grächen (1.620m), het kindvriendelijke dorp van Zwitserland, begint jullie ontdekkingstocht van dit machtige Zwitserse berglandschap. Je kunt een van de vele kindvriendelijke bergwandelingen uit de SNP-app maken, met de gondel de bergen in, in boomhutten klimmen, op speurtocht langs waterkanaaltjes in het bos die gletsjerwater naar de lagergelegen dorpen voeren, maar je kunt ook klimmen en klauteren in een speelpark, meekijken op een traditionele kaasboerderij of vanuit Zermatt met het tandradspoorbaantje naar boven om de Matterhorn te zien. Een ding staat vast: wanneer je terugkomt spring je in het verkoelende water van het hotelzwembad.

Bekijk deze gezinsvakantie

© John Silver

4. Trektocht door de Franse Queyras

  • Duur: 8 dagen
  • Leeftijd: 6+

Tijdens de trektocht door de bergstreek Queyras ontdek je samen met de kinderen een indrukwekkend landschap van bloemrijke almen en scherpe bergkammen. Vanuit 3 verschillende accommodaties wandel je door beschermd natuurgebied, bewoond door gemzen, alpenmarmotten, zeldzame bloemen en van bovenaf bekeken door de steenarend. Vanuit Molines en Queyras trek je in een overdaad van rust door het zonderlinge berglandschap, van gehucht naar gehucht, langzaam op weg naar de hoger gelegen delen. Onderweg kom je van alles tegen: lariksbossen, marmottenburchten, rivierdalen, bergmeren, marmergroeves en oude kopermijnen. Maak je geen zorgen over zware rugzakken en bepakking, deze wordt voor je naar je volgende bestmming vervoerd.

Bekijk deze trektocht

© Jeroen Gosse

5. Valle Maira, verborgen wandelparadijs in de zuidelijke Alpen in Italië

  • Duur: 8 dagen
  • Leeftijd: 8+

Niet veel jeugdige bergwandelaars kunnen zeggen dat ze in Valle Maira zijn geweest. De onwaarschijnlijk mooie vallei ligt heimelijk verstopt in de zuidelijke Italiaanse Alpen, niet ver van de grens van Frankrijk, waardoor je er maar weinig andere mensen tegenkomt en echt het gevoel hebt op ontdekkingsreis te zijn. De rustige paden zijn goed gemarkeerd en leiden door een gebied dat vanwege de geïsoleerde ligging haar eigen sfeer en charme heeft behouden. Zoals bijzondere streekgerechten, een apart onverstaanbaar dialect, een eigen bouwstijl, en mooi meegenomen: een ongekende gastvrijheid in de locanda’s. Vanuit drie verschillende locanda's maak je verschillende dagtochten naar de mooiste plekjes van de vallei, zoals oude dorpjes met nauwe straten en kerkjes bedekt met fresco’s, maar ook verleidelijke bergmeertjes. Je beklimt steile colletjes, houd je ogen open voor wilde dieren en in een bivakhut waarvan jij de sleutel bij je draagt, zet je als een echte bergwandelaar je eigen thee.

Bekijk deze gezinsvakantie

Boek deze reizen bij SNP

Boek deze reizen bij SNP

De NKBV werkt samen met SNP Natuurreizen. Deze prachtige wandelreizen, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, kun je gemakkelijk via SNP boeken.

Kijk op snp.nl

Terug naar overzicht