Je kunt fantastisch klimmen in de omgeving van de HerBerg. Sy is voor Nederlandse klimmers altijd een speciaal klimgebied geweest. De liefde voor het gebied resulteerde zelfs in de bouw van een eigen onderkomen, de HerBerg, voorheen Tukhut. Dankzij de verbondenheid met Sy hebben vele Nederlandse klimmers in Sy hun eerste stappen in de rots gezet. We hopen dat er nog veel klimmers zullen volgen, nu zowel het klimgebied als de HerBerg weer open zijn.
In de tweede helft van de vorige eeuw heeft Sy zich stap voor stap ontwikkeld tot een waar klimparadijs. Begin deze eeuw was Sy jarenlang gesloten. Ruims 10 jaar geleden werd de Vignobles weer heropend. Enkele jaren geleden volgde het langverwachte nieuws dat het weer toegestaan was om op de stroomopwaarts gelegen massieven Rocher du Banc, Cathédrale en Nandouire te klimmen. In de toekomst zullen de Paroi du Fond en wellicht ook de Del'Venne volgen. Meer over klimmen in Sy vind je hier.
Wil je gaan klimmen in België? Dan heb je de NKBV-klimjaarkaart nodig. Hiermee ondersteun je pacht en onderhoud van de klimgebieden. In de NKBV-Tochtenwiki vind je alle informatie over toegang, parkeren en speciale regels die gelden voor alle klimgebieden waar je met de NKBV-klimjaarkaart kunt klimmen. Hieronder stellen we je 9 klimgebieden en 1 bouldergebied in de buurt van de HerBerg voor. Een compleet overzicht van vrijwel alle klim- en bouldergebieden in de omgeving van Nederland vind je in de NKBV-Tochtenwiki.
De in een rustig deel van de Ourthe-vallei gelegen Rochers de la Vièrge zijn verdeeld over een aantal deelmassieven. Hoogtepunt van het gebied is de loodrechte zuidwand van de Arête de Chirmont met een dertigtal erg technische routes.
Sy is hét klassieke klimgebied in België. Traditioneel werden vaak de eerste stappen in de rots in dit mooi gelegen klimgebied langs de Ourthe gezet. Sy is voor Nederlandse klimmers altijd een speciaal klimgebied geweest. De liefde voor het gebied resulteerde zelfs in de bouw van een eigen onderkomen, de Tukhut, inmiddels de HerBerg genaamd. Dankzij de verbondenheid met Sy, hebben vele Nederlandse klimmers in Sy hun eerste stappen in de rots gezet.
De Roche à Frêne is een in een rustige vallei gelegen rots van conglomeraat een paar kilometer ten oosten van Bomal. Het is een rustig gelegen rotsformatie die haaks op het riviertje de Aisne gelegen is. Er kan op de west-, zuid, -en oostzijde van de rotsen geklimmen worden. De 'Rochter Principal' die 20 à 25 meter hoog boven het rivierdal uit rijst is de voornaamste attractie met de mooiste en langste routes van het gebied.
De Roche aux Corbeaux (de roekenrost) is een klein en rustig klimgebied langs de Ourthe. Het ligt in landelijk gebied tussen de plaatsjes Barvaux en Durbuy. Je vindt er ruim 25 routes die gemiddeld verticaal zijn en een tamelijk gestructureerde rots met gaten, randjes en spleten hebben. Het klimmen is vrij atletisch. Met een standaard sportklimuitrusting (touw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen.
De klimgebieden Rocher du Calvaire, Roc à l'Aisne en Rocher de Bretaye (door UBS beheerde rotsen rondom Bomal) zijn sinds juli 2022 gesloten door het Département de la Nature et des Forêts. De reden hiervoor is het ontbreken van de benodigde milieuvergunning. De Club Alpin Belge probeert de zaak vlot te trekken. Als de situatie wijzigt kun je dat lezen in de NKBV Tochtenwiki.
De klimgebieden Rocher du Calvaire, Roc à l'Aisne en Rocher de Bretaye (door UBS beheerde rotsen rondom Bomal) zijn sinds juli 2022 gesloten door het Département de la Nature et des Forêts. De reden hiervoor is het ontbreken van de benodigde milieuvergunning. De Club Alpin Belge probeert de zaak vlot te trekken. Als de situatie wijzigt kun je dat lezen in de NKBV Tochtenwiki.
De Rocher de Tabreux is een klein maar fijn klimgebied vlakbij Sy. Je vindt het gebied halverwege tussen Hamoir en Comblain-la-Tour. De kalkstenen rots staat met de voet in het water van de Ourthe. De rots is amper 16 meter hoog, en de routes zijn daarom aan de korte kant. Dat zal met name de liefhebber van een boulderachtige stijl aanspreken. Stalen vingers zijn hier beslist een voordeel.
De Roche aux Corneilles staat trots met de voet in het water. Op de zuid en zuidoostwand van deze rots zijn voornamelijk moeilijke routes te vinden die een vrij onoverzichtelijk verloop kennen. Veel routes zijn vrijwel redelijk goed behaakt met moderne ingecementeerde haken en relais. Sommige klassieke routes hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. Een clipstick kan handig zijn. Er wordt een normale Belgische waardering gehanteerd. Met een standaard klimuitrusting (touw en setjes) kun je alle routes klimmen.
De rotsen van Hotton zijn perfect geschikt om op een rustige locatie langs de Ourthe te plaatklimmen. Het gebied is erg geschikt voor families dankzij de (speel)weide, de picknicktafel en de rivier naast de rotsen.
Izier is een klein bouldergebied in de buurt van Sy en Bomal. Het gebied is erg mooi gelegen in het bos aan de rand van weilanden. Izier is geen groot gebied, maar wel goed te combineren met andere bouldergebieden in de buurt.