MENU

Terugblik: Workshop Wandelen met stokken

Op zaterdag 6 april vond de workshop 'Wandelen met stokken' plaats in het prachtige heuvellandschap rondom de Duivelsberg. Deze workshop, speciaal bedoeld voor tochtleiders, werd geleid door een ervaren instructeur van LEKI. Willem Maarten deelt zijn ervaring.

Tekst: Willem Maarten van Haaften

Workshop Wandelen met stokken Workshop Wandelen met stokken

Op pad rond de Duivelsberg

Daar staan we dan, bij de parkeerplaats aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Het is prachtig weer, ideaal voor de stokkenworkshop van LEKI. Wielrenners, mountainbikers, motoren en cabrio’s razen voorbij, waardoor het lastig is om een deel van de introductie goed te volgen. Gelukkig gaan we al snel op pad en genieten we van het frisse lentegroen in de bossen rond de Duivelsberg, waar alleen nog de geluiden van vinken, boomklevers en zwarte spechten te horen zijn.

Tips en technieken

Onder de bezielende leiding van René oefenen we (16 NKBV-tochtleiders, een aantal SNP’ers en een enkele dwaalgast) met de kruisgang- en dubbelstoktechniek. Trekken, duwen, trekken, duwen... Lange stokken bij het dalen, korte stokken bij het stijgen. En nee, je hoeft niet telkens je stokken opnieuw in te stellen; door ze bovenop of juist onder het handvat vast te pakken, of door ze schuiner neer te zetten, kun je ook variëren met de ‘lengte’. We delen ook onze ervaringen over het gebruik van de lussen. De consensus is: ‘Als je ze gebruikt, gebruik ze dan correct’. Steek je hand van onderaf door de lus en laat de lussen los in terrein waar de stok kan blijven steken, en als je snel met je ‘vasthoudhoogte’ wilt variëren.

René legt het alles duidelijk en rustig uit, en het terrein doet de rest. Twee uur lang oefenen we met allerlei variaties, terwijl we bijkletsen en genieten van een gezellige ochtend. We sluiten af met een pannenkoek op het terras van Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg.

Nieuwe inzichten

Veel dank aan René voor een zeer leerzame en actieve workshop. Ook al loop ik al jaren met stokken, heb ik toch weer nieuwe dingen geleerd, vooral hoe ik deelnemers op mijn volgende tocht kan instrueren om die extra 'benen' te gebruiken. Dank ook aan LEKI voor het organiseren van deze workshop en het beschikbaar stellen van de stokken.