MENU

Rotsbeheer

Om de klimgebieden in België en Duitsland beklimbaar te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Als je een klimjaarkaart hebt draag je al bij aan het onderhoud, maar ook je fysieke hulp is hard nodig. In België verzorgen de Belgische klimfederaties het meeste onderhoud. Ze worden daarbij geholpen door de vrijwilligers van de Dutch Rebolting Teams (DRT). Rob Vermist leidt het DRT Amsterdam en vertelt in deze video over het ‘kuisen’ en waarom hij talloze uren in de rotsen doorbrengt.

Beheer

De klimgebieden die met de klimjaarkaart toegankelijk zijn worden door de Belgische klim- en bergsportfederaties, de Klim- en Bergsportfederatie (KBF), de Club Alpin Belge (CAB) en de Union Belge de Speleologie (UBS) beheerd. KBF en CAB houden zich ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe klimgebieden. Dat is een langdurig proces. Het overleg met grondeigenaren, de vergunningsprocedures en het daadwerkelijk inrichten kost vaak vele jaren en er gaat voor duizenden uren werk inzitten.

Een fors deel van de kosten die dit met zich meebrengt wordt opgebracht door de verkoop van klimjaarkaarten aan Nederlandse klimmers die in België willen klimmen. Zo werd in 2024 door de NKBV circa € 140.000 aan de Belgische klim- en bergsportfederaties overgemaakt. Ons gezamenlijk streven is om zoveel mogelijk klimmers van het klimmen te laten genieten, maar op een gecontroleerde manier. Goed beheer en onderhoud van de klimgebieden, die meestal in Natura 2000 zones liggen, is daarbij noodzakelijk.

Onderhoud

Het toegankelijk houden van de klimgebieden vraagt om continu beheer. Afhankelijk van het specifieke gebied moet er eens in de zoveel jaar tot meermaals per jaar onderhoud worden verricht. Natuurlijke rotsen zijn door hun ontstaanswijze per definitie relatief onderhoudsarm. Het beklimbaar houden van steengroeven is daarentegen zeer arbeidsintensief. De helling boven de rots is vaak instabiel en de groeve en de wanden raken snel overgroeid. Het werk dat benodigd is om klimgebieden beklimbaar te houden wordt verricht door medewerkers en vrijwilligers van de Belgische klim- en bergsportfederaties en door vrijwilligers van de NKBV. Vaste kracht als helpers van de KBF zijn de drie DRT teams van de NKBV, de zogenaamde 'Dutch Rebolting Teams'. Zij danken hun naam aan het oorspronkelijke Belgian Rebolting Team dat was opgericht om bestaande routes in Freyr van nieuwe haken te voorzien. Inmiddels is dat werk veel breder getrokken en zijn er ruim een dozijn Vlaamse en Nederlandse teams die KBF bij het rotsonderhoud ondersteunen.

Tijdens door KBF, CAB en de DRT's georganiseerde onderhoudsdagen wordt losse rots verwijderd, worden bomen geveld en planten gesnoeid, nieuwe paden aangelegd en soms ook nieuwe routes behaakt. Dat gebeurt niet alleen om de klimmer van dienst te zijn. Rotsbeheer heeft ook een belangrijke ecologische functie. Belangrijk onderdeel van het werk in klimgebieden is het creëren van gunstige zones voor plant- en diersoorten die het beschermen waard zijn. De omvang en aard van dergelijke werkzaamheden wordt in nauw overleg met de betreffende overheden (waaronder het Département de la Nature et des Forêts) bepaald. Hoe CAB en KBF een klimgebied mogen inrichten en moeten beheren is vastgelegd in milieuvergunningen. Om flora en fauna tijdens het broed- en bloeiseizoen niet te verstoren vindt het meeste rotsbeheer in het late najaar, de winter en vroege voorjaar plaats.

De NKBV ondersteunt voornamelijk het rotsonderhoud in België, maar is ook actief op Curacao. Hier is een klein groepje Nederlanders bezig met het inrichten van nieuwe klimgebieden. Ze worden daarbij ondersteund met titanium haken en de hars/epoxie om de haken vast te lijmen.

Agenda

Starten met 

buiten klimmen

Starten met 

buiten  boulderen

Klimjaarkaart

Techniek, materiaal & veiligheid

Vind een klimcursus

in de regio

Vind een klimweekend

met de regio

Op cursus of klimvakantie met Bergsportreizen

Te gast in de rots

Verzekering

Topo's in de webshop