MENU

Database

Bhrikuti - Saribung Expeditie

2010
April-mei

Bergen: Saribung (6328m), Pt 6365 (6365m), Bhrikuti (6361m)

Nepal
Damodarketen, Lagula Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Annette Spelt, Monique Stuut, Hans van der Meulen, Robert Eckhardt en Niels Weijsenfeld, samen met de Nepalezen Ang Geljen, Puru Sona en Pasang Kaji Sherpa
  • Resultaten
    Eerste Nederlandse beklimming van Saribung en Bhrikuti, poging op Pt. 6365, mogelijk de Kumlun Himal (6365 m)
  • Stijl
    Alpiene stijl

Eerstbeklimming in onbekend gebied

In het voorjaar van 2010 reisde een Nederlands expeditieteam naar een relatief onbekend gebied in Nepal, waar op dat moment nog maar weinig geklommen was. De Nederlanders waren het enige team in het gebied en beklommen niet alleen Saribung (6328m), maar maakten ook de 3e en 4e beklimming van Bhrikuti (6361m).

Onbekend terrein

De relatief makkelijke Saribung (6328m) ligt in de Damodarketen, op de grens van Nepal en Mustang. De Saribung wordt vanuit Nepal bereikt door een dal dat toegang geeft tot China. Om deze reden was het dal tot 2006 verboden terrein voor niet alleen buitenlanders, maar voor iedereen die er niet woonde. Sinds de openstelling waren er in 2010 nog maar weinig buitenlanders geweest.

De lastigere Bhrikuti (6361m) is een onderdeel van de Lagula Himal en ligt op het ‘drielandenpunt’ Mustang-Nepal-Tibet. De Lagula Himal is de ‘laatste’ keten in het noorden van de Nepalese Himalaya; vanaf de top van de Bhrikuti kijk je uit over de eindeloze Tibetaanse hoogvlakte. Er werd daar nog zo weinig geklommen dat de Nederlanders verplicht waren om drie Nepalese klimmers in het team op te nemen.

Succesvolle expeditie

In verschillende combinaties waren de Nederlanders succesvol op zowel Saribung als Bhrikuti. Op 9 mei beklommen Annette, Hans, Robert, Ang Geljen, Puru Sona en Pasang Kaji Sherpa de Saribung (6328 m). ​​​​​​Een dag later werd de top bereikt door Ang Geljen, Puru Sona, Monique en Niels.

Hans ondernam ondertussen met Pasang Kaji Sherpa een poging op Pt. 6365, waarvan ze dachten dat het de Kumlun Himal (6365 m) was. Zij draaiden om vanwege slechte sneeuw- en ijscondities. Op 15 mei beklommen zij vervolgens wel de Bhrikuti (6361 m). Daarmee maakten zij de derde beklimming van de berg. Een dag later werden ze gevolgd door Annette, Robert, Niels, Ang Geljen en Puru Sona, die ook de top bereikten.

Het basiskamp voor beide toppen ligt op 5000 meter hoogte. Een vooruitgeschoven basiskamp werd op 5240 meter hoogte ingericht. Van daaruit werd de Bhrikuti gedaan. Voor de Saribung was nóg een hoogtekamp nodig (5640 m).

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen