MENU

Database

Expeditie Kangchenjunga

2022

Berg: Kangchenjunga (8586m)

Nepal
Kangchenjunga Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Peter Boogaard en Ariën van der Kolk
  • Resultaten
    Top bereikt met behulp van extra zuurstof, 1e Nederlandse beklimming. Boogaard raakte tijdens de beklimming door vallend ijs en gesteente gewond en moest met een helicopter vanaf kamp 2 uitgevlogen worden.
  • Stijl
    Expeditiestijl

Expeditie Kangchenjunga


De derde hoogste berg ter wereld, de Kangchenjunga (8586 meter) in het oosten van Nepal, is voor het eerst door Nederlanders beklommen. Ariën van der Kolk, mountain leader bij het Korps Mariniers, stond als eerste op de top, kort daarop gevolgd door Peter Boogaard, buitengewoon hoogleraar aan Wageningen University & Research.

Zowel Van der Kolk (32) als Boogaard (62) gebruikte bij de beklimming extra zuurstof. Beide mannen hebben samen getraind voor deze expeditie, die werd georganiseerd door Grand Himalayan Treks & Expedition, onder leiding van de Canadees John Gill. In totaal bereikten zeven deelnemers de top.

Vallend ijs en steen

Voor Boogaard verliep de tocht niet zonder problemen. Vlak onder de top werd hij geraakt door vallend ijs, waardoor hij het zicht in één oog verloor. Hij bereikte ondanks dat de top maar werd op de terugweg wederom geraakt, ditmaal door een steen. Die beschadigde zijn helm en veroorzaakte schade aan zijn andere oog. Samen met twee sherpa’s bereikte Peter Boogaard op eigen kracht kamp 2, 2200 meter lager, daarbij steunend op de schouders van de Nepalezen. Vanaf dat punt is Boogaard met een helikopter, bestuurd door de bekende Italiaanse bergbeklimmer Simone Moro, naar een ziekenhuis in Kathmandu gevlogen. Daar herstelt Boogaard goed, loopt alweer rond en krijgt ook het zicht in een van zijn ogen terug.

Kangchenjunga (8586m)

De Kangchenjunga is met 8586m de derde hoogste berg ter wereld en ligt in het afgelegen grensgebied van de Indiase deelstaat Sikkim en Nepal. Opvallend genoeg is de Kangchenjunga veel minder bekend dan de Mount Everest en de K2. Dit komt deels door de afgelegen ligging aan de oostkant van de Himalaya. Om er te komen, moet je eerst naar Kathmandu vliegen, een binnenlandse vlucht nemen, twee dagen autorijden en dan volgt nog een trekking van zeven dagen. Daarnaast is er geen makkelijke normaalroute waardoor de grote commerciële aanbieders de berg daarom doorgaans links laten liggen. De berg werd in 1955 voor het eerst beklommen door Joe Brown en George Band die deel uitmaakten van een Engelse expeditie. Op verzoek van de lokale autoriteiten werd er een meter onder de top gestopt om de goden die op de top wonen niet te verstoren.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen