MENU

Grenzeloos wandelen aan de zuidzijde van de Alpen

Karinthië - de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk - verwent wandelaars met een adembenemende natuur, een mild klimaat en prachtige wandelroutes op alle denkbare hoogtes.

Afhankelijk van beschikbare tijd en conditie, naar hartenlust bewegen - dat kan in Karinthië dankzij de prima bewegwijzerde routes, die voor onvergetelijke belevenissen in de natuur zorgen. Het boegbeeld van wandelregio Karinthië is de Alpe-Adria-Trail, die in 43 etappes en over een afstand van zo'n 750 kilometer van de Großglockner in Karinthië via Slovenië en Italië tot aan de Adriatische Zee in de buurt van Triëst loopt.

Alpe-Adria-Trail

Wie tijdens het wandelen iets speciaals zoekt, is op de Alpe-Adria-Trail aan het juiste adres. De trail loopt door drie landen – Karinthië, Slovenië en Italië – en heeft 43 etappes die elk circa 20 km lang zijn. Maar iedereen bepaalt zelf zijn eigen afstand. Want de etappes kunnen ook afzonderlijk of in verschillende combinaties afgelegd worden. Het Alpe-Adria-Trail boekingscentrum is behulpzaam bij de organisatie en het samenstellen van een individuele tocht op basis van de verschillende, geheel bewegwijzerde etappes.

De route: de trail start in de buurt van de grootste gletsjer van de oostelijke Alpen - de Pasterze - op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en loopt door het Mölltal naar kunstenaarsstad Gmünd. Dwars over de indrukwekkende Millstätter Alpe en door biosferenpark Nockberge met de thermenplaats Bad Kleinkirchheim gaat het verder naar Arriach, het geografische middelpunt van Karinthië. Via de Gerlitzen Alpe gaat het naar de Ossiacher See. Verder via Velden aan de Wörthersee naar de Baumgartnerhöhe niet ver van de Faaker See. De volgende etappes van de Alpe-Adria-Trail lopen naar het wereldcup-skidorp Kranjska Gora, langs de turkooisgroene Soča, dwars door het nationale park Triglav in de geheimzinnige Julische Alpen. Via het Kolovrat gebergte gaat de trail voor het eerst over de grens met Italië. De route gaat verder westelijk naar Cividale del Friuli, een stad vol tradities. Via de prachtige wijnbouwgebieden Colli Orientali del Friuli en Goriška Brda kom je in het soms ruige landschap van het Karstplateau. Vervolgens gaat het richting zee naar Duino. En slechts na een paar kilometer (eventueel met een uitstapje naar de beroemde stoeterij Lipica) kom je aan in het idyllische havenstadje Muggia, de laatste halte van de Alpe-Adria-Trail.

de Alpe-adria-Trail

Adembenemende uitzichten en wandelroutes

De Panoramaweg Südalpen - die in 2018 het Oostenrijkse wandelkeurmerk kreeg - strekt zich uit over de regio's Rosental, Klopeiner See - Südkärnten en het Lavanttal. Op meer dan 200 kilometer, verdeeld over 17 dagetappes, ontdekken natuurliefhebbers de Karawanken en het fantastische panorama-uitzicht over het grensgebied tussen Karinthië en Slovenië.

Op de Kreuzeck-Höhenweg in Outdoorpark Oberdrautal komen de wandelaars terecht in de stille wereld van de bergtoppen van de Kreuzeckgroep. Vanaf de top van de Ederplan zijn 30 drieduizenders en 66 kerken te zien.

Ook het Dreiländereck biedt tal van gevarieerde wandelmogelijkheden. Vanaf het bergstation van de Dreiländer-Jet ben je in circa 35 minuten op het snijpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Een bijzonder mooie ervaring: de 'Dreiländerwanderung' - een tocht van ongeveer drie uur.

De Dobratsch is niet alleen het grootste bergverschuivingsgebied van de oostelijke Alpen en het leefgebied van zeldzame dieren en planten, maar is ook het middelpunt van een historische regio op het snijpunt van drie culturen. Rond de Dobratsch bevindt zich een prachtige vallei met een eigen karakter en bijzondere sfeer. En dat 'proef' je het best tijdens het wandelen. Aan de circa 70 kilometer lange 'Dobratsch Rundwanderweg' vind je tal van verschillende natuurgebieden en cultuurlandschappen. Een grotere variatie is nauwelijks denkbaar.

Ook de 55 kilometer lange wandelroute rond de Wörthersee biedt een fraai uitzicht op de Karawanken.

