MENU

3 keer Via Alta in Ticino: spectaculaire meerdaagse bergtochten

Ontdek deze 3 spectaculaire wandelingen in Ticino. Avontuurlijke langeafstandswandelingen op grote hoogte: dat staat je op de Vie Alte in het Zwitserse kanton Ticino te wachten. De Vie Alte zijn veeleisende alpiene huttentochten. Ze hebben een moeilijkheidsgraad tussen T3 en T6 en zijn daarom alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars. Op welke Via Alta ga jij de uitdaging aan? De Via Alta Idra, de Via Alta Vallemaggia of de Via Alta della Verzasca?

De Via Alta Idra

  • Afstand: 151,7 km
  • Etappes: 12
  • Moeilijkheidsgraad: T5-T6

Op de Via Alta Idra wandel je in 100 kilometer van de bron naar de monding van de rivier Ticino. DIt is niet zomaar een wandelpad. Deze langeafstandsroute volgt een rotsige bergkam. Die wordt ook wel vergeleken met de ruggengraat van een draak zoals de Hydra van Lerna, de 9-koppige draak, die in de Griekse mythologie door Herakles verslagen werd. Dat belooft avontuur!

De Via Alta Idra loopt dwars door het hart van Ticino en tussen de meest indrukwekkende bergtoppen van de Alpen. De route start bij de Novenapas op 2000 meter en blijft de hele route op hoogte tot de rivier uitmondt in het Lago Maggiore en daar de wandelroute eindigt. Onderweg wandel je door de ongerepte natuur, ver weg van de bewoonde wereld.

Aan het einde van elke etappe overnacht je in een berghut. Genieten van de laatste zonnestralen, samen met andere bergwandelaars eten en ’s avonds in alle rust sterren kijken: wij kunnen geen betere manier bedenken om een wandeldag in de bergen af te sluiten. Je hebt de keuze uit 12 berghutten, waarmee je je eigen etappes samen kunt stellen. Geen tijd voor de hele tocht? Geen probleem, er zijn namelijk goede verbindingen met het dal, dus je kunt ook een kleiner deel van de langeafstandsroute wandelen. Hoe je de tocht ook samenstelt, houd er rekening mee dat bergwandelervaring (T5-T6) voor deze alpiene route met geëxponeerde stukken met valrisico en klauterpartijen essentieel is.

De Via Alta Vallemaggia

  • Afstand: 200 km
  • Etappes: 17
  • Moeilijkheidsgraad: T5-

Bergkammen begroeid met frisgroen gras, steile hellingen, kristalheldere bergmeertjes, kleine sneeuwvelden, alpenweides vol kleurrijke bloemen, rotsachtige bergruggen, uitgestrekte lariksbossen, met stalen kettingen beveiligde passages... De Via Alta Vallemaggia is echt een unieke meerdaagse tocht.

De wandelroute loopt dwars door de bergketens rondom de alpenvallei Vallemaggia: van de pre-alpiene landschappen met uitzicht op het Lago Maggiore tot de zeer alpiene gebieden van de Basodino. Je kunt de 200 kilometer lange route in 16 of 17 etappes bewandelen, afhankelijk van of je de noordelijke of zuidelijke variant kiest. Er zijn ook kortere, meerdaagse tochten op de Via Alta Vallemaggia mogelijk. Je wandelt soms over wit-rood gemarkeerde, soms over blauw-wit gemarkeerde paden met moeilijkheden tot T5-. Onderweg zul je grotendeels overnachten in rustieke berghutten, af en toe is ook een overnachting in een lagergelegen pension of hotel mogelijk. Al met al is de Via Alta Vallemaggia een avontuurlijke alpiene wandelroute, die om bijbehorende ervaring, uitrusting en hoogste concentratie vraagt.

De Via Alta della Verzasca

  • Afstand: 53 km
  • Etappes: 4 - 5
  • Moeilijkheidsgraad: T4-T6

De Via Alta della Verzasca is een gedurfde en wilde route in het zuiden van Ticino. In vier of vijf dagen wandel je van hut naar hut over de majestueuze bergkam die de vallei van de Verzasca scheidt van de districten Leventina en de Riviera. Het landschap is contrastrijk en ongerept. Van de diepe dalen via schrale en desolate alpenweiden en moeilijk toegankelijke zijdalen tot bergtoppen waar je bijna oneindig ver kunt kijken.

Als je die bergtoppen ziet, wil je er natuurlijk ook bovenop staan. Op deze goed gemarkeerde langeafstandsroute bereik je een aantal van de mooiste toppen van Ticino, zoals de Pizzo di Vogorno, hoog boven het Lago Maggiore, de majestueuze en onmiskenbare Poncione Rosso of de Pizzo Barone, de hoogste bergtop van de Verzasca-vallei. Maar ook de moeilijk toegankelijke zijdalen, die als vergeten schatten ingebed in het ruige landschap liggen, zijn highlights op de meerdaagse wandeling.

De Via Alta della Verzasca begint met een beklimming vanuit het dal of vanuit het eerste valleidorp Vogorno. Beide startroutes hebben enorme hoogteverschillen: 1700 meter vanuit Tenero/Gordola of 1500 meter vanuit Vogorno. Vanaf de berghut Borgna, het beginpunt van de eerste etappe, worden de hoogteverschillen aanzienlijk kleiner tot 800-1000 meter per etappe. De wandeltijden blijven tussen de 6 en 10 uur per etappe. Niet voor niets werd de Via Alta della Verzasca als de eerste wit-blauwe route van hoge moeilijkheidsgraad in de Alpen erkend. Wie aan deze Via Alta begint, moet beschikken over solide alpinistische basisvaardigheden, een zekere tred, een goede conditie, een goede kennis van het weer in de bergen en absoluut geen hoogtevrees hebben. Veilgheid staat voorop!

Ontdek Ticino

Kun je niet wachten om zelf de rotsen in Ticino te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

MEER INFORMATIE

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie