Na hun succesvolle expeditie naar Bolivia in 1987 maakten de tweelingbroers Wim en Nico Geelhoed in 1992 een nieuw plan. Aangezien ze gebonden waren aan de zomerperiode kozen zij voor een gebied dat buiten de invloedssfeer van de moesson ligt. Hun keuze viel voor het grensgebied tussen India en Tibet. Door de strategische ligging tussen India en China was dit grensgebied ruim 30 jaar verboden gebied. Sinds december 1991 was het beperkt geopend voor klimmers in het bezit van een ‘inner line permit’.
Na maandenlange voorbereiding vertrokken Wim en Nico - voorzien van zo’n felbegeerde permit - eind juni 1992 naar Delhi. Hun hoofddoel was de Shilla, die met 7023 meter als de hoogste berg van het gebied bekend stond. Dit bleek een oude meetfout te zijn: Shilla is in werkelijkheid slechts 6132 meter hoog. Een andere berg die de Nederlandse broers in het vizier hadden was de Chau Chau, ook wel Kang Nilda genoemd, van 6303 meter hoog.
Met de bus reizen de Nederlanders langs de Spiti rivier naar Lingti, en daarna verder met ezels en yaks over de bergpassen Zingju La (4816m) en Shyabang La (4560m) richting de Shilla. Vanwege een weggeslagen hangbrug lukt het hen niet om de Lingti-rivier over te steken, waardoor ze hun hoofddoel moeten laten gaan.
Ze dalen af via Shapri naar Lilung en lopen van daar verder naar Kamatang, waar ze een bivak maken op ongeveer 5000 meter. Van daaruit beklimmen Wim en Nico op 9 juli de 6013m hoge Kamatang via de noordwestgraat. Na dit succes dalen ze opnieuw af naar Lignti en lopen ze met ezels aan richting een nieuw basiskamp aan de voet van Chau Chau op 5200 meter. Ze beklimmen Chau Chau/Kang Nilda via de westgraat (6303m).
Wim Geelhoed over deze beklimmingen: “Volgens de Indiase overheid uit de deelstaat Himachal Pradesh waren er in 1992 nog maar enkele 'inner line' permits uitgegeven aan Europese reizigers. De kans is dus groot dat het eerstbeklimmingen zijn door niet-Indiërs. Wellicht dat Engelse klimmers in de jaren veertig of vijftig expedities hebben uitgevoerd toen India nog een Engelse kolonie was.”
Met de lokale bus naar Lingti en Spiti.
Ezels dragen de bagage van Lingti naar Lirung.
Aanloop met Yaks richting Shilla.
Bivak basiskamp Kamatang op ca. 5000m
Beklimming Kamatang via noordwest graat op 6163m
Zeeuwse vlag op de top van Kamatang op 6163m.
Basiskamp op ca. 5200m aan de voet van de Kang Nilda.
Beklimming Kang Nilda Chau Chau 6303m.
Topgraat Kang Nilda Chau Chau 6163m
Ki Gompa
Lokale schaapsherder met de klimjas van Wim
Folder van de expeditie.
Folder van de expeditie.
Vul het formulier in en upload de documenten waarmee je dit artikel wilt aanvullen.