MENU

Alpendreams: van droom tot huis - Je droomhuis zoeken en vinden

Alpendreams is letterlijk ontstaan uit waar het voor staat: de droom om in de Alpen te wonen. Voor oprichter Robert is die droom in 2006 uitgekomen. En anno 2022 is het hem, samen met zijn zoon Valentijn en een gemotiveerd team, gelukt om tevens voor vele anderen die droom te realiseren. Robert en Valentijn vertellen over de identiteit van Alpendreams, de huizenmarkt in Oostenrijk en hun toekomstplannen.

Dit is deel twee van een driedelig blog over Alpendreams. Robert en Valentijn vertellen over de aankoop van een huis in Oostenrijk.

Jullie helpen bij de aankoop van vakantiewoningen en investeringsprojecten. Waar komt jullie aanbod vandaan?

Valentijn: “Er is in de afgelopen jaren erg veel veranderd. We hadden op een gegeven moment ruim 120 locaties op de website staan, waaronder vele losse woningen. Inmiddels is de wetgeving dusdanig veranderd dat het aanbod automatisch veel kleiner is geworden; er is in Oostenrijk niet meer zo veel mogelijk op het gebied van vakantiewoningen. De meeste huizen of appartementen mag je namelijk niet toeristisch gebruiken, omdat deze een hoofdwoonverplichting hebben. En dus kom je automatisch bij projectmatige toeristische ontwikkelingen. Gelukkig hebben we door de jaren heen een goed netwerk van lokale Oostenrijkse ontwikkelaars opgebouwd, zij voeden ons steeds met het nieuwe aanbod. Bij een deel van die ontwikkelaars is dat een hele intensieve samenwerking, waarbij wij betrokken zijn in het gehele proces van kavel tot wat daar dan op zou moeten komen. Het losse aanbod komt uit de doorverkoop. Dat is overigens vaak wel van Nederlanders of Belgen die willen doorverkopen en dat dan via ons kunnen doen. We krijgen veel aangeboden, maar we nemen niet alles in de verkoop. Ondanks dat Oostenrijk een land is dat alles redelijk op orde heeft en waar de bouw overwegend goed is, dat gevoel krijg je tenminste aan de buitenkant, kan het toch zijn dat we bepaalde projecten bij voorkeur niet aannemen. We willen in de nieuwbouw alleen maar samenwerken met bedrijven waarvan we zeker weten dat de opgeleverde kwaliteit in orde is.”

Robert: “Dat zijn voornamelijk lokale bedrijven. Nederlandse ontwikkelaars zijn vaak gericht op het eindresultaat. Maar bij de lokale bedrijven in Oostenrijk wil elke betrokkene er voor zorgen dat er tegen zijn kinderen gezegd kan worden: ‘Je vader heeft daar een mooi project neergezet’. Ze denken niet alleen aan hun eigen portemonnee, maar ze willen ook graag iets met toegevoegde waarde voor het dorp leveren. En dat soort kleinere projecten zijn fantastisch.”

Valentijn: “De meeste mensen die bij ons terechtkomen zijn op zoek naar een tweede woning. In de loop van de gesprekken die we met mensen voeren, wordt duidelijk dat zo'n droom in veel gevallen alleen maar gecombineerd kan worden met verhuur. Dat vinden de meeste mensen ook prima, mits wel het gevoel overeind blijft van een eigen plekje in Oostenrijk. Dat is soms best een uitdaging, want steeds vaker worden er alleen nog projecten ontwikkelt waarbij je als eigenaar niet eens over je eigen inrichting kunt beslissen. Prachtige projecten overigens, die zeer in trek zijn bij onze investeerders. Gelukkig maar dat voor de mensen die dromen van dat eigen plekje, het ons wel steeds lukt toch dat aanbod met relatief veel beslissingsvrijheid te vinden! Momenteel bieden we net iets meer nieuwbouwprojecten dan bestaande bouw aan.”

