MENU

Zwanger klimmen en bergsporten

Sporten tijdens je zwangerschap is heel gezond. Maar wat is de invloed van hoogte op je zwangerschap en hoe (lang) kun je blijven klimmen?

Als jij je goed voelt tijdens jouw zwangerschap, dan is het meestal geen enkel probleem om op reis of op vakantie te gaan. Maar als die reis je boven 2500 meter brengt, dan is het goed om je te informeren over de do’s en don’ts. De medische commissie van de NKBV heeft algemene informatie verzameld over het op reis gaan naar hoge en verre gebieden tijdens de zwangerschap. Je kunt deze informatie hieronder downloaden.
vrouwen op hoogte

Bron: UIAA consensus statement no 12: Vrouwen op hoogte
Vertaling en bewerking: Nikki Kolfschoten (Medische Commissie NKBV)

Daarnaast verscheen in Hoogtelijn 1-2014 de volgende tekst in de rubriek van de Medische Commissie (tekst Nikki Kolfschoten):

Zwanger de bergen in of liever niet?

Het risico voor moeder en ongeboren kind bij het gaan naar hoogte is afhankelijk van de duur van de zwangerschap (1-20 weken of 20-40).

In de eerste helft van de zwangerschap is er geen bewezen risico van het gaan naar hoogten boven 2500 meter. Wel is er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Ten eerste wordt het gebruik van acetazolamide (diamox) afgeraden, omdat het mogelijk schadelijk voor het kind zou kunnen zijn, dit risico wordt echter laag geacht. Ten tweede wordt aangeraden extra vocht te drinken. Verder geldt voor vrouwen met een verhoogd risico op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), dat het risico nog groter kan worden door het gaan naar hoogte. Laat van te voren controleren of hier tekenen van aanwezig zijn. Verder zou bij lang verblijf op hoogte je kind groeivertraging kunnen oplopen.

In de tweede helft van de zwangerschap is er waarschijnlijk weinig risico tot 2500 meter. Boven 2500 meter wordt verblijf langer dan een paar dagen, en zeker inspanning, afgeraden. Dit zou tot zwangerschap gerelateerde hoge bloeddruk, pre-eclampsie, placenta-loslating en groeivertraging kunnen leiden. Bij zware inspanning gaat er veel bloed naar de spieren, waardoor er te weinig bloed naar de placenta gaat. Dit verhoogt het risico op zuurstofgebrek voor het kind en een te vroege bevalling. Reken altijd 3-4 dagen acclimatisa- tie voordat je enige inspanning boven 2500 meter levert, en wacht twee weken met inspannende lichaamsbeweging. Je moet een goed gesprek kunnen voeren tijdens inspanning, anders is de inspanning te zwaar. Vermijd sowieso zware inspanning op grotere hoogte.

Redenen om absoluut niet naar hoogte te gaan tijdens je zwangerschap (na 20 weken) zijn:

  • (zwangerschap gerelateerde) hoge bloeddruk
  • slechte functie van de placenta
  • groeivertraging van het kind in de baarmoeder
  • hart- of longziekten bij de moeder
  • bloedarmoede bij de moeder
  • de combinatie van roken en inspanning levert een hoog risico

Zwanger klimmen

Sporten tijdens de zwangerschap zorgt voor een verbetering van de fysieke en psychische gezondheid van de moeder. Daarnaast zorgt het voor een daling in het risico op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Wel zijn er een aantal punten waarmee je als zwangere vrouw rekening moet houden als je wilt blijven klimmen.

Lees het artikel 'Klimmen voor twee' uit Hoogtelijn 3-2016 over klimmen tijdens de zwangerschap.