MENU

Voorbereidingen voor het fietsen

Wielrennen, toerfietsen, mountainbiken en ATB-en zijn de laatste jaren enorm booming. Met miljoenen fietsfanaten behoort de sport tot de populairste in Nederland. Niet alleen ervaren rijders, maar ook de minder ervaren rijder wil graag een tandje harder trappen om grenzen te verleggen. Maar hoe weten fietsers hoe ze goed voorbereid aan de start verschijnen van een fietstocht? Waar moet je bij de voorbereiding zoal aan denken? We geven een aantal tips.

Materiaal

  • Het lijkt zo voor de hand liggend, maar rijd op een fiets die bij jou past qua maat, soort en voorzieningen.
  • Een fiets met minimaal 15 versnellingen is zeker aan te raden.
  • Laat je fiets tijdig door een vakman controleren en onderhouden.
  • Kom met deugdelijk en goed onderhouden materiaal aan de start.
  • Controleer vooraf: stuurspeling, wielspeling en spaakspanning.
  • Zorg voor goed opgepompte banden en controleer loopvlak.
  • Neem reservemateriaal mee (band, plakset, fietspompje).
  • Bij (onverhoopt) fietsen in het donker: zorg voor verlichting.

Kleding

Goed passende fietskleding is belangrijk. Hou daarbij rekening met de weersomstandigheden van de dag van je tocht. Wind en regen kunnen je op delen van je route behoorlijk parten spelen. Bij onbewolkt en zonnig weer, is enige zonnebrand geen overbodige luxe. Het dragen van een fietshelm is zeer aan te raden. Voor fietsen tijdens schemering of in 't donker: draag sowieso opvallende en goed reflecterende kleding. Laat je over fietskleding en helm adviseren door je rijwielhandelaar of in een goede sportzaak.

Voeding

Blijf eten en drinken tijdens je fietstocht, neem ieder uur iets. Boterhammen, mueslirepen, sultana's of als het eten moeilijk gaat een sportdrank met mineralen en koolhydraten zijn prima. Houd de bidon gevuld met water of een sportdrank. Een extra bidon met water is tijdens een lange tocht geen overbodige luxe. Bij warm weer en veel vochtverlies is het belangrijk extra te drinken. Af en toe iets hartigs (een pittige kop soep) is zeker niet verkeerd. En les je dorst bij voorkeur niet met ijskoude of koolzuur- of alcoholhoudende dranken.

Training

Diverse fietsroutes zijn langer dan 50 km en gaan, per definitie, over heuvelachtig soms bergachtig terrein. Een goede conditie en training als voorbereiding is van belang. Samen met een familielid, vriend, collega of kennis fietsen, zorgt voor een stukje extra motivatie en afwisseling en is nog gezellig ook.