MENU

De essentials voor buiten klimmen in Nederland

Een nieuw tijdslot komt vrij bij jouw favoriete buitenwand. Yes, snel boeken! Een klim- of bouldersessie in coronatijd is zo om. Daarom wil je zoveel mogelijk uit je training halen! We helpen je met deze lijst essentiële tips voor een topsessie buiten.

1. Reserveer en wees op tijd

Tja, het is even niet anders. Kon je vroeger de hal binnenlopen wanneer het jou uit kwam, tijdens de corona locksdowns is er minder ruimte voor die spontaniteit. Bij vrijwel alle buitenlocaties van Nederlandse klim- en boulderhallen moet je reserveren om te kunnen klimmen, zodat het niet te druk wordt. Kijk dus van tevoren welk tijdslot jou het best uit komt en zorg vooral dat je op tijd arriveert. Zo heb je het meest waar voor je geld. Bekijk hieronder waar je terecht kunt:

buiten boulderen buiten klimmen

Monte Cervino, Bergschenhoek

2. Paklijst; keep it warm

Waar is je tas? Vergeet vooral je spullen om warm te blijven niet. Behalve je reguliere klim- of boulderuitrusting waarmee je rekening houdt met het weer, zijn er nog wat dingen die je niet moet vergeten:

  • thermoskan met een warme drank
  • instappers en warme sokken voor als je niet klimt
  • neem eventueel wat grotere klimschoenen mee, dan kun je je sokken aanhouden
  • donsjas!

3. Warming up onderweg

Een half uur opwarmen voor je sessie kan nog steeds, maar doe dit alvast thuis en spring vervolgens op je fiets naar de wand. Zo kom je goed warm aan en hoef je alleen nog maar de laatste warming up-puntjes-op-de-i te zetten voordat je aan je buitensessie begint.

4. Huisregels

Elke hal heeft zijn eigen set huisregels, maar een aantal gelden overal. Zo word je overal gevraagd je aan te melden als je aan bent gekomen, je handen te wassen en afstand te houden tot medeklimmers. Lees voordat je je tas pakt om buiten te klimmen nog wel even het NOC*NSF protocol verantwoord sporten en neem de overal geldende algemene coronamaatregelen in acht.

Boulderhal Energiehaven Utrecht

5. Tijdens het klimmen

Houd jezelf warm. Als je niet klimt, let dan op dat je niet teveel afkoelt. Blijf een beetje in beweging en vergeet niet om je meegenomen donsjas/warme sokken steeds aan te trekken. Neem geregeld een slokje uit je thermoskan. Oja, en stop je schoenen in je jas. Dan heb je niet direct koude voeten als je ze aantrekt.

6. Afmelden

Goede sessie gehad? Of ben je toch een beetje koud geworden. Hoe dan ook, je hebt weer lekker buiten geklommen of geboulderd en springt straks weer op de fiets terug naar huis. Vergeet niet om je even af te melden, dan weten ze bij de hal precies hoeveel mensen er bij de wand zijn.

7. Repeat

In sommige gevallen kun je precies een week vooruit plannen, dus reserveer je je volgende sessie als als je huidige sessie begint. Zo niet, bekijk dan op welke momenten de tijdslots vrijkomen bij jouw buitenwand en zet een wekker voor jezelf. Op die manier ben je er altijd op tijd bij en kun je je klimroutine erin houden. Veel plezier!