Robert: “Vrijstaand kopen is wel een uitdaging geworden. Tot enkele jaren terug was het mogelijk een huis met een woonbestemming aan te kopen voor toeristische doeleinden. En daardoor was er behoorlijk wat aanbod. Ging je verhuren, dan was het goed. Dat is sinds de aanpassing in de wet- en regelgeving niet meer mogelijk. Vrijstaand kopen kan nog steeds, maar wel in de daarvoor bestemde toeristische projecten.”

Valentijn: “Er zijn genoeg makelaars die zeggen dat je als EU-burger zo’n huis met een woonbestemming mag kopen. En dat klopt ook, je mag dat kopen. Maar je mist dan wel de essentiële informatie over wat toegestaan is qua gebruik. Als je er niet permanent gaat wonen, dan mag je het niet toeristisch verhuren of als vakantiewoning gebruiken.”

Hoe verloopt het koopproces via jullie? Is dat veel anders dan bij een reguliere makelaar?

Robert: “Als je interesse hebt om een woning te kopen en contact met ons opneemt, dan maken we eerst een inventarisatie van je wensen. We laten je dan een aantal woningen zien die aansluiten bij die wensen. Zit er iets tussen? Dan wordt er een afspraak gemaakt voor een bezichtiging in Oostenrijk en daar ben ik en/of Valentijn altijd bij aanwezig. We zijn meestal een dag en soms anderhalve dag lang op pad om tevens alle voor- en nadelen te bespreken. Waar nodig duiken we de diepte in bij de projecten die eruit springen. Daarna maken wij een begroting van alle kosten, dus de kosten van de aankoop, maar ook de kosten als je het huis eenmaal hebt gekocht en het rendement. Wanneer er overgegaan wordt tot koop dan maken we een voorlopige koopacte, die - in tegenstelling tot Nederland - bindend is in Oostenrijk. Wat ons uniek maakt is dat we bij alle stappen in dit proces aanwezig zijn, we adviseren en informeren. En dat loopt uiteen van alle financiële aspecten, van hypotheek en bank tot verzekering en advocaat. Maar we helpen ook met alles omtrent de inrichting en bij nieuwbouw oplevering.”

Valentijn: "Wij vinden het heel belangrijk om de informatievoorziening heel uitgebreid te doen en wat ons zeker onderscheid van andere makelaars is dat wij ook een hele transparante aankoop- en exploitatiebegrotingen voor de mensen hebben. Ze kunnen dan exact zien wat het financiële plaatje is. En daar komt nog een stukje advies en regionale kennis bij kijken vanuit onze ervaring en expertise. Lang niet in ieder dorp of in iedere regio wordt wat ontwikkeld of gebouwd voor het toerisme. Wat wij wel doen als mensen met een specifieke regio aankomen is hen ook laten zien wat het aanbod in andere regio’s is. Wij durven ook tegen mensen te zeggen dat ze het niet moeten doen. Soms is het op financieel vlak net te krap. Iedereen waardeert dat, maar het levert wel teleurstellingen op. Achteraf hoor je nog wel eens: wat zijn we blij dat je dat gezegd hebt. Wat ik ook nog wil benadrukken is dat wij uiteindelijk de bemiddelaar zijn in het gehele traject en er op alle vlakken voor de koper zijn. Soms gaat er wel eens iets fout, dan loopt een bouwproject vertraging op bijvoorbeeld. Wij doen er dan alles aan om erachter te komen waar dat aan ligt en alle informatie te verstrekken. Gelukkig realiseren velen zich dan ook dat het niet onze fout is. Wij nemen onze taak heel serieus, want ons doel is juist de mensen in Nederland bij te staan in dit gehele proces. Pas als alles geregeld is laten wij los.”

In deel drie van Alpendreams: van droom tot woonhuis praten we met Robert en Valentijn over de toekomst van Alpendreams en wat hun plannen zijn.

Deel 1: Wie en wat is AlpendreamsDeel 3: Toekomstplannen