In de sporen van fossielen en granaatstenen

De Karnische Höhenweg in de regio Nassfeld – Pressegger See | Lesachtal | Weissensee strekt zich uit over 155 kilometer langs de grens tussen Karinthië en Italië. Hier maak je kennis met 500 miljoen jaar ontwikkelingsgeschiedenis van de aarde en vind je met een beetje geluk zelfs goed bewaard gebleven fossielen.

Granaten en andere schatten, zoals de den met de zeven stammen – de 'heilige boom' – of de 'Lochvisierstein Menhir' – een steen met een kijkgat waardoor je de omringende bergen kan bekijken, vind je aan de Millstätter See. Hier leidt de 'Millstätter See Höhensteig' over een lengte van 200 kilometer naar mystieke plaatsen. Tijdens de deels gemoedelijke, deels pittige tochten - ook als dagtocht - geniet je met volle teugen van de bergen rond het meer. In acht etappes (met talrijke zijroutes) maak je kennis met de wereld van de drieduizenders (in het westen), de Millstätter See, de Millstätter Alpe, de sportberg Goldeck en de wereldberg Mirnock in het oosten.

Op het 'Pad van de liefde. Sentiero dell‘ Amore.' ga je bij de Millstätter See een dialoog aan met de natuur. Tussen de Schwaigerhütte en de Lammersdorferhütte staat op zeven plaatsen de liefde in al haar facetten centraal. Bij elke halte van de drie uur durende wandeltocht bevindt zich een houten bank en een boek met een vraag, die uitnodigt om persoonlijke gedachten over de liefde en relaties vast te leggen. Het thema staat vast, maar als wandelaar voeg je een stukje toe aan het verhaal dat de wandelroute vertelt. En als je wilt kun je zelfs een gevulde picknick-rugzak boeken.

Natuur verkennen, gletsjers beklimmen en in de voetsporen van de gouddelvers

Het 'Nationalpark Hohe Tauern' - het eerste en grootste nationale park van Oostenrijk - is heel populair bij wandelaars. Hier kun je niet alleen op eigen houtje op pad, maar ook onder begeleiding van ervaren rangers van het nationale park. Een van deze georganiseerde tochten brengt je naar de oude mijnen in het 'Große Zirknitztal' - een groot hooggelegen dal met prachtige dennenbossen.  Hier wandel je in de voetsporen van de gouddelvers. Op de Pasterze, de grootste gletsjer van de oostelijke Alpen, aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, vind je het fascinerende 'eeuwige ijs'. De tocht over de gletsjer is fascinerend en ongeëvenaard spectaculair. Maar er zijn nog meer wandeltochten, bijvoorbeeld met als thema het observeren van de steenbokken of de herten in het mystieke Seebachtal. Het nationale park Hohe Tauern heeft een speciaal programma voor kinderen en jongeren, waarbij onderzoeken, ontdekken en pret maken, centraal staan.           

Meer informatie

Multi-talent speik in biosferenpark Nockberge

In biosferenpark Nockberge kan er buiten de heerlijke geurende arven nog een andere natuurschat worden ontdekt. Er zijn specifieke wandelroutes waar je in de sporen van de speik-plant kunt wandelen. Dankzij zijn waardevolle en gewilde stoffen, staat de speik bekend als geneeskrachtige en aromatische plant. Vooral in juli en augustus is de geur van deze optisch onopvallende plant heel intensief. Een flinke wandeltocht door de vriendelijke en heerlijk geurende Nockberge revitaliseert en ontspant tegelijkertijd. In elf rustieke almhutten staan houten tobbes klaar voor een ontspannend speik-voetenbad.

Informatie. www.badkleinkirchheim.at, www.biosphaerenparknockberge.at

Tip: 'Magische momenten' voor natuurliefhebbers

Tussen de bergen en warme zwemmeren kun je niet alleen rekenen op prachtige wandelbelevingen. In Karinthië kun je ook genieten van 'magische momenten': georganiseerde dagtochten onder leiding van speciaal opgeleide 'Natur-Aktiv' guides in heel bijzondere natuurparadijsjes van Karinthië - vooral een aanrader voor natuurliefhebbers. Je kunt ze in heel Karinthië boeken. Het programma omvat onder andere kanotochten, een cursus zeismaaien op z'n Karinthisch, op forel vissen, van baai naar baai trekken en genietend fietsen. Bekijk het overzicht.

Plan een tocht in Karinthië en download de gratis 'Kärnten Wetter App'.