MENU

Zwitserland
Ticino

Ticino is de naam van het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. De Italiaanse naam (Tessin in het Duits en Frans) bevestigt gelijk het vermoeden dat in deze regio de Italiaanse invloed altijd hoorbaar, zichtbaar en voelbaar is.

Landschap

Ticino is een regio vol contrasten. Van ruige bergen in het onherbergzame noorden tot lieflijke bergvalleien en blauwgroene meren in het subtropische zuiden. Er groeien zelfs palmen en citrusbomen in de regio. Maar liefst driekwart bestaat uit natuur.

Bergen

Hoewel de bergen in Ticino niet de bekendheid hebben van de massieven in de andere Zwitserse kantons, is de Alpenwereld ook hier een paradijs voor bergwandeaars. Het is immers heerlijk om bergsport of wintersport te combineren met de zuidelijke charmes van de meren.

De Ticiner Alpen tellen verscheidene toppen boven de 3000 meter. De Rheinwaldhorn (3402 meter) is de hoogste berg in het kanton. Uit de gletsjers aan de oostelijke zijde ontstaat de Achterrijn, een van de bronnen van de Rijn. Uitgangsbasis voor een hike naar de top van de Rheinwaldhorn is de Capanna Adula hut op 2393 meter hoogte. Een langere route start bij de Läntahütte (2090 m), boven in het Valsertal.

Iets minder hoog is de Basòdino (3273 meter), die grenst aan de Valle Formazza. Vertrekpunt voor een trektocht is de Capanna Basòdino hut bij de kabelbaan van San Carlo-Robiei. In dit gebied heb je veel kans op het spotten van gemzen en steenbokken.

Monte San Giorgio is een berg, gelegen tussen de armen van het Luganomeer. In de omgeving heeft men veel fossielen gevonden, waardoor hij op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO figureert. Tijdens een wandelroute kom je alles te weten over de historische vondsten.

Berghutten verbinden de vele wandelpaden met elkaar en bieden onderdak aan mensen die een huttentocht ondernemen of dagwandelaars die toe zijn aan iets lekkers.

Dalen en passen

In de zes bergdalen, waaronder de schitterende Valle Maggia, Valle Verzasca, en Valle Blenio, kun je prachtige en minder zware wandelingen maken.

Zoek je het toch liever hogerop, ga dan ook eens wandelen in de omgeving van een van de bergpassen en geniet van grandioze vergezichten. Tussen Ticino en het kanton Uri ligt bijvoorbeeld de bekende Gotthardpas. Maar ook de Lukmanierpas mag niet ontbreken op je lijstje.

Toon meer
Wat vind jij van dit gebied?
Verstuur
Forum

Ticino, Zwitserland

Bekijk de topics over dit gebied

Afstand vanaf Utrecht

977 km

Utrecht

Ticino Trail

Zes dagen pittig hiken door het Zuid-Zwitserse kanton Ticino, wie tekent daar nou niet voor?

Lees meer

Bekijk de lokale website

Bekijk de lokale website voor meer informatie.

Bekijk website

Zoek een bestemming in Ticino

Wat wil je doen?
Kies een bestemming in Ticino
Niveau
Licht
Middel
Zwaar
Afstand
km
km
Duur
uur
uur
Eigenschappen
{* property.name *}Helaas...

Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.

{* tour.title *} {* tour.startingPointDescr *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* translateCategory(tour.category.name) *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht