Het Angsi Bassin bevindt zich in het noordelijke deel van de Changla Himal (West-Nepal), tegen de grens van Tibet aan. Het is een afgelegen gebied, dat tot op heden (2024) relatief weinig toerisme kent. Er is in 2023 een Britse groep in het gletsjerbassin geweest, verder zijn er voor zover bekend geen klimmers geweest. Hoewel het vanuit Tibet snel bereikbaar zou kunnen zijn, is momenteel de enig toegestane toegang een lange trek vanaf de Nepalese kant.
De expeditie begon met twee binnenlandse vluchten: vanuit Kathmandu naar Nepalgunj, en vanuit Nepalgunj naar Simikot. De trek van Simikot naar het basiskamp kostte 6 dagen, en gaat over een goed pad dat ook gebruikt wordt als handelsroute tussen Nepal en Tibet. Het basiskamp bevond zich op ongeveer 5000m.
De (vermoedelijke) eerstbeklimming van P. 6013 was een goede acclimatisatietocht voor het team. Via de noordwest graat kon relatief eenvoudig (AD-) de top worden bereikt. De kou en hoogte waren uitdagend en gaven een goed beeld van het karakter van het klimmen in deze regio. Bij terugkomst in het gletsjerkamp bleek 1 van de tenten omgewaaid te zijn en waren 2 matjes verdwenen, dit was reden voor Bas en Alex om terug te keren naar base camp. Florian en Diogo hebben 1 dag later een eerstbeklimming van de Ganglung Kangri 1 gemaakt via de zuidgraat (AD). Deze graat bestond ten dele uit graniet van hoge kwaliteit, maar was bovenin erg brokkelig en los.
Enkele dagen later hebben Alexander en Bas (met gerepareerde tent) de noordwand van P. 6119 beklommen. De wand was uitdagend gezien de poedersneeuw en het gebrek aan ijs, wat betekende dat goede zekermogelijkheden zeldzaam waren. Hoewel het windstil was, was het erg koud. Rond 14.00 uur stonden Alexander en Bas op de top, waarna ze de wand hebben afgedaald met een combinatie van abseilen en afklimmen. Tegen zonsondergang stond het team weer op de gletsjer. De route hebben ze “frostbound” (D+) genoemd, wat refereert aan de gevolgen van de beklimming…
Tijdens de beklimming van P. 6119 liep Bas bevriezingen op aan zijn pink. De volgende ochtend bleek er een grote blaar op zijn pink te zijn ontstaan, en na overleg met een expeditie-arts werd besloten hem per helikopter te evacueren. Bas werd overgebracht naar Pokhara en later naar Kathmandu voor behandeling, waar bleek dat hij zijn vinger zou behouden. Het herstel van zijn pink verloopt voorspoedig. Dit incident had een grote impact op het team, dat met 3 man was overgebleven.
Florian en Diogo beklommen de Angsi Dong Dong (AD+) via de oostgraat en daalden af via de zuidwestelijke flank. Om op de oostgraat te komen beklommen ze een mooi couloir aan de noordkant. Tegen zonsondergang stonden ze op de top, wat voor mooie foto’s zorgde. Met behulp van de sporen op zowel de Angsi Dong Dong als de Ganglung Kangri, voltooide Alexander solo een traverse van de Angsi Dong Dong naar Ganglung Kangri 1 en 2 (AD+). Tijdens deze tochten was er mooi uitzicht op de Kailash in Tibet, en werd opgemerkt dat de Ganglung Kangri een vrij steile noordwand heeft, die vanuit Tibet geklommen zou kunnen worden.
Als laatste tocht hebben Florian en Alexander een poging op de aantrekkelijke noordwest kant van P. 6222 gemaakt. Helaas had Florian een opkomende voorhoofdsholteontsteking, die erger werd naarmate we hoger kwamen. Na een koud en oncomfortabele nacht onder de wand, besloot Florian af te dalen. Alexander is nog gaan kijken bij de wand, maar werd tegengehouden door een uitdagende bergschrund. Dit markeerde het einde van het klimmen, en 1 dag later is de afdaling naar Simikot begonnen.
Het weer tijdens de expeditie was overwegend stabiel, met slechts twee dagen neerslag. De grootste weerfactor was de wind, die op sommige dagen snelheden tot 70 km/h bereikte op 6000m hoogte. Verder was de sneeuw op noordwanden ongebonden en poederig, wat het klimmen zwaar maakte. Hoewel de sneeuw beter gebonden was op zuidhellingen, waren deze vrij droog.
Met de muilezels onderweg naar base camp.
Het base camp, goed beschut voor de wind.
Onderweg naar de col (5700m), die toegang geeft tot het Angsi Bassin.
Het Angsi Bassin gezien vanaf onze initiële gletsjerkamp.
De topgraat van P. 6013.
Markante rot torens aan de zuidkant van de aanloop naar de col.
Op de noordwand van P. 6119.
Op de graat tussen P. 6085 en de Angsi Dong Dong.
Dichtbij de top van de Angsi Dong Dong.
De westkant van P. 6222, met de noordwest wand waar we onder bivakkeerden.
De route op P. 6013.
De traverse van de Ganglung Kangri 1 en 2.
De route op de noordwand van P. 6119.
De traverse van de Angsi Dong Dong.
De traverse van de Angsi Dong Dong naar de Ganglung Kangri 2.
Vul het formulier in en upload de documenten waarmee je dit artikel wilt aanvullen.