MENU

Database

Cho Oyu Expeditie

1998

Berg: Cho Oyu (8201m)

Tibet, China
Mahalangur Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    20 Nederlandse klimmers, waaronder René de Bos, Robert Steenmeijer, S. van Egten, Arjan Dingemans, Katja Staartjes, Yde de Jong, Pedro Bergevoet, Sander Terwee, Toon Smets, H. de Nooy, Marnix van der Werf, Evert Wesker, Winnie Koning, Lucie van Hout en 3 Nepalese Sherpa's
  • Resultaten
    Top bereikt door Arjan Dingemans, Katja Staartjes, Yde de Jong, Pedro Bergevoet, Sander Terwee, en Toon Smets, via de normaalroute
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Hoogtelijn, okt ’98 pag. 22-23 Website Katja Staartjes - expeditieverslag

Cho Oyu Expeditie


Deze expeditie, geleid door René de Bos (Snow Leopard Adventures) in samenwerking met de Nederlandse berggids Robert Steenmeijer, was de eerste volledig Nederlandse expeditie naar de 8188m hoge berg Cho Oyu. De berg ligt in de centrale Himalaya, niet ver van de Mount Everest. De grens tussen Tibet en Nepal loopt over de top.

Groot team

Het grote Nederlandse team van 20 klimmers (plus 3 sherpa’s en een expeditiearts) kiest voor de normaalroute vanuit Tibet, die bestaat uit een beklimming van de westgraat en de westwand.

Katja Staartjes schrijft op haar website: “Voor mij was het de eerste expeditie naar een berg hoger dan 8000 meter. Cho Oyu is met 8188m de nummer zes van de wereld, maar behoort qua technische uitdagingen tot de ‘eenvoudige’ achtduizenders, voor zover je daar van zou kunnen spreken. Kortom: Cho Oyu – ‘de Godin van het Turquoise’ – is de ideale uitdaging als je wilt kennismaken met het klimmen op grote hoogte.”

Eerste poging

Op 3 mei 1998 arriveerde het team in het basiskamp. Na een korte acclimatisatie vertrok op 17 mei al een ploeg van 9 man voor een eerste toppoging, direct vanuit het kamp op 7100 meter (kamp 2). De acclimatisatie was eigenlijk nog niet voldoende geweest, maar het team wilde het proberen om te kijken hoe hoog ze zouden komen.

Samen met Nawang Sherpa bereikte Katja Staartjes op 20 mei 1998 de top, zonder gebruik van extra zuurstof. In de dagen erna haalden nog 6 anderen ook de top; Arjan Dingemans, Yde de Jong, Pedro Bergevoet, Sander Terwee en Toon Smetsen. De Nederlandse klimmer Hans van der Meulen had zich na de beklimming van de voortop (central summit) van Shisha Pangma bij het team gevoegd en bereikte eveneens de top van Cho Oyu (zie zijn expeditie hier).

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen