MENU

Hoe plan je een tocht in de bergen?

Waar moet je beginnen om een trailruntocht in de bergen te lopen? Je wilt een route trailen die bij je past en je wilt natuurlijk de mooiste plekjes zien!

Het slagen van een veilige tocht hangt voor een groot deel af van een goede planning. In dit artikel leggen we je uit hoe je een trailruntocht in de bergen kunt plannen.

Waar haal ik de informatie vandaan?

Informatie over trailruntochten en gebieden krijg je uit wandelkaarten, wandel- en trailrungidsjes, foto's, websites, social media, verhalen van vrienden, de huttenwaard, gidsen, bij VVV-kantoren en natuurlijk de NKBV-Tochtenwiki. Informatie inwinnen kun je voor een groot deel thuis doen. Zo is erg veel op internet te vinden, waaronder vaak veel informatie over de actuele condities van een route.

Stappenplan trailruntocht

In je voorbereiding kun je eenvoudig de volgende punten nalopen.

Voorbereiding en conditie

  • Jij: weet wat je kunt!
  • Anderen: ga je met een groep trailrunnen, zorg er dan voor dat de tocht voor iedereen haalbaar is. Voor de fittere lopers kun je een extra lus meenemen in je planning.
  • Gebied en jaargetijde
  • Type tocht
  • Uitrusting
  • Weerbericht en beschikbare tijd
  • Routeschema
  • Verkenning vooraf en evaluatie acheraf

Voorbereiding en conditie

De zwaarte van je tocht moet passen bij je conditie, techniek en ervaring. Zorg ervoor dat je goed getraind bent. Bezoek eens een trailrun in Nederland om te leren of sluit je aan bij een trailrungroep om goed in te schatten waar je staat en wat je kunt.

Trailrungenoten

Als je met een groep een trail gaat lopen is het goed om vooraf afspraken met elkaar te maken. Splits je op als er tempo verschillen ontstaan of blijf bij elkaar? Zorg er in elk geval voor dat er nooit iemand alleen achter blijft. Je bent voor jezelf verantwoordelijk, maar ook voor de ander! Spreek af wie de leider is van de groep en de bevoegdheid krijgt om beslissingen te nemen.

Gebied en jaargetijde

Zoek het gebied zorgvuldig uit. Ga je naar de hoge Alpen of zoek je het liever wat lager op waardoor de trails meer 'renbaar' zijn. Het is ook goed om rekening te houden met sneeuw, want in de Alpen kun je tot half juni en vanaf eind oktober sneeuw op de trail verwachten. Dit kan bepalend zijn voor de route. In principe zul je over wandelroutes trailen, In het ene land zijn deze beter aangegeven dan in het andere. Dit kan ook bepalend zijn voor je tochtplanning. Net als de verzorging onderweg. Wil je hutten tegenkomen om wat te eten en drinken onderweg? Controleer dan of deze bemand zijn. Of ben je liever zelfvoorzienend?

Uitrusting

Bedenk thuis welke uitrusting je nodig hebt en test dit een aantal keer voordat je ermee gaat trailrunnen in de bergen.

Meer inspiratie vind je in het artikel: Wat neem je mee tijdens een trailruntocht

Weerbericht en info ter plekke

Controleer het weerbericht voor de hele dag en ook van de dagen erna om op de hoogte te zijn van eventuele weersveranderingen. Informeer naar het weerbericht, het geadviseerde vertrektijdstip, de omstandigheden en gevaren tijdens de geplande tocht en de afdaling. Informatie over de actuele omstandigheden krijg je van andere trailers, de huttenbaas (van tevoren bellen), het plaatselijke gidsen- en/of toeristenbureau, en internetsites met info over route condities.

Routeschema en tijdschema

Maak met behulp van alle verzamelde informatie een plan, met bijbehorend tijdschema. Hoe groter je groep is, hoe langer de tocht zal duren. Als je nog geen ervaring hebt met het trailen in de bergen kun je beginnen te rekenen met de volgende optelsom.

Voor elke 100 hoogtemeters heb je dezelfde tijd nodig als een vlakke 1km. Tel daar de afstand bij op.

Voorbeeld:
Stel dat je 10km en 300 hoogtemeters gaat trailen en je loopt 6 minuten over 1 km op vlak terrein. Dan loop je zonder pauzes: (13km's x 6 minuten =) zo'n 1,18 uur ver deze trailrun.

Verkenning vooraf

Een verkenning (wandelend) ter plekke is ideaal, maar vaak niet haalbaar. Wie weet kun je filmpjes vinden op het internet van de route of het gebied dat jij gaat trailen. Misschien kun je het begin en/of eindpunt verkennen? Elke verkenning helpt je naar een geslaagde tocht!

Evaluatie tijdens je trailrun

Let tijdens de tocht op jezelf, je tochtgenoten, de moeilijkheden en het weer. Is de route en zijn de omstandigheden zoals je in gedachten had? Valt het mee of tegen? Onthoud dat je ALTIJD terug kunt!

Evaluatie

Het is goed om je tocht te evalueren voor de planning van een volgende tocht. Een tocht die veel te lang heeft geduurd is meestal een indicatie dat je de technische, psychische of conditionele moeilijkheden onderschat hebt of onderweg te vaak bent gestopt om te genieten van het uitzicht.