MENU

Database
Carstensz-expeditie

Carstensz-expeditie

1936

Bergen: Grasberg (4268m), Oost Carstensztop (4820m), Ngga Poeloe (4862m), Carstensz Piramide (4884m)

West-Papoea, Indonesië
Sudirmangebergte
✓ Top behaald

  • Team
    A.H. Colijn, F.J. Wissel, J.J. Dozy
  • Resultaten
    Grasberg (4268m), vanuit het oosten, 1e beklimming berg; Oost Carstensztop (4820m), poging, ca. 4750m; Ngga Poeloe (4862m), hoogte toendertijd berekend op 5030m, 1e beklimming berg; Carstensz Piramide (4884m), oostgraat en westgraat, 2x onsuccesvolle poging
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Anton Hendrikus Colijn, Naar de eeuwige sneeuw van tropisch Nederland (1937). Gerardus Kraemer, Overwinnaars der bergen, hfst. 20 (1949).

De Carstensz-expeditie


De Carstensz-expeditie uit 1936 was een geologische expeditie in Nederlands-Nieuw-Guinea. De expeditie werd ondernomen door Anton Colijn, Jean Jacques Dozy en Frits Wissel. Anton Colijn was de oudste van de drie kinderen van de latere premier Hendrikus Colijn. Hij was een medewerker van de NNGPM (Nederlandsch Nieuw-Guinea Petroleum Maatschappij), een dochtermaatschappij van Shell, vatte het idee op om het Carstenszgebergte, de hoogste pieken van Nederlands Nieuw-Guinea, te beklimmen.

Het team vertrok op 29 oktober 1936 uit Aika, een plaats aan de zuidkust van Nederlands-Nieuw-Guinea, eerst met prauwen (een Indonesische boot) stroomopwaarts, en daarna verder te voet. De mannen werden bevoorraad vanuit vliegtuigen van de NNGPM, die op dat moment vanuit de lucht het hele gebied in kaart aan het brengen was.

Op 5 december bereikte de expeditie de top van de Ngga Poeloe, een eerstbeklimming. Waar eerdere expedities er niet in waren geslaagd de Carstensz-piramide te bereiken, lukte dat dit team daarnaast wel. Verschillende pogingen om de Carstensz-piramide te bedwingen mislukten echter door sneeuwval. Op 24 december keerde de expeditie terug.

Met de toen nog niet sterk afgesmolten ijskap zou de Ngga Poeloe in 1936 de hoogste top van het Sudirmangebergte geweest kunnen zijn.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen